www.soL.org.tr
Askerden ABD'ye 'bizsiz olmaz' mesajı
25 Eylül 2007, Salı

Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, ABD’ye “bölgede bizsiz çözüm bulamazsın” mesajı vererek birlikte hareket etmeyi önerdi. Irak’ta yaşanan gelişmelerin “vatandaşlarımız üzerinde yeni bir aidiyet modeli yaratabileceği” şeklinde ifadeler kullanan Başbuğ’un bunun karşısındaki uyarısıysa “maliyetleri artırırız” oldu.

resim

HABER MERKEZİ Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, ABD'nin Irak'ta, Türkiye'nin desteğini almayan bir çözümün, kalıcı bir çözüm olmayacağı ve Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığının Türkiye için hayati bir tehdit oluşturduğunu görmesi gerektiğini belirterek, ''ABD'nin, zamanın söz söyleme değil, eylem zamanı olduğunu anlaması ve görmesi'' gerektiğini kaydetti.

Kara Harp Okulu'nda 2007-2008 eğitim öğretim yılı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ'nun katıldığı bir törenle başladı.

Konuşmasının konusunu ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temel unsurlarını oluşturan ulus devlet, üniter devlet ve laik devlete yönelik tehdit ve risklerin değerlendirilmesi'' olarak belirlediğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin içinde bulunduğu zor coğrafyada geniş bir risk ve tehdit yelpazesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “etnik kimliklerinin anayasal güvenceye kavuşturulması sık sık ve açıkça dile getirilen temel husustur. Bu husus da Türkiye'nin ulus devlet yapısını hedef almaktadır. Sonraki hedef ise üniter devlettir” dedi.

İsrail modeli
Başbuğ’un “terörle mücadele”den bahsederken İsrail’den örnek vermesi dikkat çekti. Orgeneral Başbuğ, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, ''Terörle mücadelede karşılaşılan önemli olayların nerede ise yüzde 80'i ne tam askeri, ne de tam politik boyuttadır. Sorunların hem politik, hem de askeri boyutları vardır. Bunun yanında her askeri kararın politik sonuçları olabileceği gibi, her politik kararın da askeri sonuçları olabilir'' sözünü hatırlatarak, ''Yürütmeden sorumlu politik makamlar ile askeri makamlar arasında ortak görüşlere ulaşılmasının ve kararların ortak olarak alınmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasının çok yararlı olacağı düşünülmektedir'' diye konuştu.

“Laiklik konusunda tarafız”
Orgeneral Başbuğ, laiklik ilkesinin "Türkiye Cumhuriyeti'ni ouşturan tüm değerlerin temel taşı" olduğunu vurgulayarak, "Anayasa'daki laiklik ilkesine ilişkin işlevsel tanımların tartışma konuları içerisine çekilmemesi gerektiği"ni söyledi.

Orgeneral Başbuğ, Cumhuriyetin temel nitelikleri olan demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti niteliklerine sahip çıkma ve koruma görevinin, ''kendisini Türk ulusunun bir ferdi olarak hisseden herkese'' düşen bir görev olduğunu ifade ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de bu yapı ve niteliklerin korunmasında her zaman taraf olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.

Aidiyet modeline karşı maliyetler
Orgeneral Başbuğ, Türkiye’nin PKK’ye karşı yürüttüğü mücadeleyi, Irak'taki gelişmelerden ve oluşumlardan soyutlamanın mümkün olmadığını belirterek, ''Irak'ta ve özellikle Irak'ın kuzeyinde meydana gelen gelişmeler ve olabilecek durumlar, Türkiye'nin geleceğini ve güvenliğini tehdit edebilecek boyutlara ulaşma yolunda oldukça mesafe almıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

''Irak'ın kuzeyindeki oluşum ve gelişmelerin bu bölgedeki Kürtlere tarihte hiç olmadığı kadar siyasal, hukuki, askeri ve psikolojik güç kazandırdığı da diğer bir gerçektir. Ayrıca bu durumun, vatandaşlarımızın bir kısmı üzerinde yeni bir aidiyet modeli yaratabileceğine de dikkat edilmelidir.

Şii nüfusunun çoğunluğu ve İran'ın desteğine sahip olması ise sorunu daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu çerçevede Irak, gerçekten toprak ve siyasi bütünlüğünü koruyabilecek midir? Bu soruya, bugün için net cevap verilmesi imkansızdır ancak tahminde bulunulabilir.

Bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde barınması ve bu bölgeden beslenmesi, ABD ve Irak'ın bu terör örgütüne karşı hiçbir yaptırımda bulunmaması ve bugüne kadar bu konuda olumlu ve elle tutulur bir sonuca ulaşılmaması, diğer önemli bir sorunu oluşturmaktadır.

Irak'taki soydaşlarımız Türkmenlerin durumu ve bir iç savaşta çatışan taraflardan birisi haline gelmesi ise Türkiye açısından çok ciddi bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Türkiye'nin bütün bu sorunları en iyi şekilde yönetebilmesi için, siyasi karar alıcılar, devletin ilgili kurum ve kuruluşları ile kamuoyunun, bu sorunların Türkiye'ye etkileri konusunda görüş birliğine sahip olmaları gerekir. Belki Türkiye'nin bulunulan şartlarda, tek başına Irak'taki gelişmelere yön verebilecek güce sahip olmadığı söylenebilir ancak Türkiye'nin gelişmeleri engelleyebilecek, maliyetleri artırabilecek bir güce sahip olmadığı da söylenemez.''

Başbuğ, Türkiye'nin, Irak ile ilgili kaygı ve sorunlarının Türkiye-ABD ilişkilerini de etkilediğini ifade ederek, ''ABD, Türkiye'nin desteğini almayan bir çözümün, Irak için kalıcı bir çözüm olmayacağını ve Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütünün varlığının Türkiye için hayati bir tehdit oluşturduğunu, zamanın söz söyleme değil, eylem zamanı olduğunu anlamalı ve görmelidir'' diye konuştu.

yazici   mail