www.soL.org.tr
Türkiye’ye özel statü
21 Nisan 2007, Cumartesi

AP’de hazırlanarak ele alınan raporda, Türkiye’ye özel ortaklık veya sadece ticari ilişkileri kapsayan ekonomik bölge üyeliği teklif edilmesi gerektiği vurgulandı.

resim

HABER MERKEZİ Avrupa Birliği cephesinden Türkiye’ye yönelik imtiyazlı ortaklık önerilerine bir yenisi daha eklendi.

Avrupa Parlamentosu Bölgesel Kalkınma Komisyonu’nda, raportör Alman Hıristiyan Demokrat Markus Pieper’in kaleme aldığı "Genişlemenin AB Bölgesel Politikalarına Etkisi" konulu raporda, Türkiye’ye tam üyelik yerine özel bir ortaklık verilmesi gerektiği belirtildi. Gerekçe olarak da Türkiye’nin AB’ye üye olması halinde yapısal fonun yüzde 23’ünü alabilme ihtimali gösterildi.

Rapor, AB’nin bölgesel politikalarının, aday ülkenin politik gelişmesine bağlı olarak özel ortaklık biçiminde bir AB üyeliği veya AB ile geliştirilmiş ekonomik bölge üyeliği öngörebileceğii ifade edildi.

Türkiye’nin AB üyesi olması halinde de Avrupa Birliği’nin mevcut sınırlarının yüzde 18,3, nüfusunun ise yüzde 14,7 artacağı buna karşın kişi başına düşen Gayrısafi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 10,5 azalacağı vurgulandı.
Türkiye’nin AB üyeliğinin etkilerinin diğer adaylardan farklı olacağı iddia edilen raporda, Türkiye’ye özel ortaklık teklif edildi. Raporda, "AB bölgesel fonu tamamen Türkiye ile yapılan müzakere sürecinin dışına alınmalıdır, bu çerçevede ayrıca geliştirilmiş komşuluk politikası öngörülmedir" denildi.

yazici   mail