www.soL.org.tr
Emperyalizmin Truva atı
27 Nisan 2008, Pazar

Emperyalistlerin Ortadoğu planlarına hizmette diplomasiye ağırlık veren Erdoğan, Şam'a İran'la ilişkilerini gözden geçirme ve İsrail'le uzlaşma çağrısında bulundu. Erdoğan Suriye'ye küresel sermayeye açılmasını ve kamuculuktan vazgeçmesini de tavsiye etti.

resim

HABER MERKEZİ İsrail ile Suriye arasında anlaşma sağlanması için aracılık eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye "Ya İran, ya Golan" mesajını iletti.

Şam'a günübirlik bir ziyarette bulunan Erdoğan, Devlet Başkanı Beşşar Esad'la görüşerek, İsrail'in "görüşme" önerisini iletti.

Bir süredir üçüncü kişiler üzerinden temas halinde olan ve anlaşma zeminini yoklayan Suriye ve İsrail arasındaki temel anlaşmazlık noktası, 1967'den beri İsrail işgali altında olan Golan Tepeleri. Şam üzerinde stratejik konuma sahip olan Golan tepelerini Suriye'ye geri vermek konusunda ayak direyen İsrail, Erdoğan aracılığıyla gönderdiği mesajda Suriye'den İran'la ilişkilerini gözden geçirmesini istedi.

Suriye temkinli
Beşşar Esad ise doğrudan görüşmeler konusuna temkinli yaklaşarak, "Türkiye'nin aracılığıyla ortak zemin bulmaya çalışacağız. Gizli pazarlıklar olamayacak ve tüm görüşmeler Türk tarafı üzerinden gerçekleşecek" diye konuştu. İsrail'in Golan'ı geri vermek konusunda samimi olup olmadığını anlamaları gerektiğini söyleyen Esad, bir sonraki ABD yönetimiyle de doğrudan görüşmeler düzenleyebileceklerini söyledi.

Erdoğan ise, Türkiye'ye dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsrail ve Suriye'nin talebi üzerine aracılık yaptığını belirterek, kısa süre içinde İsrail'e de bir temsilci gönderileceğini söyledi.

Hedef tüm Ortadoğu'da Amerikan Barışı
Erdoğan ayrıca "Burada uygulayacağımız barış diplomasisi inanıyorum ki gerek Irak'ta gerek Suriye-İsrail arasında gerek İsrail-Filistin arasında inşallah beklenen neticelere olumlu katkılar sağlayacaktır" diyerek, Ortadoğu'da Amerikan barışının tesisi konusunda yeni girişimlerde bulunabileceklerinin işaretini verdi.

Türkiye'nin işgal altındaki Irak'ta işbirlikçi Sünni grupların önündeki engellerin kaldırılması yönündeki çabalarını anlatan Erdoğan, "Örneğin Irak'ta Sünniler seçime girmeme durumundayken, yapılan çalışmalar neticesinde Sünniler seçime katılmış ve parlamentoda yer aldıkları gibi artık yönetimde az da olsa bir etki oluşturmuşlardır" dedi.

Erdoğan ayrıca Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile işgal altındaki Afganistan'ın kukla Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin, geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de bir araya geldiğini anımsatarak, "Bu zirvenin ikincisini gerçekleştirmek için çalışma başlattıklarını" belirtti.

"Kamuculuğu bırak, küresel sermayeye bak"
Erdoğan Şam ziyareti sırasında Suriye yönetimine "ekonomi" konusunda da tavsiyelerde bulundu. Four Season Otel'de düzenlenen 1'inci Suriye-Türkiye Ekonomi Forumu'na Suriye Başbakanı Naci Itri ile birlikte katılan Erdoğan, Şam yönetimine "liberalleşme" ve küresel sermayeye kucak açma çağrısında bulundu.

Suriye'nin "liberalleşme çabalarını" yakından gördüklerini ve takdir ettiklerini söyleyen Erdoğan, Suriye'den Türk işadamlarına daha fazla kolaylık göstermesini istedi.

Küresel sermaye konusunda Suriye'ye Türkiye'yi örnek gösteren Erdoğan, 2006'da 20 milyar dolar küresel sermayenin Türkiye'ye geldiğini, 2007 yılında ise rakamın 22 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Erdoğan, Suriye'ye kamuculuktan da vazgeçmesini tavsiye ederek "Türkiye'nin kalkınması, ilerlemesi özel sektörlerimiz, iş adamlarımız eliyle olmuştur. [...] Devlet, ticaretle uğraşmıyor artık, devlet ticaretten çekildi. Bunu, ülkenin vatandaşlarına, girişimcilerine bıraktı. İnanıyorum ki Suriye ekonomisi de bulunduğu yerden çok ilerilere taşınacaktır" diye konuştu.
yazici   mail