www.soL.org.tr
Hükümet ücret zammını açıklıyor
25 Eylül 2006, Pazartesi
resim

soL (Ankara) Hükümetle sendikalar arasında Uzlaştırma Kurulu'nun zam önerilerinin ardından yapılan toplantılardan da sonuç çıkmazken, bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nda kamu emekçilerine 2007 yılı için verilecek zamlar belli olacak.

Kamu emekçilerinin grevli-toplu sözleşmeli sendika haklarını kullanamamaları nedeniyle, bu toplu görüşme sürecinde hemen hemen her yıl yaşanan sürecin bir benzerine bu görüşme döneminde de tanık olundu. Buna göre, gerek sendikaların yeterli mücadele edememesi, gerekse uygulanan IMF-Dünya Bankası politikaları dolayısıyla kamu çalışanlarını yine açlık ve yoksulluk sınırında bir yıl bekliyor.

Hükümet, Uzlaştırma Kurulu'nun ardından yapılan son toplantıda kamu emekçilerine toplu görüşmelerde olduğu gibi iki seçenek sundu. Buna göre, birinci seçenek olarak tüm kamu emekçilerine 2007 için (birinci ve ikinci altı aylar için) yüzde 3 zam ve ek ödeme almayan ve döner sermayeden geliri olmayanlara da (1 milyon 400 bin memur)  20+20 denge tazminatı önerdi. İkinci seçenek olarak ise, düşük maaş alan kamu çalışanlarına yüzde 4, yüksek maaş alanlara ise yüzde 3 zam teklif edildi. Bakanlar Kurulu bugün yapacağı toplantıda bu iki seçenekten bir tanesini kabul edecek. Türkiye Kamu-Sen söz konusu tekliflerin kabul edilemez olduğunu söyleyerek masadan kalkarken, Memur-Sen ise, toplantının sonuna kadar kalarak mutabakatsızlık metnini imzaladı.

Artış günlük 2 YTL bile değil
Bu tekliflerden tüm personel için yüzde 3+3 zam, düşük maaş alan çalışanlara da 20+20 denge tazminatını içerenin kabul edilmesi halinde en düşük maaş 1 Ocak 2007 itibariyle 54 YTL artarak 648 YTL’den 702.9 YTL’ye çıkıyor. Temmuz 2007’de ise artış 95 YTL oluyor.  Önerilen düşük maaş alanlar için yüzde 4+4, yüksek maaş alanlar için ise yüzde 3+3’lük zam teklifinin yansıması durumunda ise en düşük kamu emekçisi maaşı aylık bazda ancak 51 YTL artarak, Ocak 2007’de 689.5 YTL'ye çıkabiliyor. Temmuz 2007’de ise bu artış 69 YTL oluyor. Sonuç olarak hangi seçenek kabul edilirse edilsin kamu emekçilerinin cebine aylık ortalama 2 YTL fazla para bile giremeyecek.


Hükümet önerilere karşı "Bütçe imkanları yok" demişti
Hükümet adına Kamu İşveren Kurulu toplu görüşmelerin son gününde sendikalara sunduğu seçeneklerin ilkinde tüm kamu çalışanları için yüzde 2.5 zam ve ek ödeme almayan ve döner sermayeden geliri olmayanlara 20+20 denge tazminatı, ikincisinde ise düşük maaş alanlara yüzde 4, yüksek maaş alanlara ise yüzde 2.5 zam önermişti.  Hükümet, Kamu Sen’in 1023 YTL’lik temel ücret önerisinin bütçeye 15 katrilyon 880 trilyon, KESK’in 1050 YTL’lik önerisinin 17 katrilyon, Memur-Sen’in 1000 YTL’lik önerisinin ise 14 katrilyon 930 trilyon ek yük getireceğini ileri sürerek, bu rakamları kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etmişti.

Görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından yapılan Uzlaştırma Kurulu toplantılarında ise alt derecedeki kamu emekçisi maaşlarına yüzde 6+6, geri kalanlara yüzde 5+5 oranında zam yapılması, ilk altı ayda enflasyonun yüzde 4'ü aşması durumunda oluşacak farkın 1 Temmuz 2007'den, ikinci altı ayda enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde ise 1 Ocak 2008'den itibaren ücretlere yansıtılması teklif edilmişti. Ayrıca, ek ödeme almayan çalışanların maaşlarında ilk 6 ayda 50 YTL, ikinci 6 ayda ise 20 YTL iyileştirme yapılması önerilmişti.

Konuyla ilgili Rize’de bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Memurlara zam konusunda enflasyon bazlı bir teklif getirdik. Enflasyon farkını ödeme kararı verdik, ödüyoruz. Önümüzdeki yıl için hedef enflasyon üzerinde bir oran teklif edildi. Karşı taraf kabul etmedi. Bilirkişiye gitti. Onlar kendi tespitlerini yaptılar, şimdi Bakanlar Kurulu'na geliyor. Pazartesi günü görüşür, karara bağlarız” dedi.

yazici   mail