www.soL.org.tr
‘Filistinli tutsaklara özgürlük’
18 Nisan 2007, Çarşamba

Filistin hükümeti ve çeşitli örgütlerin 17 Nisan Filistinli Tutsaklar Günü’nde yaptıkları açıklamalarda İsrail işgalinin yarattığı ağır sonuçlar vurgulandı ve uluslararası topluma bir dizi çağrı yapıldı.

resim

DIŞ HABERLER 17 Nisan Filistinli Tutsaklar Günü nedeniyle Filistinliler Nablus'ta bir eylem gerçekleştirirken, Başbakan İsmail Haniye ve çeşitli Filistinli örgütler tarafından da bir dizi açıklama yapıldı. 17 Nisan etkinlikleri dolayısıyla Gazze'de konuşan Başbakan Haniye, Filistinli tutsakların serbest bırakılmasının halen en önemli gündem maddesi olduğunu ve gerek hükümet, gerekse devlet başkanlığı kurumu nezdinde birinci önceliğe sahip olduğunu söyledi. Haniye, tutsakların serbest bırakılabilmesi için yerel ve uluslararası düzeydeki etkinliklerin arttırılması gerektiğini vurguladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Zekeriya el Ağa ise tutsakların dünya gündemine girmesi için tüm Filistinlilere eylemler ve grevler örgütlemeleri ve her tür protesto aracını kullanmaları çağrısında bulundu. El Ağa ayrıca uluslararası örgütlere de bir çağrıda bulunarak İsrail'in Filistinli tutsaklara uyguladığı hak ihlallerinin izlenmesi için bir komite kurulması gerektiğini söyledi.

"Her üç Filistinliden biri tutuklandı"
Filistinli Tutsaklar Günü vesilesiyle hazırlanan bir raporla İsrail hapishanelerinde bulunan tutsakların durumu ortaya konuldu. El Halil kentinde bulunan Filistinli Tutsaklar Örgütü'nün başkanı Emced Necar'ın hazırladığı raporda İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 yılından beri her üç Filistinliden birinin tutuklanarak İsrail hapishanelerine konulduğu açıklandı. Aynı raporda, tutuklanan kişilerin en az yüzde sekseninin İsrail askerleri tarafından şu veya bu şekilde saldırıya uğradığı vurgulanırken, tutsaklara ait 200 evin yok edildiği, ayrıca 35 idari tutuklunun zorla Batı Şeria'dan Gazze'ye gönderildiği kaydedildi.

28 Eylül 2000 tarihinde başlayan El Aksa İntifadası boyunca 40 bin Filistinlinin tutuklandığı, içlerinden 12 bin kişinin halen 30 ayrı İsrail cezaevinde tutulduğunun belirtildiği raporda, süregelen uygulamaların devam etmesi halinde Üçüncü İntifada'nın başlayabileceği yorumuna da yer verildi.

Öte yandan, Halk Direniş Komiteleri'nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları da 17 Nisan vesilesiyle bir açıklama yaparak Filistinli tutsakların serbest bırakılması için daha fazla İsrail askerini kaçırabileceklerini duyurdu. Açıklamada "çok çalışacağız ve daha fazla asker kaçırmak için gerekli bütün yolları kullanacağız, ardından askerleri Filistinli tutsaklarla değiştireceğiz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca tutsakların serbest bırakılması için Filistin yönetimine "derhal harekete geçme çağrısı" yapıldı.

FHDD'den eylem
17 Nisan vesilesiyle İstanbul'da da Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD) üyeleri tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Taksim Tramvay durağında yapılan basın açıklamasında Filistinli tutsaklarla dayanışma çağrısı yapıldı. FHDD başkanı Füsun Bandır'ın okuduğu metinde İsrail cezaevlerinde halen Filistin milletvekillerinin bile bulunduğu hatırlatıldı ve tutsakların cezaevlerinde de direnişi sürdürdükleri vurgulandı.

Filistinli Tutsaklar Günü, 1974 yılında ilk kez Filistinli bir tutsağın serbest bırakılması sonucu doğmuştu. 17 Nisan 1974 tarihinde İsrail'le yapılan bir tutsak değişimi sonucunda Mahmud Hicazi serbest bırakılmış, Filistin Ulusal Konseyi de aynı gün gerçekleştirdiği oturumda bu günü Filistinli Tutsaklar Günü ilan etmişti.

yazici   mail