www.soL.org.tr
Toplu görüşmeler başlıyor
14 Ağustos 2007, Salı

Kamu emekçileriyle hükümet arasındaki toplu görüşmeler 15 Ağustos Çarşamba günü başlarken KESK bir açıklama yaparak, toplu görüşmelerin, toplu sözleşmelere çevrilmesi gerektiğini söyledi. Kamu-Sen ve Memur-Sen, KESK'in önerisini reddetti.

resim

HABER MERKEZİ Kamu emekçilerinin üye olduğu sendikalar, toplu görüşmeler için 15 Ağustos Çarşamba günü hükümetle masaya oturuyor.

Toplu görüşmeler en fazla üyeye sahip konfederasyon olması nedeniyle Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek, ancak KESK ve Memur-Sen  temsilcileri de görüşmelerde bulunacak. Ayrıca, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendika temsilcileri toplu görüşmelerde bulunacak. Buna göre Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen; Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen ve Bem-Bir-Sen'le KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen hükümetle masada olacak. Hükümet adına ise Kamu İşveren Kurulu görüşmeleri yürütürken, bu kurul Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşuyor.

Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde kamu emekçileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu nitelikteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımlar ele alınacak. Görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna sunulacak, anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak,Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve dört öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurul beş gün içinde karar verecek ve tarafların karara katılması halinde sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kuruluna sunulurken, tarafların kararları onaylamaması durumunda anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.

KESK: Toplu sözleşme ve grev hakkımız var
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul toplu görüşmeler öncesinde bir açıklama yaparak toplu görüşmelerin, toplu sözleşmelere çevrilmesi gerektiğini ifade ederken, KESK'in taleplerini açıkladı.

15 Ağustos'a kadar hükümetten gelecek cevaba göre hareket edeceklerini belirten Tombul, diğer konfederasyonları da toplu sözleşme konusunda ortak hareket etmeye çağırdı. Kamu-Sen ve Memur-Sen'den tek başına karar alındığı gerekçesiyle KESK'in çağrısına olumsuz yanıt geldi.

Geçmiş dönemlerde yapılan tekliflerin hükümet tarafından dikkate alınmadığını söyleyen Tombul geçmiş hükümetin kendine yakın sendikaları kolladığını, kendilerinin tüm taleplerine kulak tıkadığını ve Anayasa'nın 90'ıncı maddesinin gereğini yerine getirmediğini vurguladı. Tombul yaptığı açıklamada "Toplu sözleşme ve grev hakkımız var. Bunun önündeki engel hukuki değil, hükümetin kafasındaki siyasi tercihtir" sözlerine yer verirken, toplu görüşmeler adıyla gerçekleştirilen görüşmelerin sonuçlarının baştan belli olduğunu belirterek, bu nedenle masanın anlamsızlaştığını söyledi.

İşçi ve kamu çalışanlarının ortak örgütlendiği, toplu sözleşme ve grev hakkının kullanıldığı bir çalışma hayatı istediklerini belirten Tombul, "Bunu için mücadele edeceğiz. En düşük temel ücretin bin 150 YTL olmasını isteyeceğiz. Kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları iyileştirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan siyasi kadrolaşma durdurulmalıdır. 4/B, 4/C, vekiller kadroya alınarak iş güvencesi sağlanmalıdır. Kamu görevlilerinin çalışma koşulları ve ilişkilerinin kuralsızlaştırılmasına son verilmelidir. Çalışma hayatında kadına yönelik ayrımcılık giderilmelidir" açıklamalarında bulundu.

Tombul, siyaset yapma yasağının da kaldırılması gerektiğini vurgularken, KESK'in eylem takvimine ilişkin de açıklamalar yaptı. 15 Ağustos'ta Danışma Meclis üyeleriyle bir basın açıklaması yapacaklarını söyleyen Tombul, görüşmelerin ikinci oturumuna denk düşecek şekilde 'Sözleşmeli Çalışmaya Hayır, Kadrolu ve İş Güvenceli İstihdam' talebiyle Ankara'da bir eylem gerçekleştireceklerini, toplu sözleşmelerin son oturumuna denk düşecek şekilde de 27-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'dan Ankara'ya 'İnsanca Yaşam İçin Toplu Sözleşmeye Yürüyoruz' yürüyüşü gerçekleştirileceğini söyledi.

Tombul Türk Hava Yolları'nda yaşanan grev sürecine ilişkin olarakta Hava-iş'in taleplerinin dikkate alınarak, hükümetin, Hava-iş'in ve THY'nin tekrar masaya oturması gerektiğini, sendikanın yanında olduklarını söyledi.

 

yazici   mail