www.soL.org.tr
Birincil görevleri mevzuat yapmak!
27 Mayıs 2008, Salı

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, "iş kazaları" nedeniyle Çalışma Bakanını istifaya davet etmenin haksızlık olduğunu ileri sürdü. "Çalışma Bakanı iş müfettişi mi?" diyen Özer asıl işlerinin mevzuat yapmak olduğunu söyledi.

resim

HABER MERKEZİ Tuzla tersanelerinde art arda gerçekleşen iş cinayetlerinin ardından çeşitli kurumlarca istifaya davet edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer savundu. Türkiye'de her iş kazasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın istifaya çağrıldığını ileri süren Özer "Türkiye'de ölümlerde birinci sırada gelen trafik kazaları olduğunda kimse çıkıp ‘İçişleri Bakanı nerede?' diye sormuyor. İnşaat ya da tersanede kaza olduğunda, ‘Çalışma bakanı nerede, neden istifa etmiyor? İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü neden istifa etmiyor?' deniyor" dedi.

Bakana haksızlık ediliyormuş
"Çalışma Bakanı iş teftiş müfettişi mi?" diyen Özer, birincil görevlerinin "iş hayatını rahatlatmak için" mevzuat çıkarmak olduğunu, Çalışma Bakanının bunun için en az 18 saat çalıştığını ifade ederek Bakanı istifaya çağıranların haksızlık ettiğini ileri sürdü.

‘Çalışan kendi güvenliğini temin etmeli'
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Kaya Yapı tarafından düzenlenen "3. İş, Güvenlik ve Yaşam Zirvesi"nde konuşan Özer, İstihdam Paketinin uygulanmasının takipçisi olacaklarını söyledi. İstihdam Paketi ile bütün işyerlerinin iş sağlığı hizmetini dışarıdan satın alacağını belirten Özer "(Biz bilmiyoruz) demek yok. Çalışan insan da kendi emniyetini kendisi temin etmeli. Artık çalışanların ‘bu iş yerinde işçi sağlığı ve güvenliği yok' diyerek ‘çalışmıyorum' deme hakkı var" diye konuştu.

Başta tersaneler olmak üzere pek çok işyerinde en basit önlemler maliyeti artırmamak için patronlar tarafından alınmazken, Özer işçilerin "farkındalığının" artırılmasını istediklerini belirterek "İşçi merdivene çıkarken, kayıp düşebileceğini önceden hesaplamalı" dedi. Özer işçi sağlığı ve güvenliğinde temel yaklaşımın işi yapan kişinin ne gibi tedbir alması gerektiğini kendisinin tespit etmesi olduğunu ileri sürdü.

‘Kapatma bağcıyı dövmek oluyor'
İstihdam Paketi'nde mesleki eğitim zorunluluğunu da getirdiklerini, eğer işçi yaptığı işle ilgili mesleki eğitim almamışsa, kişi başına 500 YTL para cezası geldiğini belirten Özer, "İşverenin görevi, tehlikeli ortamı ortadan kaldırmak, çalışanın görevi de tehlikeli davranışta bulunmamak" dedi. İşyerlerine kapatma cezası uygulamadıkları için eleştirildiklerini belirten Özer, "Biz üzüm yemek istiyoruz, bağcıyı dövmek çözüm değil. İnsanların üzüme ihtiyacı var. Kaza oluyor diye iş yerlerini kapatırsanız, bu sefer insanlar işsiz kalır" diye konuştu.

yazici   mail