www.soL.org.tr
Devlette piş ağzıma düş
26 Temmuz 2006, Çarşamba

Satıştan önce kadrosuna Tüpraş'ın eski yöneticilerini katan Koç’un bu tavrı iş bitiricilik olarak değerlendirilirken, ciddi bilgi ve yetkiye sahip bu yöneticilerin aynı işletmede görev almaları ahlaki açıdan sakıncalı bulunuyor.

SoL Koç Holding-Shell ortaklığına şaibeli bir biçimde satılarak özelleştirilen Tüpraş dün alınan işçi kıyımı kararı ile gündeme otururken, özelleştirme öncesinde kurum yöneticileri ile Koç Holding arasındaki ilişki, özelleştirmenin bir başka boyutuna işaret ediyor.

Koç Holding’in 1999-2004 yılları arasında yaptığı operasyonla bir kamu işletmesi olan Tüpraş’ın üst düzey yönetimini yüksek ücretlerle kendi işletmelerine transfer etmesi, Koç’ün Tüpraş operasyonunun sanıldığından erken başladığını gösteriyor. Yıllarca kamuda çalışmanın verdiği deneyim, birikim ve stratejik önemdeki bilgilerle birlikte özel sektöre transfer olan yöneticilerin, “etik sınırların dışında” hareket ettikleri belirtiliyor.  

Kamu kaynakları ile yetiştiler
Tüpraş’ın Koç Holding-Shell ortaklığına devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından 27 Ocak 2006 tarihinde yönetime atanan isimlere bakıldığında, tamamının kamu kaynakları ile yetiştiği göze çarpıyor. Okudukları üniversitelerden, çalıştıkları işyerlerine kadar tüm kariyerlerini kamuya borçlu olan bu yöneticilerin, en verimli dönemlerinde kamu yararını değil özel sektör çıkarını gözettikleri görülüyor.

Koç Holding’in bu yöneticileri transfer etmesi ise, “kamu insan kaynağının özel sektöre devri” biçiminde gerçekleşen bir özelleştirme türü olarak yorumlanıyor.

Bir kamu işletmesi iken Tüpraş’ı terk edip Koç Holding’e geçen, ancak 27 Ocak’ta artık özel olan Tüpraş’ın yönetimine tekrar gelen isimlerden bazılarının özgeçmişleri şöyle:

Yavuz Erkut (Tüpraş Genel Müdürü): Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitiren Erkut, iş hayatına bir kamu kuruluşu olan İpraş Rafirenisi’den Proses Mühendisi olarak başladı. 1990 yılında Tüpraş Dış Ticaret Müdürü olarak atanan Erkut 1998-2000 yılları arasında Tüpraş Genel Müdür Yardımcılığı görevini yaptı. Erkut, 2000 yılında Koç’a ait Opet Petrolcülük AŞ’ye transfer oldu ve bu kurumda Genel Müdür konumuna yükseldi.

Gürol Acar (Genel Müdür Yardımcısı): Ortadoğu Teknik üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitiren Acar, iş hayatına İpraş Rafinerisi’nde Proses Mühendisi olarak başladı. Tüpraş Genel Müdürlük yönetim kademelerinde çeşitli görevler alan Acar, 2000 yılında kamuya ait Kırıkkale Rafinerisi’nde Rafineri Müdürü olarak görev yaparken Opet’e transfer olan Acar, Tüpraş’a tekrar geçmesinden önce Opet Terminal ve Teknik Servisler Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Hasan Tan (Genel Müdür Yardımcısı): Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitiren Tan, iş hayatına Tüpraş Dış Ticaret departmanında Mühendis olarak başladı. 1999-2004 yılında LPG İkmal ve Satış Müdürü olarak görev yapan Tan, 2004 yılında Opet’e geçti ve burada İkmal Genel Müdür Yardımcılığı görevi yaptı.

Yılmaz Bayraktar (Genel Müdür Yardımcısı): Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitiren Bayraktar, iş hayatına İpraş Rafineri’sinde Enerji ve Ekoloji Mühendisi olarak başladı. 1997-1999 yılları arasında İpraş Rafineri Genel Müdür Yardımcılığı yapan Bayraktar, 1999 yılında SIEMENS firmasına geçti ve burada Tesis Müdürlüğü yaptı.

Erol Memioğlu (Koç Holding Enerji AŞ Grubu Başkanı): Orta Doğu Teknik Üniversitesi Petrol Mühendisliği mezunu olan Memioğlu, iş hayatına bir kamu kurumu olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO) başladı. 1994-1999 yılları arasında Yurtdışı Projeler Grup Başkanı ve Turkish Petroleum Overseas Co. Başkanı olarak görev yapan Memioğlu, sahip olduğu stratejik önemdeki birçok bilgi ile birlikte 1999’da Koç Holding’e geçti. Memioğlu, 2004’ten bu yana Koç Holding Enerji Grup Başkanlığı görevini yürütüyor. Memioğlu’nun Tüpraş’ın özelleşmesinde ve yönetici transferlerinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.

yazici   mail