www.soL.org.tr
Samsun ve Bandırma limanları kurtlara teslim
17 Mayıs 2008, Cumartesi

Dün yapılan ihalelerle Samsun ve Bandırma limanlarının işletme hakkı ikisi de birbirinden şaibeli Ceynak ve Çelebi gruplarına verildi. Çelebi havaalanı "hizmetleri" ile tanınırken Ceynak da nakliyatçılıktan "lojistikçiliğe" yükselenlerden.

HABER MERKEZİ AKP satışları devam ediyor. Özelleştirme dosyasında bulunan ve Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait Bandırma ve Samsun Limanlarının işletme devriyle ilgili iki ihale de dün sonuçlandı. 36 yıl süreyle işletme devrini Bandırma Limanı'nda 175.5 milyon dolar ile Çelebi ortak girişimi alırken, Samsun Limanı'nın işletmesi 125 milyon 200 bin dolar ile Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş.'nin oldu. Yabancı bir ortak ile görüşmeler yürüten Çelebi'nin ihale bedelini peşin ödeyeceği açıklandı.

İstanbul Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın satışı için 25 Nisan'daki ihaleye tek başına katılarak fabrikayı alan Kiler A.Ş. ise "ihalede tek firma olmaz" maddesine takıldı. İhale 30 Mayıs'ta tekrarlanacak.

İkisi gitti, biri "engele" takıldı
Özelleştirme konusunda kendisinden önceki hükümetlerden de hızlı çıkan AKP, dosyasında bulunan iki limanı dünkü ihalelerle sattı. Bandırma Limanı'nın 36 yıllık işletmesinin devredileceği ihalede 22 tur devam eden koşuyu, yabancı bir firma ile ortak girişimde bulunan Çelebi grubu kazandı. Aynı gün yapılan Samsun Limanı işletme devri ihalesini ise Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. aldı. Çelebi ve Ceynak, her iki ihaleye de katılan firmalardandı.

İki satışı tamamlayan hükümetin 25 Nisan'da Kiler A.Ş.'ye sattığı Mecidiyeköy Likör Fabrikası özelleştirmesi ise, TOKİ'nin "ihalede tek firma kamuoyunda huzursuzluk yaratabilir" kararına takıldı. TOKİ ihalenin 30 Mayıs'ta tekrarlanmasına karar verdi.

Bandırma Limanı için kıyasıya mücadele
Bandırma Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi ihalesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda (ÖİB) yapıldı. ÖİB Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye, Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş., Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş., Mardaş Marmara Deniz İşletmeciliği A.Ş., IC İçtaş Liman-Gülmar Denizcilik Ortak Girişim Grubu,Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Turkuaz Petrol Ürünleri A.Ş., Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi ve Turizm Yatırımları Ticaret A.Ş., Türkerler-Kolin Ortak Girişim Grubu, Albayrak-Seçkin Ortak Girişim Grubu, Çelebi Ortak Girişim Grubu, Yıldırım Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş., Global Liman-Torunlar Ortak Girişim Grubu katıldı. Açık artırmanın ilk on bir turunda diğer firmaların çekilmesiyle, on birinci turundan itibaren Çelebi ile Global arasında yarış yaşandı. İhalenin galibi, 22.turda 175 milyon 500 bin dolar teklif eden Çelebi ortak girişimi oldu.

Çelebi İş Geliştirme Direktörü Ümit Bozer, ihale sonrası yaptığı açıklamada ihale bedelini peşin ödeyeceklerini ve limana beş yılda 20 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ifade etti. Bozer, Antalya Deniz Limanı'nı 1.5 yıldır ortakları ile birlikte işlettiklerini de söyledi. Bundan sonraki süreçte ihale sonucu Rekabet Kurulu onayına sunulacak. Ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı çıkarılarak limanda devir sürece başlatılacak.

Samsun göz dolduruyor
Karadeniz'in doğusundaki en büyük ve en stratejik liman konumunda olan Samsun, özellikle Karadeniz ülkeleriyle ticaret açısından büyük bir önem taşıyor. Uluslararası krizle birlikte iyice önem kazanan Rusya, Ukrayna gibi pazarlara açılan liman, dış ticarette önemi gittikçe artan bir nokta.

İşletme hakkı 36 yıllığına devredilen limana Bandırma'da olduğu gibi çeşitli ortak girişim grupları büyük ilgi gösterdi. Açık artırma Samsun menşeli Yıldırımlar, ihalelerin vazgeçilmezi Türkerler-Kolin ve "lojistikçi" Ceynak'ın çekişmesine sahne oldu ve limanın işletme hakkı 125,2 milyon dolara Ceynak'a devredildi.

Likör Fabrikası'nda AKP'li tek aday sorun oldu
Kaynak sıkışıklığı nedeniyle vatandaşlardan alacaklarını erken tahsil için indirim uygulaması başlatan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 25 Nisan'da yapılan İstanbul Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın satış ihalesinin, 295,7 milyon YTL ile tek katılımcısı Kiler Holding tarafından alınmasına onay vermedi. AKP ile yakınlığı bilinen Kiler A.Ş., araziye "hepsi bir arada" ticaret-rant merkezi kurmayı teklif etmişti.

TOKİ, iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından, Ali Sami Yen Stadı'nın yanındaki yaklaşık 24 bin metre karelik arazinin satışına ilişkin, 25 Nisan'da düzenlenen ihaleye Kiler A.Ş.'nin tek başına katılmasının, "kamuoyunun vicdanını huzursuz edebileceği" yönünde karar verdi. TOKİ, ihalenin 30 Mayıs'ta tekrarlanmasını istedi.

Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, ihaleden önce yaptığı açıklamada, ihalede başarılı olunmaması halinde, gelir paylaşımı yöntemine dönebileceklerini ama ilk ihalede arazinin taliplisi olacağına inandıklarını, çok sayıda yerli ve yabancı firmanın araziye ilgi gösterdiğini söylemişti. TOKİ yetkilileri ise gelinen noktada, arazi için teklif edilen fiyatın uygun olmasına karşın, ihaleye tek firmanın katılması nedeniyle kamuoyunda huzursuzluk olduğunu, kamuoyunun vicdanının rahatlatılması amacıyla ihale sonucunun onaylanmadığını belirttiler. İhaleye tek başına katılan Kiler A.Ş.'nin AKP ile olan yakınlığı, "meydana gelebilecek kamuoyu rahatsızlığının" nedeni olarak görülüyor.

Usule uydurup ranta açacaklar
Anıtlar Kurulu'nun üzerindeki ağaçlar dahil içerisinde hiçbir yıkıma izin vermediği Likör Fabrikası arazisine, iş merkezleri, rezidans, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezi, otel, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültürel tesisler, lokanta, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticaret birimleri yapılması teklif edilmişti. İmarında yapılan değişikliklerle, üzerindeki ağaçları ve binaları yıkmadan, yüksek katlı binaların inşa edilmesine imkan tanıyan yeni düzenleme ile İstanbul'un en değerli arazileri arasında gösterilen alanda, 100 bin metre kare inşaat yapılabilecek.

yazici   mail