www.soL.org.tr
Amerika’nın Abdullah Çatlısı serbest bırakıldı
21 Nisan 2007, Cumartesi

Küba devrimine karşı onlarca terörist eylem üstlenmiş olan Luis Posada Carriles, bu eylemlerinde suç ortağı olan Bush yönetimi tarafından serbest bırakıldı. Terörle mücadele konusunda sağa sola saldırıp işgaller gerçekleştiren Bush’un sıra “kendi teröristi”ne gelince tutum değiştirmesi tepki topluyor.

HABER MERKEZİ Küba karşıtı faaliyetleriyle tanınan uluslararası terörist Luis Posada Carriles ABD yönetimi tarafından serbest bırakıldı. Posada Carriles, Mayıs 2005’ten bu yana “göçmenlik yasasını ihlal” suçlamasıyla Teksas eyaletinde New Mexico kentindeki bir cezaevinde bulunuyordu. Venezuela Carriles’in suçlarından dolayı yargılamak üzere kendisine iadesini isterken, Küba da teröristin tüm suçlarını belgeleriyle ortaya dökerek Bush yönetimini sıkıştıracak açıklamalar yapıyordu.

Posada Carriles, ABD’deki CIA’ye bağlı Küba karşıtı yasadışı çete faaliyetleri içinde önemli bir yeri olan, Domuzlar Körfezi girişiminden Kennedy suikastına bir dizi karanlık olayda parmağı olduğu bilinen ve bu yeraltı faaliyetlerinin bir bölümü belgelerle kanıtlanmış bir suçlu. Venezuela vatandaşı olan Carriles’in isminin doğrudan geçtiği suçlar arasında, 1976’da bir Küba yolcu uçağına bomba konması ve 73 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan sabotaj eylemi ile 1997’de Küba’daki bir dizi turistik tesisin bombalanması da bulunuyor.

1976 uçak bombalama eyleminden yargılandığı Venezuela'da 1982'de  hapisten kaçan Carriles’in adı, ünlü İran-kontra skandalı ve Akbaba operasyonunda da geçiyor. Carriles ayrıca 2000 yılında Panama Üniversitesi ziyareti sırasında Fidel Castro'ya karşı başarısız bir suikast girişimine de karıştı.

2005 yılında ABD'ye geçen Posada Carriles, işlediği sayısız terör eylemi ve cinayet nedeniyle yargılanmazken, göçmenlik yasasını ihlal suçlamasıyla tutuklanmıştı. ABD makamları, Venezuela ve Küba'nın Posada'nın iade edilmesi taleplerini ise reddetmişti.

Bilindiği gibi, ABD'de Küba'ya karşı terör eylemleri örgütleyen faşist çetelere karşı mücadele eden beş Kübalı ise ağır hapis cezalarına çarptırıldı ve halen ağır tecrit şartlarında tutsak bulunuyor.

Carriles’in yakalanışı
2005 baharında Küba yönetimi kaçak konumdaki Carriles’in ABD’ye girdiğini belgelemiş, bunun üzerine büyük bir kampanya başlatılmıştı. Mayıs ayında Küba’da yapılan gösterilerin geniş yankı bulması üzerine Posada Carriles ABD yönetimi tarafından “yakalanmış” ancak yalnızca “ülkeye yasadışı giriş yapmakla” suçlanmıştı.

Posada davasında Venezuela ve Küba’nın adalet arayışı 2 yıla yakın bir süredir devam ediyor, ancak ABD yönetimi bu “ünlü” teröristin gerçek suçlarıyla yargılanmasını bir türlü gündeme getirmiyordu. Bunun en önemli gerekçelerinden biri ise, Küba’nın çeşitli biçimlerde gündeme getirdiği Posada’nın açık suçlarının doğrudan ABD yönetiminin en üst kademelerindeki isimlerle ortak veya onların bilgisi dahilinde işlenmiş olmasıydı. Bu nedenle tutuklu yargılanan Posada, Bush’un “sıcak patatesi” olarak niteleniyordu.

İki hafta kadar önce ise, Posada Carriles’in kefaletle serbest bırakılması gündeme gelince bir kez daha tepkiler yükseldi. Bu arada, kimi prosedür eksiklikleri nedeniyle temyize gönderilen karar, Salı günü yürürlüğe kondu. Kübalılar ABD yönetiminin bu kararı karşısında köpürerek sokağa döküldü, dünyanın dört bir yanından tepkiler yükselmeye başladı.

Buna karşın “sıcak patates” serbest bırakıldı ve Miami’deki yuvasına döndü.

Posada’nın 350 bin dolarlık kefalet ücretinin ödenmesinin ardından tutuklu bulunduğu New Mexico’daki cezaevinden ayrıldığı ve Miami’ye gittiği açıklandı. Posada’ya yerinin belirlenmesi için bir “elektronik kelepçe” takılacak. Miami’de kalacak olan ünlü teröristin izin verilenler dışında kimseyle görüşemeyeceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak Yargıç Kathleen Cardone’ın karar metni ise kendi içinde bir dizi itiraf barındırıyor ve Posada’nın “yirminci yüzyılda Orta Amerika’daki bazı kötü olaylarla bağlantısı bulunduğunu” yazıyordu. Hatta bu olaylar arasında “Domuzlar Körfezi işgali girişimi, İran-kontra skandalı, 1976’da Küba uçağının bombalanması, 1997’deki turistik bombalamalar ve –kimi komplo teorilerine göre- Başkan John F.Kennedy suikastı” olduğu da not ediliyordu. Ancak Cardone, tutuklu teröriste yönelik suçlamaların bu olayların hiçbiriyle ilişkisi bulunmadığına karar vermişti.

Salı günü New Orleans Temyiz Mahkemesi 5’inci Dairesi, Posada’nın kefaletle serbest bırakılması kararını onayladı. Mahkeme Adalet Bakanlığı’nın Posada’nın tutukluğunun sürmesini isteyen dilekçesini dikkate almadı.

Geçen Ocak ayında Teksas’taki bir federal mahkeme Posada’ya 7 ayrı suçlama yöneltmişti ancak bunlar arasında terörist eylemleriyle ilgili bir suçlama bulunmuyordu. Posada’nın davası 11 Mayıs’ta görülecek.

yazici   mail