www.soL.org.tr
Okulların kapısına “özel güvenlikçi” mi dikelim?
10 Ekim 2006, Salı

HABER MERKEZİ İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Okullarda Şiddet ve Yansımaları" anketinde "özel güvenlikçiler" şiddetin çözümü olarak sunuldu. Raporda özel güvenlik birimi ya da bekçi çalıştırılan okullarda daha az şiddet olayı yaşandığı iddia edildi. Açıklamanın okullara özel güvenlik gücü yerleştirilmesini teşvik ettiği belirtiliyor.

İzmir'de 28 ilçede 966 resmi ve özel okulun öğrencileri üzerinde yapılan "Okullarda Şiddet ve Yansımaları" anketi Dr. Vedat Pazarlıoğlu, öğretim görevlileri Dilara Şeker, Emine Günay ve Elif Ertür tarafından değerlendirilerek rapor haline getirildi.

"Müdürler: Afla dönenler suçlu"
Raporda yer verilen rakamlara göre okullarda şiddet olaylarına karışanların yüzde 26,1'i daha önce sınıfta kalmış olan öğrenciler. Bu grubun hemen ardından ise yüzde 22 ile okula uyum sorunu yaşayanlar geliyor. Okul yönetimlerinin rapora yansıyan değerlendirmelerine göre ise şiddet olaylarının artmasında en büyük pay çıkarılan öğrenci aflarında.

Özel güvenlikçiler şiddeti azaltıyor iddiası
Raporun dikkat çeken yanlarından biri de özel güvenlik birimi ya da bekçi çalıştırılan okullarda şiddetin daha az yaşandığına ilişkin ifadeler oldu. Ankete göre incelemeye alınan 966 okuldan sadece 218'inde güvenlik görevlisi bulunuyor. Özel güvenlik görevlileri daha çok şehir merkezlerindeki okullarda çalıştırılıyor. Okullarda şiddet haberlerinin yeniden yoğunlaştığı bu günlerde, okullara özel güvenlik birimi yerleştirme uygulamasının yayılacağından endişe ediliyor.

Şiddet özel okullara yöneltiyor
Okullarda şiddet olaylarına katılma oranının kız öğrencilerde sekizinci sınıfta, erkeklerde ise altıncı sınıfta arttığını tespit eden raporun sonuç bölümünde ailelere ve okul yönetimlerine tavsiyeler verilirken şiddet okul içi bir sorun olarak değerlendirildi.

Ankete dayanılarak hazırlanan raporun sonuç kısmında ise şu ifadelere yer verildi: "Şiddeti okulda önlemenin yolları, veli ile işbirliği, öğretmen ve idarecilerin ortak tutumda olmaları, geleneksel değerlerin öğretilerek paylaşılması, okulun fiziki şartlarının uygun olması, iletişim, öğrencilere sosyal sportif ve kültürel faaliyet alanlarının sağlanması, demokratik okul ortamının oluşturulması, uygun yasal ve örgütsel olanakların oluşturulmasıdır."

Şiddeti engellemek için öğrencilere "geleneksel değerleri öğretme" önerisi dikkat çekti.

Okulların açılmasıyla birlikte şiddet haberleri de yeniden gündeme geldi. Bu tür haberlerin, devlet okulları konusunda velileri endişelendirdiği ve özel okulları daha cazip hale getirdiği belirtiliyor. Öte yandan uzmanlar, özellikle Polat Alemdar gibi çeteci karakterlerin toplumda ve devlet yetkilileri arasında yaygın beğeni toplaması ve övülmesinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyorlar.

yazici   mail