www.soL.org.tr
Mekteb-i Mülkiye 147 yaşında
5 Aralık 2006, Salı

Yıllarca devlete bürokrat yetiştiren yükseköğretim kurumlarının başında gelen Mülkiye, AB’ye uyum süreciyle hız kazanan piyasalaşmanın kıskacı altında 147. yılını kutluyor.

resimHABER MERKEZİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, 147. kuruluş yıl dönümünü, fakülte binasında düzenlenen geleneksel etkinliklerle kutladı. Türkiye'nin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan SBF, AB uyum sürecinin hızlandırdığı yükseköğretimin piyasalaşması nedeniyle zor bir dönemden geçiyor.

Kutlamalar sırasında SBF Dekanı Celal Göle ve Mülkiyeliler Birliği Başkanı Ali Çolak’ın yanı sıra Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da bir konuşma yaptı.

Nusret Aras ödenek istedi

Mezuniyetlerinin 50. yılını kutlayan Mülkiyelilere birer plaketin verildiği kutlamalar sırasında bir konuşma yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aras, Türkiye'de 80 devlet, 24 vakıf üniversitesi bulunduğunu, Ankara Üniversitesi ile diğer üniversiteler arasında tatlı bir rekabet yaşandığını belirtti. Üniversitenin bu rekabetten geri kalmaması için çağın gereklerine uygun fiziki imkanlara sahip olması, eğitim kalitesini yükseltmesi ve öğretim görevlisi sayısını artırması gerektiğini kaydeden Aras, Ankara Üniversitesi'nin ve SBF'nin bu konuda önemli mesafeler kaydettiğini söyledi. Nusret Aras, daha iyi eğitim için daha iyi imkanlara ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek üniversitelerin yaşadıkları mali sorunlara değindi. Özellikle Maliye Bakanlığı tarafından tüm kurumların 4. dilim özelliklerinin dondurulmasının üniversiteye doğrudan zarar verdiğini belirten Aras, ödeneklerin serbest bırakılmasını istedi.

Mülkiyeliler Birliği’nden Cumhurbaşkanlığı yorumu

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Ali Çolak ise konuşmasında AKP’nin politikalarına ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi. AK Parti hükümetinin ülke genelindeki uygulamalarının reform olarak değerlendirilemeyeceğini ifade eden Çolak, ''Şu anda bir karşı devrim sürecinden söz edilebilir'' diye konuştu.

Bürokraside önemli ölçüde kadrolaşma olduğunu ileri süren Mülkiyeliler Birliği Başkanı, personel temininde ve görevlendirmelerde ''ehliyet ve liyakatin yerine parti ve tarikat referansının gözetildiğini'' iddia etti. Çolak, Mülkiyeliler olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, seçilecek kişinin eşinin başının kapalı olup olmamasının değil, içindekileri önemsediklerini ifade etti. Bazı yabancı yayın organlarında, Türkiye'de darbe ihtimalinin arttığı yönündeki yazı ve haberlere de değinen Çolak, Türkiye'nin yeni bir darbeye tahammülünün olmadığını, Cumhurbaşkanlığı sorununa milletin sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Törende, örnek hizmetleri ve tavırları nedeniyle, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Mülkiyeliler Birliği özel ödülüne layık görüldüğü bildirildi.

“Mülkiye nereye?”

Osmanlı döneminden bu yana devletin çeşitli kurumlarına bürokrat yetiştirme misyonuyla hareket eden ve bir dönem sol muhalefet açısından da önemli bir kurum haline gelen Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin, 147. yıl dönümünü kutladığı bugünlerde sancılı bir sürecin içinden geçtiği belirtiliyor. Rektör Nusret Aras’ın öncülüğünde AB’ye akreditasyon çerçevesinde dönüştürülmeye çalışılan Ankara Üniversitesi’nin yönetimi ile fakültenin özellikle genç akademisyenleri arasında ciddi gerilimler yaşandığı işade ediliyor. Nusret Aras’ın törende yaptığı konuşmasında, SBF’deki akademisyenlerin de yeniliklere daha açık ve daha donanımlı olması gerektiğini belirterek öğretim üyesi ve araştırma görevlilerine mesaj verdiği yorumları yapılıyor. Mülkiyeliler Birliği’nin de yurt çapında SBF’nin gidişatını sorgulayan bir tartışma süreci başlatmayı planladığı edinilen bilgiler arasında.
yazici   mail