www.soL.org.tr
Erdoğan ilk kez ekonomi kötü dedi
16 Aralık 2007, Pazar

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 23. Genel Kurulu sermaye temsilcileri ile Başbakan Erdoğan’ın ekonominin gidişatına dair itiraflara sahne oldu.

HABER MERKEZİ 23.TİSK Genel Kuruluna Türkiye ekonomisinin sorunları damgasını vurdu. Gerek TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptıkları konuşmalarda Türkiye ekonomisinin gidişatını değerlendirirken, patronlar hükümetten beklentilerini dile getirdi. 

Başbakan Erdoğan ekonomide bazı sıkıntılar olduğunu kabul ettiğini dillendirirken, "Enflasyonda bu yıl o hedefimizi vuramamayı şüphesiz ki bir sıkıntı olarak görüyorum. Büyümede sendeleme oldu. Faizler yüksek" şeklinde konuştu. Bu sözlerine ek olarak Erdoğan sıkıntıların nedenini dünyadaki gelişmelere ve de petrol fiyatlarındaki artışa bağladı.  "Bizim petrol kuyularımız yok" diyen Erdoğan enerjide alternatif arayışlarını nükleer enerji ile ilgili çalışmalar ile sürdüreceklerini belirtti.

Faizler yüksek büyümede sendeleme oldu
Erdoğan, faizlerin yüksekliğini kabul ettiğini belirtirken büyümedeki hedefin altında kaldıklarını da itiraf etti. Erdoğan, "Şimdi ufak bir sendeleme oldu ama inanıyorum ki yıl sonu itibarıyla en kötü ihtimalle 4.7 gibi gerçekleşir. Hedefimiz 5 idi. Böyle bir tablo ortaya çıkabilir" dedi.  Erdoğan'ın bir başka itirafı da istihdam başlığında oldu. Erdoğan "Tabii ki istihdamda istenilen süratte bir gelişme yok. Fakat unutmayın Türkiye istihdam politikalarını değiştirmiştir. Yani emek yoğun anlayıştan teknoloji yoğun bir anlayışa gidiyoruz. 50 kişi ile yaptığımızı 5 kişi ile yapar hale geldik. Artık Türkiye leblebi çekirdek ihraç etmiyor. Makine ihraç ediyor. " diye konuştu.

Patronlar reform istiyor
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ise yaptığı konuşmada, 9 alanda reforma ihtiyaç olduğunu, Türkiye ekonomisinin rekabette geriye düştüğünü belirtti. TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, son yıllarda sağlanan büyümenin istihdama etkisinin çok zayıf olduğunu belirterek, 2002-2006 döneminde ortalama yüzde 7.4'lük büyümeye rağmen istihdamın sadece yüzde 0.7 artığını söyledi. Yaratılan istihdamın önemli bir bölümünü kayıt dışı işler olduğunun altını çizen Kudatgobilik, Türkiye'nin en büyük sorunun işsizlik olduğunu kaydetti. Patron cephesinden gelen bu itiraf büyümenin arkasında daha fazla sömürünün olduğunu ortaya koydu.  Türkiye'de 5.5 milyon işsizin olduğunu, her beş kişiden birinin işsiz olduğunu vurgulayan Kudatgobilik, ayrıca her yıl istihdam piyasasını genç nüfustan 800 bin kişinin katıldığını dile getirdi.Bu saptamasının ardından Kudatgobilik, istihdamın üzerindeki vergi, özellikle sigorta primi ve diğer yüklerin işvereni işçi çalıştırma fikrinden uzaklaştırdığını dile getirirken, patronların emekçilere yönelik politikasını belirtmiş oldu.

yazici   mail