www.soL.org.tr
Çözülüş Anayasa Mahkemesi'nde
23 Ekim 2007, Salı

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi. Kılıç, Fazilet ve Saadet partilerinin kapatılmasına verdiği “ret”, STP ve DEP’nin kapatılmasına verdiği “evet” oylarıyla hatırlanıyor. Kılıç’ın başkanlığı, yüksek yargıda yeni bir dönemi işaret ediyor ve devletin çözülüş sürecini bir adım öteye taşıyor.

resim

HABER MERKEZİ Tülay Tuğcu’nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için bir süredir devam eden seçimler, dün Haşim Kılıç’ın başkanlığa seçilmesiyle sonuçlandı. Kılıç AKP’ye yakınlığıyla bilinirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Anayasa Mahkemesi’nin AKP’ye ilişkin 367 şartı kararına muhalefet etmişti.
Daha önce Anayasa Mahkemesi Başkanvekili görevinde bulunan Kılıç, başkanlığa seçilmesinin ardından Yüksek Mahkeme Yüce Divan Salonu’nda bir basın açıklaması yaptı.

Kılıç yaptığı açıklamada, “Böyle bir günde altını çizerek ifade etmek istediğim konu; vatanın ve milletin bölünmezliği” şeklinde konuşurken, “Türk Devleti, tüm kurumlarıyla birlik ve beraberlik içinde bu terör eylemlerine gerekli cevabı verecektir” dedi. Atatürk Türkiyesi’nin bütün işleviyle hayata geçirilmiş çağdaş, demokrat, sosyal ve laik bir hukuk devleti idealinin gerçekleşmesinin temel hedefi olacağını ifade eden Kılıç, yargı bağımsızlığı ve bağımsız yargı kararlarına saygı olmadan, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin temeli olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin işlevselliğinden bahsedilemeyeceğini söyledi.

Kılıç açıklamasında, anayasal kurumların, yönetici olarak gelip geçenlerin anlayışına ve arzularına göre şekillenen yerler olmadığını belirtirken, “Bu kurumlarda başkan ya da üye konumunda bulunulmasının, verilen kararlar yönünden hiçbir farklılığı yoktur” şeklinde konuştu.

Oy verenleri açıklamadı
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, oylama sonucuna ilişkin bir soru üzerine 11 üyenin salt çoğunluğu olan 6 oyu almanın başkan seçilmek için yeterli olduğunu, kendisinin bu çoğunlukla seçildiğini söylerken, kendisine oy verenlerin kimlerin olduğunu ifade etmenin, üyeleri çeşitli kategorilere tabi tutmak anlamına gelebileceği için doğru olmayacağını belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyeti ve laikliği korumak adına AKP’ye yönelik kararlarına imza atan üyelerin AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kılıç’ı başkan seçmesi dikkat çekti. Kılıç Anayasa Mahkemesi başkanlığı görevini 4 yıl sürdürecek ve kendisinden boşalan Başkanvekilliği için seçim bugün yapılacak.

İşte “tarafsız” Kılıç
1950 Kırşehir doğumlu olan Kılıç, 1972 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. Hukukçu olmamasıyla dikkat çeken Kılıç 1985 yılında Sayıştay Üyeliğine, 1990 yılında da Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi Üyeliğine getirildi; 1999 yılından bu yana Başkanvekilliği görevini sürdürüyordu. Nakşibendi tarikatı üyesi olduğu söylenen ve son yıllarda AKP’ye yakın tutumlarıyla öne çıkan Kılıç, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi'nin kapatılması davalarında da karşı oy kullanmış, Sosyalist Türkiye Partisi (STP) ve Demokrasi Partisi’nin (DEP) kapatma davalarında ise lehte oy kullanarak “tarafsızlığını” ortaya koymuştu. Kılıç 1993 yılında Özal’ın ölümünden önce son görüşmeyi yapanlardan biri olarak da hatırlanıyor.

yazici   mail