www.soL.org.tr
İçinde bilimdışı ve dogmatik bilgiler olan ders kitapları belirlensin
10 Ekim 2006, Salı
resim

HABER MERKEZİ Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı bir yönetmelikle Talim Terbiye Kurulu'nun en önemli görevlerinden birisi olan ders kitaplarının incelemesini, İlk, Orta, Mesleki ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüklerine devretmek istediğini bildirdi. Genel müdürlüklerde inceleme kriterlerinin ve komisyon elemanlarının niteliklerinin nasıl olacağının kuşkulu olduğunun altını çizen Dinçer, içinde bilimdışı, abartılı, dogmatik bilgilerin ve yaklaşımların yer aldığı ders kitaplarının tespit edilmesini istedi.

"Yeni ilköğretim müfredatı eğitim sürecini olumsuz etkiliyor"
Dinçer yaptığı yazılı açıklamada, büyük övgüler ve beklentilerle uygulamaya konulan yeni ilköğretim müfredatında okutulan ders kitaplarının içeriğinin, eğitim sürecini ve öğrencileri pek çok yönden olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyledi ve AKP'yle daha da yoğunlaşan laik, demokratik, bilimsel eğitimden uzak bir eğitim modeli oluşturma çabalarının, özellikle son dönemde hızlandığı uyarısında bulundu.

"MEB yetişmiş elemanlarını işlevsiz hale getirmeye çalışıyor"
Dinçer, MEB'in, hazırladığı bir yönetmelikle alim Terbiye Kurulu'nun en önemli görevlerinden birisi olan ders kitaplarının inceleme işini İlk, Orta, Mesleki ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüklerine devrettiğine dikkat çekerek, bakanlığın hazırlanan yönetmelikle, yetişmiş elemanlarını işlevsiz hale getirmeye çalıştığını savundu. Dinçer, "Bununla birlikte genel müdürlüklerde inceleme kriterlerinin ve komisyon elemanlarının niteliklerinin nasıl olacağı kuşkuludur" dedi.

Din dersi kitabındaki "tarikat" tanımı AKP'yle uyumlulaştı

MEB'in, son günlerde 100 temel eser ve eğitimle ilgili diğer konularda skandallarla gündeme geldiğini hatırlatan Dinçer, AKP'nin yeni bir kaos ortamı yaratarak, eğitimin içeriğinde kendi siyasal eğilimleri doğrultusunda değişiklikler yapmak ve siyasal kadrolaşmayı yaygınlaştırmak amacında olduğunu kaydetti. Dinçer, son birkaç ayda ders kitaplarının içeriğine ilişkin çıkan haberlerin, ders kitaplarında yer alan bilim dışı, dogmatik ve yanlış bilgilerin varlığını ortaya çıkardığını anımsattı. Ders kitaplarının yeni baskılarında sürekli değişiklikler yapıldığını belirten Dinçer, 8'inci sınıfta okutulan din dersi kitabının yeni baskısında "tarikat" tanımının, AKP'nin siyasal-ideolojik duruşuna paralel olarak değiştirildiğinin altını çizdi.

"Bu kitap Talim Terbiye'den nasıl onay aldı?"
Dinçer, MEB'e ve AKP'ye yönelik olarak şu soruları yöneltti:

"Din Kültürü sekizinci sınıf kitabı, bu haliyle Talim Terbiye Kurulu'ndan nasıl onay almıştır? Eğer onay alındıktan sonra değişiklik yapılmış ise bu değişikliğin sorumluları kimlerdir ve haklarında herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Yaşanan bu somut örneğin ardından, diğer ders kitaplarındaki bilgi ve tanımların aynı şekilde değiştirilmeyeceğinin garantisini kim verebilir?"

Ders kitaplarının incelenme yetkisini Talim Terbiye Kurulu'ndan alan ve ders kitaplarındaki tanımları değiştirenlerin bilimsel eğitimi savunmasının mümkün olmadığına işaret eden Dinçer, "Eğitim Sen olarak, içinde bilimdışı, abartılı, dogmatik bilgilerin ve yaklaşımların yer aldığı ders kitaplarının tespit edilmesini talep ediyoruz" dedi.
yazici   mail