www.soL.org.tr
Lübnan'da hükümet krizi
18 Mayıs 2008, Pazar

Hizbullah'ın Lübnan'daki ABD işbirlikçisi iktidar güçlerine karşı yürüttüğü başarılı operasyonun ardından, Fuad Sinyora hükümetinin istifa etmesi bekleniyor.

resim

DIŞ HABERLER Lübnan'daki ABD işbirlikçisi Fuad Sinyora hükümetinin düşeceği öne sürüldü.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde çıkan haberde, Şii direniş örgütü Hizbullah'ın geçtiğimiz günlerde Beyrut'u işgal etmesinin ardından Sinyora'nın direnişçilere yönelik kararlarını geri almasıyla birlikte bir meşruiyet krizi yaşayan koalisyon hükümetinin hafta boyunca sessizliğini korumasına dikkat çekildi.

Lübnan hükümetinin, Hizbullah yanlısı Beyrut Havaalanı Güvenlik Şefi Vefik Şukayir'in görevden alınmasına yönelik kararı ve Hizbullah'a ait telekomünikasyon ağının yasadışı olduğunu açıklamasıyla ülke, 7 Mayıs'tan itibaren, 1975-90 yılları arasındaki iç savaştan sonra en kanlı şiddet olaylarına sahne olmuştu. Hükümetin ateşkes çağrısı üzerine yapılan anlaşmanın ardından telekomünikasyon ağının korunmasına ve Şukayir'in görevine iade edilmesine karar verildi. Buna karşılık Hizbullah, sokaktaki silahlı adamlarını çekmeyi ve güvenliği Lübnan Ordusuna bırakmayı kabul etti.

Ancak Hizbullah yanlısı Dürzi milletvekili Viam Vahab'ın parlamentoda orduyu Sinyora'yı devirmeye çağırması, hükümeti tekrar krize soktu. Haaretz, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın asıl amacının bu olduğunu öne sürdü. Sitede yer alan haberde, Lübnan hükümetinin kısa bir süre içinde düşeceği ancak bunun zamanının Hizbullah ile görüşmeleri sonucunda belli olacağı ifade edildi.

Doha görüşmeleri sürüyor
Bu arada Katar'daki Doha görüşmelerinde, Lübnanlı siyasi liderler, yeni seçim yasasını ve yeni hükümetin biçimini tartışmak üzere dört üyeli bir komite oluşturma konusunda mutabakata vardı. Komitenin 2009'daki parlamento seçimleri öncesinde yeni bir seçim yasasını masaya yatıracağı bildirildi. Katar'da, Katar Başbakanı Casim Hamid el Tani başkanlığında toplanan görüşmede taraflar arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Hükümetin toplantı gündemine Hizbullah'ın silah kullanımın tartışılmasının da alınması konusunda ısrar etmesinin, Doha görüşmelerini zora sokmasından endişe duyuluyor.

yazici   mail