www.soL.org.tr
JMKDD: Sağlık Bakanı özür dilemelidir
16 Aralık 2007, Pazar

"José Marti" Küba Dostluk Derneği tarafından yapılan açıklamada, Küba'daki sağlık sistemi hakkında "sözde sağlık hizmeti verildiğini" ileri sürüp Kübalı doktorların yumurta, kalem gibi "hediyeler" aldıklarını iddia eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ kınanarak utanç verici ithamlarından dolayı özür dilemesi istendi.

resim

HABER MERKEZİ Türk Eczacıları Birliği'nin 36. kongresinde bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Küba'daki sağlık sistemini kastederek "o ülkede sözde ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor" ifadesini kullanmıştı. José Marti Küba Dostluk Derneği konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak AKP'li Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Türkiye'deki sağlık sisteminin içinde bulunduğu karanlık durumu örtbas etmek için Küba'daki sağlık sistemine dair mesnetsiz iddialarda bulunduğu ifade etti. Derneğin basın açıklamasının tam metnine aşağıda yer veriyoruz.

Basına ve kamuoyuna,

AKP'li Sağlık Bakanı Recep Akdağ utanç verici ithamlarından dolayı özür dilemelidir.

Akdağ, ülkemizin sağlık sisteminin içinde bulunduğu karanlık durumu örtbas etmek için başka ülkelere dair mesnetsiz ithamlara sığınmıştır.

Türk Eczacıları Birliği'nin Dedeman Otel'deki 36. Kongresi'nde konuşan Sağlık Bakanı Akdağ, Küba'daki sağlık sistemini karalayıcı ifadelerde bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü'nden her yıl ödüller alan Küba için "o ülkede sözde ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor" demiştir. Vazifesi ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek olan bir Bakan'ın kendi başarısızlığını başka ülkelere kara çalarak kapatma girişimi utanç verici bir durum oluşturmuştur.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Akdağ konuşmasında "az gelişmiş, ekonomisi dışa açılmamış, fakir ülkelerde sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunun söylendiğini, ancak bu ülkelerde hekimlerin masa altından ücret aldığını ve sadece belli başlı ilaçların ödendiğini" söylemiştir.

Konuşmasında kastettiği ülkenin ismini verme cesaretini gösteremeyen Akdağ, şimdiki AKP milletvekili eski Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç'la o ülkeyi geçen yıllarda ziyaret ettiklerini söylemekle yetinmiştir. Bilinmektedir ki, Bakan'ın Mehmet Domaç ile ziyaret ettiği ülke Küba'dır, ancak Bakan attığı iftiranın arkasında durabilecek cesaretten yoksundur.

AKP'li Sağlık Bakanı Akdağ Kübalı doktorların Küba yurttaşlarından resmi olmayan yollardan yumurta, kalem gibi "hediyeler" aldıklarını ifade etmiştir. Madem Kübalı doktorlar hastalarından hediye yumurta alıyorlar, ülkemizin sağlık sistemi de paralı olmalıdır. Bakan'ın zihniyeti budur.

Sağlık Bakanı'nın Küba'ya ve Küba'daki sağlık sistemine ilişkin karalamaları kendi "tüccar siyaseti"nin başarısızlığını örtbas etme girişimidir. Küba'nın yalnızca sağlık değil, eğitim, kültür ve daha bir dizi alanda gelişmiş kapitalist ülkelerden daha iyi bir konumda olduğu bütün dünyada gayet iyi bilinen bir olgudur. Küba'nın elde ettiği başarılar ve kazanımlar UNICEF, UNESCO ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) belgelerinde yeterince yer almaktadır. Küba Cumhuriyeti Anayasası'nın 50. Maddesi uyarınca Küba'da bütün sağlık hizmetleri herkes için ücretsizdir. Halk bu hizmeti, kendi mahallelerinde oturan aile hekimlerinden başlayarak ülkenin dört bir yanına yayılmış 444 poliklinik, eğitim merkezleri ve ihtisas hastanelerinde tamamen ücretsiz olarak ve dünya standartlarında kalitede almaktadır.

Bakan'ın yumurtaları hesaplamak yerine sağlık verilerine bakmasını öneririz. 1959 yılında Küba'da devrim gerçekleştiğinde, doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde ölen bebek oranı binde 37 idi. 50 yıldır süren ABD ablukasına rağmen, Küba sosyalizm ile bu oranı, 2006 yılında binde 5,3'e düşürmüş bulunmaktadır.

Peki AKP'li Recep Akdağ'ın Sağlık Bakanı olarak vazife yaptığı ülkemizde bu oran nedir?

Bakan'ın kendisinin bir soru önergesine verdiği yazılı yanıta göre bu oran Türkiye'de binde 28,7'dir. Yani Türkiye'de ölen bebek oranı Küba'dan 5 kat daha fazladır.

Eğer Küba Bakan'ın söylediği gibi "az gelişmiş, ekonomisi dışa açılmamış, fakir bir ülke" ise Bakan önce ülkemizin nasıl böyle bir ülkeden beş kat geri olduğunun hesabını vermelidir?

Öte yandan, Recep Akdağ Bolivya'dan Pakistan'a, Peru'dan Endonezya'ya dünyanın dört bir köşesinde yoksul insanlara sağlık hizmeti götürmek için büyük bir özveri ile çalışan Kübalı doktorlara büyük bir hakarette bulunmuştur. Şu anda 69 ülkede 29 bin Kübalı doktor afet bölgelerinde, ulaşılması zor dağlık köylerde, en fakirlerin yaşadığı kentlerde gönüllü ve ücretsiz sağlık hizmeti vermektedir. Ayrıca, Küba'da şu anda 30'a yakın ülkeden 22 bin öğrenci tıp eğitimi almaktadır. Bir tıp doktorun yetiştirilmesinin 300 bin dolara mal olduğu düşünüldüğünde, Küba'nın üçüncü dünya ülkelerine 6,6 milyar dolar büyüklüğünde bir katkı sağlamakta olduğu görülecektir.

Recep Akdağ'ın onurlu bir insan olarak yapması gereken bu onurlu insanlardan özür dilemesidir. Kendisinden bunu talep ediyoruz.

Saygılarımızla kamuoyuna duyururuz.

"José Marti" Küba Dostluk Derneği
Yönetim Kurulu

yazici   mail