www.soL.org.tr
Nâzım’ın şiirleri sokaklarda halkla olacak
31 Mayıs 2008, Cumartesi

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, 31 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Nâzım Hikmet'i ölümünün 45. yıldönümünde bir dizi etkinlikle anıyor. 3 Haziran’da “Nerede olursanız olun, atölyede, okulda, ofiste, fabrikada, otobüste, trende bir an için durun ve yanınızdakilere Nâzım'ın insanlığa umut veren dizeleriyle seslenin” çağrısında bulunulacak, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Nâzım’ın şiirleri dağıtılacak.

resim

soL Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, 31 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Nâzım Hikmet'i ölümünün 45. yıldönümünde bir dizi etkinlikle anıyor. Geçen yıllardan farklı olarak bu yılki etkinliklerin en anlamlısı, Nâzım’ın şiirlerinin Türkiye’nin çeşitli yerlerinde halka dağıtılması olacak.

"Trende, vapurda, otobüste..."
NHKM, bu yıl, 3 Haziran 'da atölyelerde, okullarda, ofislerde, vapurda, trende, otobüste, her nerede olunursa olunsun, "İster iki satır, ister upuzun bir Nâzım şiiriyle, Nâzım 'ın kim olduğunu anlatan ister üç cümleyle, ister seminerle", herkesi yanındakilere Nâzım Hikmet'le seslenmeye davet ediyor.

Bu kapsamda, Nâzım’ın ölüm yıldönümü olan 3 Haziran 'da, başta İstanbul’un farklı yerleri olmak üzere Türkiye‘nin sokaklarında Nazım’ın şiirlerini dağıtılacak. İstanbul’da, Kadıköy, Karaköy, Eminönü, Beşiktaş İskelelerinde, 4. Levent Metro ve Taksim Metro çıkışlarında bildiriler, öğlen saatlerinde de Tünel ile Taksim arasında Nâzım Hikmet 'in şiirleri elden ele dağıtılacak. Aynı gün saat 19:00'da ise Haydarpaşa Tren Garı'ndan sanatçıların katılımıyla ve yine şiir dağıtılarak bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi tarafından Nâzım Hikmet'in ölümünün 45. yıldönümü nedeniyle hazırlanan metin ve etkinlik programı ise şu şekilde:

Sevgili Dostlar,

3 Haziran 2008, sevgili Nâzım Hikmet'in ölümünün 45. yılı. Bu tarih, onun yeni şiirler yazmasının son bulduğu tarih yalnızca. Yoksa, bu 45 yıldır, Nâzım hep bizimleydi, hep yanı başımızdaydı...

Ümitsizliğe kapıldığımızda umut taşıdı bize.

Kederlendiğimizde onunla keyiflendik yeniden.

Ondan öğrendik "sevda yüzünden ölmenin ayıp olmadığını", ve "yüzünü bile görmediğimiz insanlar için ölebilmenin" erdemini, "yaşamanın en güzel şey olduğunu bildiğimiz halde".

Yıllarca kitapları yasaklandı, Türkiye'sinde ve Türkçe'sinde.

Dilinden, türkülerinden, tuzundan, ekmeğinden uzakta, eşine, oğluna, yoldaşlarına, halkına, memleketine hasret gitti bu dünyadan. Bu topraklardan adını silmeye yeltendiler, sökmedi...

Kendi propagandalarına alet etmeye yeltendiler, Nâzım'ın altında kaldılar... Piyasa özgürlüğünde gürültüye getirmeye kalktılar. İnsanlığın içine itildiği cehalet uçurumunda, Nâzımsız bırakmaya uğraştılar hepimizi...

Buradan tüm halkımıza sesleniyoruz:

Onu sonsuzluğa uğurlayışımızın 45. yılında, bütün Türkiye'de, Nâzım'ın hala bizimle olduğunu, Nâzım'ı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı dosta düşmana göstermeye çağırıyoruz herkesi.

Türküyle Kürdüyle, Ermenisiyle Rumuyla, Arabıyla Çerkesiyle, Çingenesiyle Lazıyla, bu toprakların "su katılmamış, çalışkan, ağırbaşlı, yiğit ama dehşetli fakir" bütün emekçilerini; aydınlığa, bilime, okula, kitaba susamış halkımızı; kardeşliğe, barışa özlem duyan bütün insanlarımızı, Nâzım'la kucaklaşmaya çağırıyoruz.

