www.soL.org.tr
Emperyalistler Kosova'da yalnız kaldı
11 Aralık 2007, Salı

ABD ve AB'nin desteğiyle tek taraflı olarak "bağımsızlığını" ilan etmeye hazırlanan Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılma hayalleri şimdilik "bir başka bahara" ertelendi. Dünkü AB Dışişleri Bakanları toplantısında saatlerce tartışılan konu, Rusya'nın baskıları ve bölünme eğiliminin yayılması korkusu ile AB ülkeleri arasında çatlak yarattı.

resim

DIŞ HABERLER Kosova'nın geleceği konusunda Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında görüş birliği sağlanamazken, Kosova'nın bağımsızlığı belirsiz bir tarihe ertelendi.

Kosova hükümet sözcüsü İskender Hüseyni, Kosova'nın gelecek yıl Mayıs ayından önce Sırbistan'dan bağımsızlığını elde edeceğini söyledi. Buna karşın AB ve ABD'nin onayı olmadan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmeyecekleri konusunda söz vermiş olan Kosovalı liderler, AB içinde görüş birliği oluşmasını beklemek zorundalar.

AB Dışişleri Bakanlarının dün "kısa bir görüşme" şeklinde gerçekleşmesi planlanan toplantısı saatlerce süren bir tartışmaya dönüştü. Sırbistan'ın parçalanmasına yoğun destek veren ülkeler arasında yer alan Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Kıbrıs'ın AB'nin ortak bir tavır almasını engellediğini bildirirken, AB liderlerinin Cuma günkü zirvesinden "yuvarlak" bir açıklama çıkması bekleniyor.

Buna karşın AB üyeleri arasındaki ayrılıkların daha derin olduğu ve sorunun Kıbrıs'tan ibaret olmadığı düşünülüyor. AB içinden diplomatik kaynaklar, bazı AB ülkelerinin Kosova'nın hemen bağımsız olmasını istediklerini, buna karşın bazı ülkelerin şimdilik Sırbistan'a bu konuda baskı uygulanmasını talep etmekle yetindiklerini belirtiyor. Özellikle AB'nin yeni üyeleri olan Çek cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan'ın Kosova'nın tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesine karşı çekince koydukları belirtiliyor.

Kosova'nın merkezi Priştina'da öğrencilerin dün düzenledikleri, Kosova'nın Sırbistan'dan hemen ayrılmasının savunulduğu gösteride de AB'ye "birlik olma" çağrısında bulunuldu.

Lefkoşa'dan veto
ABD ve AB'nin lideri konumundaki emperyalist ülkeler Sırbistan'ın parçalanmasına koşulsuz destek verse de, Güney Kıbrıs'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımayı reddediyor. Güney Kıbrıs yönetimi, Kuzey Kıbrıs'ın da benzer bir süreç sonucunda bağımsız bir devlet olarak tanınmasından endişe ederken, Rusya'nın ada üzerindeki etkisinin de Lefkoşa'nın ayak diremesinde etkili olduğu düşünülüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un dün Kosova konusundaki açıklamalarını resmi bir ziyaret için bulunduğu Lefkoşa'dan yapması da dikkat çekti. Kosova'nın tek yanlı olarak bağımsızlık ilan etmesinin "ağır sonuçlar" doğurabileceğini söyleyen Lavrov, "Bağımsızlık ilanı, Balkanlar ve başka yerlerde zincirleme tepkilere yol açabilir. Bu da ağır sonuçlar doğurabilir" diyerek Kıbrıs'ın yanı sıra pek çok Avrupa ülkesinin de korkusunu dillendirdi. Lavrov, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak ülkelerin uluslararası yasaları çiğnemiş olacaklarını kaydetti.

Emperyalistler ve işbirlikçi Kosovalı liderlerin 2008'in ilk aylarında Kosova'nın "bağımsızlığını" ilan etmeleri ve uluslararası gözlemcilerin denetiminde 4 aylık bir geçiş sürecinden sonra ABD ve AB ülkelerinin Kosova'yı resmen tanıması planlansa da, bu süreçte bölgenin güvenliğini sağlama görevini Birleşmiş Milletler'den (BM) devralacak Avrupa Birliği içinde henüz bir görüş birliği sağlanamamasının, sürecin daha da ertelenmesine yol açabileceği düşünülüyor.

ABD, AB ve Rusya'dan oluşan "troyka", geçen Cuma BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a uluslararası gözlemciler eşliğinde 4 aydır süren müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığını bildirmişlerdi. BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu 19 Aralık'ta ele alacağı bildirilirken, Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılmasını veto edeceğini açıklayan Rusya'nın tavrında bir değişiklik beklenmiyor.

Mayıs hedefi
Kosova hükümet sözcüsü İskender Hüseyni, Kosova'nın gelecek yıl Mayıs ayından önce Sırbistan'dan bağımsızlığını elde edeceğini söyledi.

"Mesele bunun olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı" diyen İskender Hüseyni, Kosova kendi gündemini göz önünde bulunduracak ama kesinlikle Mayıs'tan önce olacak" diye konuştu. Kosova'nın yalnızca kendi yol haritasını izleyeceğini söyleyen Hüseyni, Sırbistan'da 20 Ocak'ta gerçekleşecek seçimler nedeniyle süreci durdurmayacaklarını söyledi.

Sırbistan'dan "dingin" muhalefet
Sırbistan, AB'ye tam üyelik uğrunda Kosova'dan vazgeçmeyeceğini bildirdi. Başbakan Yardımcısı Bozidar Celiç, Tanjug ajansına verdiği demeçte, "Avrupa için Kosova'yı verme pazarlığı yok" dedi. Celiç, "Sırbistan böyle bir şeyi asla kabul etmez. Kimsenin de böyle bir teklifi yok" diye konuştu.

Öte yandan Sırbistan, Kosova'nın gelecek ay bağımsızlık ilan etmesi halinde Kosova'yı bir devlet olarak ele alan Batının planını, Uluslararası Adalet Divanı'na götürecek. Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, devlet televizyonu RTS'ye yaptığı açıklamada, "Kosova'nın bağımsızlığının meşru olup olmadığı konusunda Uluslararası Adalet Divanı'ndan görüş istenmesi için hemen BM Güvenlik Konseyi'ne başvurulması konusunda birkaç saat önce talimat verdiğini" söyledi.

Sırbistan'ın geçen haftaki, Kosova'nın bağımsızlığının ilanı halinde savaş dahil her şeyi göze alacağı şeklindeki tehdidini tekrarlamaması dikkat çekti.

yazici   mail