www.soL.org.tr
Dünyadan kısa kısa...
31 Mayıs 2008, Cumartesi

Rusya Karadeniz'den çekilmeyecek
Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Vladimir Vyosotski, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'ndaki Sivastopol limanında bulunan savaş gemisinin sayısını 100'e kadar artırabileceklerini söyledi. Vyosotskiy, Bişkek'teki temasları sırasında Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "Buradaki üs anlaşması, filomuzda şu an 35 olan savaş gemisinin sayısını 100'e kadar çıkarma izni veriyor bize. Ayrıca burada sayısı 11 bin olan personelimizi de 25 bine kadar çıkarabiliriz. Anlaşma bize böyle bir hak tanıyor" dedi. Rusya'nın ulusal çıkarlarını korumak için Karadeniz filosuna ihtiyacı olduğunu ifade eden Vyosotskiy, "Rusya'nın dünyadaki okyanuslarda stratejik çıkarları var ve biz bunları savunacağız. Varlığımızı genişleteceğiz" ifadelerini kullandı. Ukrayna ve Rusya arasında büyük sorunlara yol açan Karadeniz filosunun her koşulda orada kalmaya devam edeceğinin altını çizen Vyosotskiy, şöyle dedi: "Bu filo, koşullar ne olursa olsun kalmaya devam edecek. Ayrıca, sadece olduğu gibi kalmayacak aksine gelişerek kalacak. Sivastopol'daki filomuzu da ülkelerimiz arasında geçerlilik süresi 2017 yılına kadar olan anlaşmanın son gününden önce de çekmeyi düşünmüyoruz." NATO üyesi olmak isteyen Ukrayna, Moskova'dan Karadeniz üssünün boşaltılmasını istemişti.

Ukrayna'da NATO kampanyası
İşbirlikçilerin iktidarda olduğu Ukrayna'da halkın olası NATO üyeliğine destek vermesinin sağlanması için propaganda kampanyası başlatıldı. Kampanyayı düzenleyen "Ukraynamız" partisi üyeleri bu amaçla dün başkent Kiev'de bir sunum gerçekleştirdiler. Ukrayna'nın NATO üyeliği Nisan ayında Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan NATO zirvesinde ele alınmış, ancak ABD'nin tüm ısrarlarına karşın NATO'nun Avrupalı üyeleri Ukrayna'ya Üyelik Yol Haritası vermeyi kabul etmemişlerdi.

Gürcistan geri adım attı, şimdilik...
BM Güvenlik Konseyi'nde, son olarak Gürcistan'a ait bir keşif uçağının düşürülmesinin ardından Gürcistan ile Rusya arasında yeniden alevlenen gerginlikle ilgili gelişmeler ele alındı. Basına kapalı yapılan ve konsey üyeleri dışında bir tek Gürcistan temsilcisinin bulunduğu toplantıda, Gürcistan'ın Abhazya üzerindeki uçuşlarını "şimdilik" durdurma kararı alındığı öğrenildi. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Gürcistan'ın kararından memnuniyet duyduklarını ve Gürcistan'ın, sözüne sadık kalmasını beklediklerini söyledi, ancak Gürcistan'ın bu uçuşlara "gerek görmesi durumunda yeniden başlayacağını" söylemesinden ise rahatsızlık duyduklarını bildirdi. Çurkin, bu uçuşların Gürcistan ile Abhazya arasında 1994 yılında imzalanan ateşkesi ihlal ettiğini belirtti. Gürcistan'ın BM Daimi Temsilcisi Irakli Alasania da yaptığı açıklamada, uçuşları durdurduklarını, ancak bu uçuşları tamamıyla kesme sözü veremeyeceklerini anlattı. Alasania, "Bölgede aynı tehdidin ortaya çıkması durumunda uçuşlara yeniden başlayabiliriz" dedi. BM gözlemci ekipleri tarafından hazırlanan raporda, Gürcistan'ın uçağının 20 Nisan'da Rusya tarafından düşürüldüğü belirtilmiş, ancak bu tür gözlem uçuşlarının bölgede gerginliği artırdığı vurgulanmıştı.

İşgalci İngiliz Ordusu istifalarla sarsıldı
İngiltere'de orduda personel sıkıntısının giderek arttığı, 2008'in başından bu yana 1.000 askerin daha görevinden istifa ederek ordudan ayrıldıkları açıklandı. Bu durumun Irak ve Afganistan'daki İngiliz işgal kuvvetlerinin üzerindeki personel baskısını daha da artıracağı belirtildi. Ciddi bir eğitimden geçirilip tam zamanlı olarak silahlı kuvvetlerde görev yapmaya başlayan personelin 1000'inin de 2008 yılının başından bu yana görevlerinden ayrılmasıyla İngiliz ordusunun asker açığının 5 bine yükseldiği bildirildi. Söz konusu rakamları içeren raporu yayımlayan Avam Kamarası Savunma Komisyonu, silahlı kuvvetlerdeki bu durumu kaygı verici olarak yorumlarken, Savunma Bakanlığı ise durumun yakından izlendiğini, halihazırda silahlı kuvvetlere katılan personel sayısının, ayrılan personelin sayısının üzerinde olduğunu öne sürdü.

yazici   mail