Köy köy, mahalle mahalle, sokak sokak, meydan meydan, atölye atölye, tüm Türkiye'de Nâzım Hikmet'le yeniden buluşmaya davet ediyoruz hepinizi.

3 Haziran günü, atölyelerimizde, okullarımızda, ofislerimizde, vapurda, trende, otobüste, her neredeysek, Nâzım'la seslenelim yanı başımızdakilere, ister iki satır, ister upuzun bir Nâzım şiiriyle, Nâzım'ın kim olduğunu anlatan ister üç cümleyle...

Gelin, yazalım bu ülkenin her yerine, rengârenk haykıran kocaman puntolarla:

Nâzım Hikmet, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik için bizimle birlikte mücadele etmeye devam ediyor, hâlâ!

Sevgili Nâzım Dostları,

"Memleket Nâzım Hikmet..." adı altında, Nâzım Hikmet'in 45. ölüm yıldönümünde oluşturduğumuz çerçeve programı sizinle paylaşmak istiyoruz.

Amacımız emekçileri, aydınları ve gençleri Nâzım'a, şiire, bu topraklara borcumuzu ödemeye, Nâzım'ı "yalnız bırakmamaya" davet etmek, Nâzım'ı anmanın Nâzımca mücadele etmek anlamına geldiğini bir kez daha hatırlatmaktır.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak "Bu memleket bizim!" diyen Nâzım Dostları'nı gücümüze güç katmaya çağırıyoruz.

"Memleket Nâzım Hikmet..." Programı:

31 Mayıs, Cumartesi
18:30'da "Memleketimden İnsan Manzaralarına Doğru Bir Yolculuk ve Nâzım Hikmet'te Karakter İnşası" başlıklı serginin açılışı gerçekleştirilecek.

Sergi; Nâzım fotoğrafları, şiirleri ve şiirlere dair yazılmış yorumlarla üç ayrı düzlemin iç içe geçmesiyle oluşturuldu.

Nâzım Hikmet'in, Memleketimden İnsan Manzaraları'nı doğru, kişisel, siyasal, şiirsel gelişiminin konu alındığı sergide, Manzaralar'a temel oluşturan şiirler gündeme getirilerek sınırlı bir retrospektif okuma öngörülüyor.

Açılışında şiirler de seslendirileceği ve sergi düzenlemesini Efe Duyan'ın yaptığı sergi, NHKM bahçesinde açılacak.

1 Haziran, Pazar
18:30'da NHKM'de Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan bölümler okunmaya başlanacak. Edebiyatçı dostların okuyacağı pasajların ardından, 21:00'de "Nâzım Oyuncuları"dan Orhan Aydın, Metin Coşkun, Renan Bilek ve Ezgi Özcan'ın sahne aldığı "Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar" adlı şiirli şarkılı gösteri gerçekleştirilecek.

2 Haziran, Pazartesi
18:30'da NHKM'de edebiyatçıların gerçekleştirdiği Memleketimden İnsan Manzaraları okumasına devam edilecek.

21:00'de Vedat Sakman, Emin İgüs, Burhan Şeşen, Gökhan Şeşen, Ufuk Karakoç, Mutlu Ödemiş, Şebnem Ünal, Gülcan Altan ve Murat Güner gibi usta müzisyenlerle genç müzisyenleri buluşturan eşliksiz koro, eşlikli solistler topluluğu "Nâzım Kumpanya"nın konseri başlayacak.

3 Haziran, Salı
Tüm gün, Türkiye çapında farklı alanlar için hazırlanan, Nâzım şiirlerinin yeraldığı dört farklı bildiri dağıtılacak.

11:30'da herkesi bulunduğu mekanda bir Nâzım şiiri okumaya davet edeceğimiz bir kampanya başlatacağız.

19:00'da Memleketimden İnsan Manzaraları'nın da açılış mekanı olan Haydarpaşa'dan sanatçıların katılımıyla ve yine şiir dağıtarak bir yürüyüş gerçekleştirilecek. NHKM bahçesinde son bulacak yürüyüşün ardından 21:00'de yönetmenliğini Çağrı Kınıkoğlu'nun yaptığı, NHKM ve ICAIC ortak yapımı "Nâzım'ın Küba Seyahati" adlı belgesel film gösterilecek.


yazici   mail