www.soL.org.tr
Güney Amerika Birliği kuruldu
25 Mayıs 2008, Pazar

Güney Amerika'nın 12 ülkesini bir araya getiren Unasur, şekilsel olarak Avrupa Birliği'ne benzeyen, ancak emperyalist amaçlar taşımayan ve üye ülkelerin halklarının çıkarlarına saygı gösteren bir birlik olacak. Buna karşın Unasur'un ekonomi politikaları konusundaki henüz belirsizlik hakim.

resim

DIŞ HABERLER Güney Amerika'nın 12 ülkesinin liderleri, kıtada siyasi birliği ve ekonomik entegrasyonu geliştirmeyi amaçlayan yeni Güney Amerika Birliği'nin (Unasur) doğduğunu ilan ettiler.

Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı zirvede, 12 ülkenin devlet başkanları önceki gün Unasur'u kuran anlaşmayı imzaladılar. Örgüte üye ülkeler Şili, Brezilya, Arjantin, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Paraguay, Uruguay, Guyana ve Surinam.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, zirvedeki konuşmasında, Avrupa Birliği'nin (AB) bölgesel versiyonu olarak yorumladığı Unasur'u selamlayarak, diğer Latin Amerika ve Karayip ülkelerini de bu girişime katılmaya davet etti.

Güney Amerika'nın küresel aktör olduğunun işaretlerini verdiğini, hükümetler arasındaki farklılıkların ise bir canlılık yarattığını belirten Lula, "Bazılarının kıtamızda görmek istediği istikrarsızlık, hayatın, özellikle siyasi hayatın emaresidir. Sokaklarda protesto gösterisi yapan insanlar olmadan demokrasi olmaz" dedi.

Chavez: 1 numaralı düşmanımız ABD
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de, ABD'yi hedef alan konuşmasında "Güney birliğinin 1 numaralı düşmanı, ABD imparatorluğudur" dedi. Chavez, ABD'nin Güney Amerika'da savaş çıkartmaya çalıştığı konusunda da uyardı.

Unasur'un yılda iki kere dışişleri bakanları düzeyinde toplanması, başkanlığının dönemsel olması ve Bolivya'nın Cochabamba kentinde bir parlamentosunun bulunması planlanırken, yeni oluşumun ekonomi ve savunma alanlarında yapacakları konusunda liderler arasında görüş farklılıkları bulunuyor.

Kolombiya pürüz çıkardı
Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, kendisine teklif edilen Unasur dönem başkanlığını reddederken, üye ülkeler arasında askeri işbirliğini ve ortak silah üretimini öngören Güney Amerika Savunma Konseyi'ne de katılmayacağını açıkladı.

Örgütün dönem başkanlığına Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet seçildi.

Unasur'un ilk Genel Sekreteri ve Ekvador eski Devlet Başkanı Rodrigo Borja, örgütün resmen toplanmasından bir gün önce bu görevi reddettiğini açıkladı. Borja, istifa ederken, Mercosur ve And Topluluğu gibi bölgesel ticaret bloklarının Unasur'a dahil olması konusundaki karşı görüşleri eleştirdi.

Unasur zirvesi öncesinde Caracas'ta bir araya gelen Venezula Devlet Başkanı Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ise askeri işbirliğini görüştüler.

Liderler tarafından imzalanan Güvenlik ve Savunma Alanı Mutabakat Zaptı talim ve lojistik gibi alanlarda işbirliği yapılmasını öngörüyor.

yazici   mail