www.soL.org.tr
Kamu emekçisine yine sefalet zammı
26 Eylül 2006, Salı

Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonucunda hükümet, geçmişyıllarda olduğu gibi kamu emekçilerinin zam oranında yine değişikliğegitmeme kararı aldı.

resim

HABER MERKEZİ Hükümet, kamu emekçisine 2007 yılı için yapılacak zam oranlarını, birinci ve ikinci altı aylarda, düşük ücret alanlar için yüzde 4+4, geri kalanlar için ise yüzde 3+3 olarak belirledi. Hükümet, sendikaların bütün tepkilerine karşın Uzlaştırma Kurulu'nun ardından yaptığı son toplantıda önerdiği zam oranlarından herhangi bir değişikliğe gitmedi. Böylelikle neredeyse her yıl olduğu gibi kamu emekçisine ertesi yıl için verilecek zam oranını yine iktidar belirlemiş oldu.

Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında konuya ilişkin son kararı veren hükümet, beklendiği gibi "bütçe imkanlarının" arkasına saklanarak, kamu emekçisinin beklentilerine yine karşılık vermedi.

Karar hükümet sözcüsü Cemil Çiçek tarafından duyuruldu. Çiçek, 2007'de düşük maaşlı memurlara yüzde 4+4, diğer memurlara da yüzde 3+3 oranında zam verileceğini açıkladı.

Hükümetin rakamlarıyla Kamu-Sen'in hesaplamaları çelişiyor
Söz konusu oranların maaşlara yansıtılması durumunda hükümet adına Çiçek'in açıkladığı rakamlarla, Türkiye Kamu-Sen'in hesaplamaları arasında 100 YTL civarında bir fark olduğu belirlendi. Çiçek, öngörülen zamlarla birlikte halen 748 YTL olduğunu ileri sürdüğü en düşük memur maaşının 2007 başında 814 YTL'ye, Temmuz'da ise 847 YTL'ye yükseleceğini söyledi. Çiçek'e göre böylelikle en düşük memur maaşında 100 YTL'lik bir artış meydana gelecek.

Memurların unvanı, hizmet yılı ve derecelerine bağlı olarak farklılık göstermek üzere en düşük memur maaşında yüzde 13.2 oranında, ortalama memur maaşlarında ise yüzde 12.2 oranında artış olacağını ifade eden Çiçek, "Eğer 2007 yılı için öngörülen enflasyon beklentilerin üzerinde çıkarsa, fark memurlarımıza ödenecektir" dedi.

Türkiye Kamu-Sen'in hesaplamalarına göre ise, en düşük memur maaşı, Ocak 2007'de yüzde 6,4 artarak 689,77 YTL, Temmuz 2007'de ise yüzde 10,6 artarak 717,36 YTL olacak.

Öte yandan hükümet kamu emekçilerine, 2006'nın ilk 6 ayı için yüzde 2.32 enflasyon farkının ödeneceğini, 2006'nın ikinci 6 ayı için de enflasyon farkı oluşması durumunda bu farkın karşılanacağını taahhüt etti.

Hükümet "Sizinle pazarlık yapacak değiliz" demişti        
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmış olduğu gün yaptığı açıklamada, masaya sunulan tekliflerin belli olduğunu belirterek, sendikalara yönelik olarak, "Sizinle pazarlık yapacak değiliz" demişti. Sendika temsilcileri de geçen yıllardan farklı olarak, masada daha katı bir tutumla karşılaştıklarını ifade etmiş, hükümetin hiçbir pazarlık payı bırakmadığını dile getirmişlerdi.

Kamu emekçisinden "etkili" eylemler bekleniyor
Kamu emekçilerinin uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan grev ve toplu sözleşme haklarını kullanamamaları dolayısıyla toplu görüşmelerde bu yıl da beklenen sonucun alınmasından sonra, gözler sendikalara çevrildi. Bütün görüşme sürecinde "parmak ısırtıcı" ve "baş ağrıtıcı" eylemler yapacaklarını söyleyen Türkiye Kamu-Sen, son olarak seçimlere kadar eylem kararı aldı. Memur-Sen'den konuyla ilgili herhangi bir ses çıkmazken, KESK ise bütçe görüşmelerinin yapılacağı Kasım sonunda iş bırakmaya hazırlanıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, söz konusu zam oranlarını "dağ fare doğurdu" diye nitelendirerek, "Siyasi iradeyi, IMF'nin verdiği yetkileri kullandığı için kutluyorum" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, bu zam oranını imzalamadıklarını kaydederek, "Bakanlar Kurulunun takdiridir" demekle yetindi.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise, bu oranların "kabul edilemez" olduğunu  belirterek, "Bundan sonra yapılması gereken hizmet üretiminden gelen gücün kullanılmasıdır. Kamu çalışanlarının öneminin hatırlatılacağı eylemler yapılmalıdır" diye konuştu.

yazici   mail