www.soL.org.tr
Gençlerin boynu bükük
10 Mayıs 2008, Cumartesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın "Türkiye'de Gençlik" konulu Ulusal İnsani Gelişme Raporu, Türkiye'deki gençlerin yaşam koşullarına dair çarpıcı veriler ortaya koydu. Rapor, 15-24 yaş arası 12 milyon gençten, 5 milyonun işsiz olduğu ve gençlerin karar alma mekanizmalarından uzaklaştığı saptamasında bulunuyor.

resim

HABER MERKEZİ Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) "Türkiye'de Gençlik" konulu Ulusal İnsani Gelişme Raporu, Türkiye'deki gençlerin yaşam koşullarına dair çarpıcı veriler ortaya koydu. 15-24 yaş arası 12 milyon gencin yaşadığı Türkiye'de gençlerin ekonomiye, siyasete ve karar mekanizmalarına katılmadıklarını ortaya koyan UNDP, gelecek 10-15 yılın oluşturulacak olan politikalar açısından önemli olduğu uyarısında bulundu.

5 milyon genç atıl…
Genç nüfusun fazlalığına dikkat çekilen raporda, aynı zamanda gençlerin çoğunun işsiz olduğuna dikkat çekiliyor. Raporun verilerine göre, Türkiye’de 5 milyon genci işsiz bulunurken, bir diğer önemli nokta gençlerin siyaset, ekonomi ve diğer karar mekanizmalarına katılmadığı noktasında.
Gençler okula gidemiyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kadınlardan en az 3 çocuk yapmalarını ve genç nüfusun ülke için çok önemli olduğunu defalarca tekrarlarken, ortaya çıkan tablo gençlerin işsizlikten büyük oranda etkilendiğini gösteriyor. UNDP raporuna göre 5 milyon gencin ne işleri var ne de okula gidiyorlar. Bu gençlerden 1 milyona yakını iş ararken, 300 bini şimdiden iş arama ümidini yitirmiş durumda. Okumayan ya da çalışmayan 2.2 milyon genç kadın var. 22 bin çocuk ve genç hükümlü bulunruken, 650 bin gencin fiziksel engelli olduğu hesaplandı.

Her 10 gençten 1'i, ailesinin farklı sebeplerle okumasını istememesinden; her 10 gençten 3'ü, okul masraflarını karşılayamamak ve çalışmak zorunda olduğundan; Her 10 gençten 5'i ise okula ilgi duymadığından okula gitmiyor. Okula gitmekten hoşlanmadığını söyleyenlerin yüzde 60'ı yoksul ailelerden geliyor.

Okuldan maddi olanaksızlıklar yüzünden ayrılan erkeklerin sayısı, aynı sebeple ayrıldığını söyleyen kızların sayısının iki katı. Aile baskısı yüzünden okuldan ayrıldıklarını söyleyen kızların sayısı ise erkeklerin dokuz katı. Toplumdaki cinsiyet anlayışı, genç erkekleri iş hayatına iterken, genç kadınları eve kapatıyor. Her yıl sınava girenlerin ancak üçte biri üniversitelere giriyor, Türkiye'de ÖSS sistemi durumu iyi olan ailelerin çocuklarının, okul öncesi eğitim ve dershane imkânları yüzünden iyi okullara seçildiği bir seçme sistemi.

Türkiye'de öğrencilerin yaklaşık yüzde 35'i ilköğretimden sonra meslek okullarına gidiyor. Ancak meslek okulu mezunu olmak ne yazık ki bir iş garantisi getirmiyor. Nitekim, iş arayan gençlerin üçte birine yakını, yaklaşık 250 bin genç, meslek lisesi mezunlarından oluşuyor. Meslek lisesi mezunları, üstüne üstlük bir de saygınlık sorunu yaşıyor. Mezunlar, üniversite mezunları kadar saygı görmüyor.
Gençler boyun eğiyor
Rapoda, önemli bir oranda gencin işsizlikle yüzleştiği ülkemizde gençlerin kendileri ile ilgili sorunlar başta olmak üzere siyaset ve sosyal yaşama katılmadıkları da ifade ediliyor. Gençler kendilerini ilgilendiren karar alma süreçlerinin içinde ve mücadelede yer almadıkları için, koşullarına boyun eğmek durumunda kalıyorlar.

Diğer yandan, Türkiye’nin genç nüfusun yüksekliğinden, “demografik fırsat’tan, yararlanması için gençlerine yoğun bir yatırım yapması gerektiği belirtilirken,  gençlere daha iyi iş imkanları sağlanması ve gençlik politikası oluşturulması önerildi.

yazici   mail