www.soL.org.tr
Morales: Seçimi halk yapsın
10 Mayıs 2008, Cumartesi

Bolivya'da muhalefet ülkedeki zengin ve üst orta sınıfın desteğiyle ayrılma talebinde ısrar ederken ülkenin solcu Devlet Başkanı Evo Morales, ülkenin kaderine sadece zengin sınıfların değil yoksulları ve yerli halkı da kapsayan halkın karar vermesini önerdi.

resim

DIŞ HABERLER Bölünme tartışmalarının sürdüğü Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales, 90 gün içinde kendisi ve yardımcısı ile ülkenin dokuz eyaletindeki muhalif valilerin iktidarının devam edip etmemesine yönelik bir güven oylaması yapılmasını önerdi. Ayrılıkçı Santa Cruz Valisi'nin girişimiyle geçen hafta yapılan ve özerklik yönünde evet oyunun çıktığı referandumun ardından gelen bu öneri, Bolivya Kongresi tarafından da onaylandı.

Referandumu yasa dışı ilan eden Morales, önceki gün televizyonda yaptığı konuşmada "Siyasetçiler ülkenin kaderine karar veremiyorsa en iyisi halkın karar vermesi" dedi. Morales ayrıca Bolivya'nın dokuz eyaletindeki valilere uzlaşma sağlanması amacıyla Pazartesi günü görüşme teklifinde bulundu.

Ülkenin doğusunda zenginlerin çoğunlukta olduğu üç bölge daha gelecek aya kadar özerklik için referanduma gitmeyi planlıyor. Bu bölgelerin valileri, referandum öncesinde Morales'le görüşmeyeceklerini açıkladılar.

Sosyalist iktidar tehlikede
Muhalefetin kontrolündeki Senato'dan bazı kaynaklarsa, güven oylamasında muhaliflerin saflarını birleştirerek görev süreleri 2011'de dolacak olan Morales ile Devlet Başkanı Yardımcısı Alvaro Garcia Linera'nın 2005 seçimlerinde aldığı yüzde 53,74'lük oydan daha fazla oy çıkarmaları halinde, iki yetkilinin görevden azledilmelerini sağlayabilecekleri tehdidinde bulundu.

Ülkenin zengin nüfusunun yoğun olarak yaşadığı doğu eyaletlerinde, Bolivya hükümetinin yoksullara ve yerli halka toprak dağıtımını ve sosyal projelere daha fazla kaynak aktarılmasını öngören anayasa tasarısına karşı güçlü bir muhalefet var. Aralık ayında gündeme gelen anayasa tasarısı, Morales'in çoğunluğu elinde bulundurduğu Meclis'te kabul edilmiş, ancak muhaliflerin çoğunlukta olduğu Senato tarafından benimsenmemişti.

yazici   mail