www.soL.org.tr
TMSF emlakçılıkla yama yapıyor
17 Mart 2007, Cumartesi

TMSF, batık bankalardan bünyesine devrolan taşınmazlar nedeniyle gayrimenkul piyasasının başrol oyuncusu oldu. Kurum, 2001 krizinin yarattığı devletin sırtındaki on milyarlarca dolarlık batığı bu satışlarla yamamaya çalışıyor.

resimHABER MERKEZİ Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), batık banka alacakları nedeniyle bünyesine devrolan gayrimenkuller ciddi bir yeküne ulaştı. TMSF, bankacılık sektöründeki düzenleme görevinin yanı sıra bir emlak ofisi gibi de çalışıyor. 2001 yılında başlayan devir ve satış macerasında Fon'un elinden değeri milyarlarca YTL olan oteller, plazalar ve bankalarla birlikte evler, otomobiller, televizyon kanalı, radyo istasyonu, film şirketi, zeytinlik ve bağlardan oluşan bir portföy geçti. Fon'un elinde hala üçbin parçadan fazla gayrimenkul, satılacağı günü bekliyor.

2001 yılından başlayarak batık bankaların sahibi olduğu bütün gayrimenkuller ve diğer taşınmazların satış görevini üstlenen TMSF, beş yıldır müzayede ve kapalı zarf usulüyle binlerce gayrimenkul sattı. Sadece 2004 yılından bu yana satılan gayrimenkul sayısı 2 bin 686 ve elde edilen gelir 695 milyon YTL olarak kayıtlara geçti. Aralarında Uzan Ailesi (Telsim), Erol Aksoy (Cine5), Nuri Cıngıllıoğlu (Demirbank) gibi isimlerin taşınmazlarının bulunduğu portföyde yüksek satış geliri elde edilen büyük otel, plaza ve bankaların yanı sıra bazı tartışmalı parçalar da bulunuyor. TMSF'nin tüm bu portföy ile bir süre daha Türkiye'nin gayrimenkul piyasasının temel aktörlerinden biri olması bekleniyor.

TMSF'de yok yok
Gayrimenkul sektöründe son yıllarda yaşanan hareketlilikten payını alan TMSF, banka hakim ortaklarından haczedilen çok sayıda taşınmazın satışından büyük miktarda gelir elde etti. Hala Fon bünyesinde bulunan bazı gayrimenkullerin de düzenlenecek ihalelerde yine büyük ilgi görmesi bekleniyor. Uzanlar'a ait Esentepe'deki Telsim binası satışından Fon'un elde ettiği gelir 46 milyon YTL ile ilk sırada yer alıyor. Tahsin Bey Yalısı, 22 milyon 245 bin YTL'ye Sabancı Holding Gıda ve Perakendecilik Grup Başkanı Haluk Dinçer tarafından satın alınırken, Fon'un, Uzan Grubu borçlarına karşılık el koyduğu diğer bir taşınmaz olan Zeytin Adası, 15 milyon 250 bin YTL'ye Zorlu Grubu'na satılmıştı.

Fon'un listesine bir numaradan girecek olan gayrimenkul ise Toprak Grubuna ait eski Carlton Oteli arsası. 49 milyon 562 bin 613 YTL ile en yüksek muhammen bedele sahip arsanın satışı, 3 Nisan 2007'de Fon'un Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Üç kez ihaleye çıkartılmasına karşın satılamayan Uzan Grubu şirketlerinden Basıntaş AŞ'ye ait Ahmet Afif Paşa Yalısı ise, 12 milyon 875 bin YTL bedelle Fon alacağına mahsuben TMSF tarafından satın alınmıştı. Fon, yeni bir ekspertiz raporu ile söz konusu gayrimenkulü tekrar satışa çıkartacak.

Gayrimenkul satışında yeni yöntemler
Emlak satışında gün geçtikçe profesyonelleşen TMSF, satışta uyguladığı farklı yöntemle de dikkat çekiyor. Fon'un internet sitesine giren ve bilgi almak isteyenlere, satışa çıkartılacak gayrimenkullerle ilgili bilgi internet ortamında gönderiyor. Bugüne kadar bilgi talep edenlerin sayısı 7 bin civarında. Fon'a kayıtlı 5 bin 624 GSM abonesine de TMSF tarafından yine SMS yoluyla satışa çıkartılan gayrimenkullerle ilgili bilgi veriliyor.

Şaibelere karşı imaj çalışması
2001 yılından bu yana batık bankalardan ve müflis ortaklarından devrolan taşınmazların satışlarında sık sık şaibelere de bulaşan TMSF, özellikle Star televizyonu ve İstanbulspor'un satışları sırasında büyük tartışmalar yaratmıştı. TMSF çalışanlarının satışı gerçekleşen bazı bankalara yüksek ücretlerle yönetici atanmaları da tepkileri arttırmıştı. Son olarak geçen yıl Nisan ayında satışa sunulan Adabank'ın devir işlemleri satışın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Yargıtay tarafından durdurulmuştu. TMSF başkanı Ahmet Ertürk, bütün bu sorunlara bugüne kadara dergilerde ropörtajlar yayınlatarak, yani "imaj çalışması" ile cevap vermekle yetindi.

yazici   mail