www.soL.org.tr
‘Kürtler ABD’ye çok güveniyor’
12 Mart 2007, Pazartesi

ABD’li Irak uzmanı Michael Rubin, Iraklı Kürtlerin PKK’ye destek vererek Türkiye’nin kararlığını görmezden geldiğini, ABD’ye gereğinden fazla güvendiğini belirtti.

resimDIŞ HABERLER Amerikan Enterprise Institute kuruluşunun uzmanı Michael Rubin, muhafazakar eğilimli The Weekly Standard dergisinde yayımlanan makalesinde Irak'taki Kürtlerin ABD'ye gereğinden fazla güvenerek bölgedeki gerçek koşullara uygun davranmadığını belirtti. Rubin, ABD Dışişleri Bakanlığı'nı da Kürtleri fazla cesaretlendirmekle eleştirdi.

Rubin, yazısında "Iraklı Kürt liderler, PKK'ye yataklık etmeyi sürdürüyor. Verdikleri desteğin aktif veya pasif olması önemli değil, çünkü terörü desteklemenin kabul edilebilir ölçüsü olmaz" ifadesine yer verdi. Kuzey Irak'ta Türkiye tarafından aranan PKK'lilere pasaport sağlandığını ve Mesut Barzani'nin partisinin denetimindeki bölgede altı PKK üssü olduğunu iddia eden Rubin, ABD yönetimince peşmergelere verilen silahların bir bölümünün de terör örgütü PKK'ye ulaştırıldığını belirtti. Kuzey Irak yönetiminin, PKK'nin bölgedeki faaliyetlerine kısıtlama getirmediğini belirten Rubin, "Aranan PKK'lilerden ikisi, Ekim 2006'da Erbil'de bir hastanede tedavi oldu, üç ay sonra da yine Erbil'de bir lokantada yemek yerken fotoğrafları çekildi. Kürtler, Türkiye'nin kararlılığını kavrayamıyor. Çok sayıda Kürt, peşmergelerin, Türk ordusunu Irak'ın kuzeyindeki dağlarda yenebileceğini söylüyor ve buna inanıyor. Ancak hiçbir durumda böyle bir şey olmayacak" ifadesini kullandı.

"ABD'ye çok güvenmeyin"
Rubin, Barzani'nin "Türkiye, İran ve Suriye bağımsız bir Kürt devleti fikrine alışmalı" sözlerine işaret ederek, Iraklı Kürtlerin şimdi elde ettiği özerklik derecesinin, Irak savaşı öncesindeki bütün tahminleri aştığını hatırlamak gerektiğini belirtti. Yazıda "Barzani, Kürtlere Amerikan sempatisinin anlamını fazla büyütüyor. Washington, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına karşı olası bir sınır ötesi operasyonunu onaylamasa da, bunu anlayışla karşılar. Avrupa'nın kaygıları da, Ankara'yı PKK üslerine taarruz etmekten alıkoymaz" biçimindeki net ifadeler dikkat çekti.

ABD'nin Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri müdahale etmesi durumunda açıkça olmasa da Türkiye'yi destekleyeceğini belirten Rubin, diğer yandan ABD yönetiminin Kuzey Irak'taki Kürtleri bağımsızlık ve genişleme üzerinden cesaretlendirme politikasını eleştirdi. Rubin, Türkiye-Irak sınırı için "Türkiye ile Kürdistan arasındaki sınır" ifadesini kullanan Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ın, bazı açıklamalarıyla Kürtlerin milliyetçilik dürtülerini güçlendirdiğini belirtti. Rubin, Rice'ın görevine başladıktan sonraki ilk Irak ziyaretinde Barzani ile Bağdat'ta değil, Irak'ın kuzeyinde görüşmesinin yanlış olduğunu belirtti.

ABD'nin bir yandan Kürtleri "bağımsız Kürdistan" hayaliyle cesaretlendirip diğer yandan Türkiye'nin hassasiyetlerini gözetmeye devam edeceğini belirten Rubin'in, Kerkük'ün özerkliği için yapılacak referandum tarihinin yaklaştığı bir dönemde Kuzey Irak yönetiminin ABD'ye güvenerek Türkiye'ye karşı sert çıkışlar yapmamasını tavsiye etmesi dikkat çekti.

yazici   mail