www.soL.org.tr
12 Eylül protestoları sürüyor
13 Eylül 2006, Çarşamba

Darbenin 26. yıldönümünde Ankara ve İstanbul'da protesto eylemleri düzenlendi.

HABER MERKEZİ 12 Eylül darbesine karşı protestolar dün İstanbul ve Ankara'da yapılan gösterilerle devam etti. İstanbul'da DİSK tarafından Taksim'de yapılan gösteride, genel başkan Süleyman Çelebi tarafından basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında, Kenan Evren başta olmak üzere bütün 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiği belirtilirken, 12 Eylül'ün ABD emperyalizminin Ortadoğu çıkarları doğrultusunda gündeme geldiği belirtildi. Açıklamada darbenin, ekonomik krizin yükünün emekçi halkın üzerine yıkılmasını hedeflediği de vurgulandı.

Ankara'da yapılan eylemde ise, Halkevleri, 78'liler Derneği, DİSK, ESP ve SDP'nin dahil olduğu Ankara Darbe Karşı Platform, Yüksel Caddesinde ABD büyükelçiliğine siyah çelenk bıraktı.

Ankara 78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, büyükelçilik önünde Darbe Karşıtı Platform adına bir yaptığı açıklamada, Paul Henze'nin Türkiye'de darbe olduğu zaman söylediği, "Bizim çocuklar başardı" sözlerini anımsatarak, "Darbeciler kimin çocukları" diye sordu.  

78'liler Girişimi'nin etkinlikleri sürüyor
Diğer yandan 78'liler Girişimi'nin darbenin 26. yıldönümünde "Şarkımızı Tamamlamak İçin..." başlığı altında gerçekleştirdiği etkinlikler de devam ediyor. Bunların en önemlisi 12 Eylül günü Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen atölye çalışmalarıydı. Birçok sanatçının ve siyasetçinin katıldığı, gün boyu süren etkinlik 12 Eylül'e tanıklık edenleri ve onun etkilerini yaşayanları bir araya getirdi.

Etkinlik, Ertuğrul Mavioğlu'nun 80 darbesi üzerine hazırladığı belgeselin gösterilmesinin ardından, hangi atölyede hangi başlıklarının tartışılacağının bildirildiği bir basın açıklaması ile başladı. 12 Eylül'e tanıklık etmiş sendikacılar, mimarlar, kadınlar, mizahçılar, şairler, tiyatrocular, sinemacılar, ressamlar, gazeteciler ve müzisyenler kendi meslektaşları ve konuyla ilgilenen kişilerle 26 yıl önce yaşadıklarını paylaştılar ve 80 sonrasında Türkiye'de, özellikle kendi alanlarında nelerin değiştiğini tartıştılar. Araştırma ve Adalet Komisyonu, 12 Eylül, İşçi ve Sendika Hareketi, 12 Eylül ve Tarım, 12 Eylül ve Gençlik, 12 Eylül ve Kadınlar, 12 Eylül ve Kentleşme, 12 Eylül ve Mizah, 12 Eylül ve Şiir, 12 Eylül ve Tiyatro, 12 Eylül ve Sinema, 12 Eylül ve Plastik Sanatlar, 12 Eylül ve Gazeteciler, 12 Eylül ve Müzik ve 12 Eylül ve Edebiyat başlıklarında ayrı ayrı yapılan atölye çalışmalarına katılan, dönemi yaşamış aydın ve sanatçılar kendi deneyimleri üzerinden 12 Eylül yıkımını nasıl aşmak gerektiği üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Birarada yapılan 12 Eylül ve Sinema, 12 Eylül ve Tiyatro başlıklı atölye çalışmasında, Tuncel Kurtiz, Tarık Akan, Reis Çelik, Cuma Boynukara, Orhan Aydın, Mehmet Esatoğlu ve yıllardır amatör tiyatro yapan birçok sanatçı, 12 Eylül döneminde ve  sonrasında nelere tanık olduklarını anlattı. 12 Eylül'ün yarattığı travma, sonrasında toplumun yaşadığı dönüşüm ve bunun tiyatroya ve sinemaya etkileri gün boyunca tartışıldı ve tartışmalar tükenmedi. En son tekrar söz alan Orhan Aydın, 26 yıl geç kalınmış bu tartışmaya devam etmek ve birlikte çözüm üretmek isteyen herkesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne (NHKM) davet etti ve NHKM'nin tüm olanaklarının orada bulunan tüm sanatçılara sonuna kadar açık olduğunu belirtti.

Etkinliğin sonunda, çalışmalar için farklı işliklere dağılan herkes tekrar bir araya geldi ve yazmış oldukları 12 Eylül Karşıtı Bildirileri okudular.

 

yazici   mail