www.soL.org.tr
Fabrikanın kapatılması üzüm üreticisini vurdu
11 Ağustos 2007, Cumartesi

İki yıl öncesine kadar arazilerinde ''Karasakız'' cinsi üzüm üreten Çanakkale- Bayramiçli çiftçiler, Çanakkale'deki Kanyak Fabrikası'nın üretimi durdurması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

resim

HABER MERKEZİ Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Çavuşlu, Gedik, Yassıbağ, Serhat, Beşik, Daloba, Akçakıl ve Mollahasanlar köylerindeki yaklaşık 17 bin dekar arazide yıllık 18 bin 700 ton ''Karasakız'' cinsi üzüm üreten ve kanyak fabrikasının üretimi durdurmasının ardından, ürünlerini değişik fabrikalara düşük fiyatla satan üreticilerin bir kısmı ürünlerinin bedelini geç de olsa alırken, bir kısmı ise emeğinin karşılığını hiç alamamaktan yakınıyor.

Çavuşlu Köyü Muhtarı Nevzat Kocabaş, kendi köyü ile civar köylerde yaşayan üzüm üreticilerinin geçen yıl bölgeden alım yapan 3 firmadan halen alacaklı durumda olduklarını iddia ederek, yöre üreticisinin sadece 1 firmadan yaklaşık 1 milyon YTL'ye yakın alacağının bulunduğunu belirtti. Kocabaş, ''Üreticimiz yıllardır 'Karasakız' cinsi üzüm yetiştirmesi için teşvik edildi. Ancak, Çanakkale'deki kanyak fabrikasının üretimi durdurmasının ardından yüzlerce dönümlük arazide üzüm üreten çiftçimiz, ürünlerini özel firmalara bedelinin altında satmak zorunda kaldı. Bu üreticilerin pek çoğu paralarını alamadı. Bazı üreticilerimiz ise zarar etmeleri nedeniyle ürün portföyünü değiştirme yolunu seçti. Daha önce arazisinde üzüm üreten çiftçi, bunun yanında bağlarının içine zeytin fidesi dikmeye başladı.'' dedi.

Önce teşvik ettiler, sonra bitirdiler
Tekel'in alkollü içkiler bölümünün 2003 yılında özelleştirilmesiyle Mey İçki'ye devredilen Çanakkale Kanyak Fabrikası, atıl olduğu gerekçesiyle bu yıl kapatılınca, tek geçim kaynağı bağcılık olan bölge halkı devlet tarafından istenen destek verilmediği için mağdur olmuş, bölgedeki birçok üretici, bağlarının yüzde 70'ini sökerek tepkisini göstermişti. 1962 yılında kurulan Çanakkale Şarap ve Kanyak Fabrikası'nın kapatılmasıyla birlikte 18 kişi de işten çıkarılmış, birçok aile işsiz kalmıştı. Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında "Bu atıl tesisleri kapatarak emlak piyasasında değerlendirmeyi planlıyoruz" demiş, Çanakkale Ziraat Odası ise önce teşvik edilen bağcılığın, bugün Çanakkale'de bitirildiğine dikkat çekmişti.

yazici   mail