www.soL.org.tr
Yargıtay’ın yeni başkanı Gerçeker
7 Şubat 2008, Perşembe

19 tur süren oylamanın ardından Yargıtay’ın yeni başkanı belli oldu. Yeni Başkan Hasan Gerçeker, türban konusunda açıklama yapmazken, kurucusu olduğu YARSAV ile hükümet arasındaki gerilimde taraf olacaklarının mesajını verdi.

resimHABER MERKEZİ Yargıtay Başkanı Osman Arslan’ın Aralık ayında yaş haddinden emekli olmasının ardından başlayan başkanlık seçim süreci, 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker’in başkanlığa seçilmesiyle sona erdi.

Oylama, 9 adaydan herhangi birinin yeterli oyu alamaması yüzünden, her biri 5 oylama içren 18 tur boyunca sonuçlanamamıştı. Yargıtay Başkanı seçilebilmek için salt çoğunluk olan en az 126 üyenin oyunun alınması gerekiyordu.

Gerçeker, dün gerçekleştirilen 19. turun 5. oylamasında yeterli oyu alarak başkanlık koltuğuna oturdu.

Yeni başkan Gerçeker, türban konusunda açıklama yapmazken, Haber7 Gerçeker’in seçilmesinde kadın üyelerin tepki oylarının etkili olduğunu iddia etti.

DEP’lilerin hakimi
Gerçeker, 1946’da Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1970 yılında mezun olan Gerçeker, mesleğe Ankara hakim adayı olarak başladı.
 
Doğu Beyazıt, Pazaryeri, Aksaray Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı, Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcılığı ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu.
 
Yargıtay üyeliğine 1995'te seçilen Gerçeker, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 21 Ocak 2002 tarihinde ilk kez, 23 Ocak 2006 tarihinde de ikinci kez Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçildi.

Yargıtay’ın yeni başkanı Gerçeker, eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle’nin davasında tahliye kararı vermişti.

Çok sayıda örgüt davasına da bakan Gerçeker, Arslan’ın seçildiği 2004 yılında da başkanlığa aday olmuş, ancak 19 üyenin oyunu alabilmişti.

Gerçeker, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in Türk Ceza Kanunu 301. maddesinden mahkumiyetine dair verilen kararı ve Abdullah Öcalan’ın ağırlaştırılmış müebbet cezasını da onamıştı.

Gerçeker, Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) kurucu üyeleri arasında yer alıyor. 

Yargıtay Başkanları 4 yıllığına seçiliyor. Gerçeker, bu görevi yaş haddini dolduracak olması nedeniyle 2011'e kadar sürdürecek.

Türban konusunda sessiz
Başkan seçilmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, türbanla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Gerçeker, “Şimdi o konularda bir şey söylemek istemiyorum. Şu anda beni mahzur görün, olayın sıcaklığı da var. O konularda çok kısa sürede mutlaka açıklama yapacağız” dedi.

Yargının sorunları konusunda adım atacakları mesajını veren Gerçeker, gazetecilere hitaben “Yargının sorunlarını çok iyi değerlendirmenizi istiyorum” dedi. Gerçeker, “Çünkü bizim sorunlarımız çok fazla. O sorunların acilen çözülmesi gerekmektedir. Bunları kamuoyuna duyurursanız, biz mutlu oluruz. Bizim ileride göstereceğimiz başarıda sizlerin de çok büyük katkısı olur” diye konuştu.

Gerçeker’in açıklaması, üyesi olduğu YARSAV ile hükümet arasındaki gerilim konusunda adım atacağı mesajı olarak değerlendiriliyor. Bilindiği gibi hükümet, yargıçlar ve savcılar adına muhalefet yürüten YARSAV’ı, çeşitli yasal düzenlemeler yoluyla kapatmaya çalışıyor.

yazici   mail