www.soL.org.tr
Hak gaspını özgürlük diye sundu
9 Mart 2008, Pazar

Çalışma Bakanı Çelik, çalışmayan ve evlenmeyen kız çocuklarının anne-babalarının sağlık sigortasından yararlanma hakkını ortadan kaldıran Sosyal Güvenlik Yasasının ayrımcılığa karşı kadınlara "kendi ayakları üzerinde durmaları" anlayışını getirdiğini savundu.

resim

HABER MERKEZİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis'te Genel Kurula gelmesi beklenen Sosyal Güvenlik Reformunu kadınların "özgürlüğü" açısından savunurken ilginç ifadeler kullandı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısıyla emekçi kadınların haklarında ciddi gerilemeler yaşanacağı biliniyor. Bunlardan biri de çalışmayan ve evlenmeyen kız çocuklarının, yaşları ne olursa olsun anne ya da babalarının sigortalılıkları nedeniyle sağlık yardımlarından yararlanmasına karşılık yeni yasayla kız çocuklarının 18 yaşını (okumaları halinde ise 25 yaşını) doldurduklarında anne ya da babalarının sigortalılıkları nedeniyle genel sağlık sigortasından yararlanamayacakları yolundaki düzenleme. 

Sosyal güvencesiz ama "birey"
Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Kavaklıdere Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda yasadaki bu ve benzeri düzenlemelerle kadın-erkek ayrımcılığına karşı bir anlayış geliştirdiklerini savundu. Çelik, sosyal güvenlikte, belli bir yaşa geldiğinde "himayeci bir anlayışla" anne-babalarının sigortalarından yararlanan kız çocuklarının, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda "birey" olarak ele alındığını ileri sürdü. Çelik düzenlemeyle kız çocuklarına "kendi ayakları üzerinde durmaları" anlayışının getirildiğini kaydetti. 

‘Doğum yapınca onurunu kaybetmez'
Faruk Çelik, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kadınlardan en az 3 çocuk yapmalarını istediği sözlerinin anımsatılması üzerine de Türkiye'nin genç nüfusunu muhafaza etmesi gerektiği şeklinde yanıt verdi. Çelik "Sayın Başbakanımız neyi, nerede, nasıl kullanacağını çok iyi biliyor. Siyasetin duayenidir. Üç çocuk herhalde şu; anne, babaya karşılık iki çocuk olursa anne-babanın vefatı halinde yine anne-baba korunmuş olur. İlave bir şey istiyorsanız 2, 3, 4, 10 çıkar ortaya. Benim doğru bulduğum Türkiye nüfusunun yaşlanmaması, durumunu muhafaza etmesidir" dedi. "İyi eğitim almış, çalışma hayatında güçlüklerle karşılaşmadan yer bulan, insan onuruna yaraşır bir kadın anlayışı"nın kökleşmesini istediklerini söyleyen Çelik "Doğum yapınca kadın bu onurundan bir şey kaybetmez" diye konuştu. Bir kadın gazetecinin, "Doğum yapınca onurunu değil, ama işini kaybediyor" sözlerine ise Bakan Çelik, iş güvenliğiyle ilgili düzenleme yapılması gerektiği şeklinde yanıt verdi.

yazici   mail