www.soL.org.tr
Tarım özelleşiyor
5 Aralık 2006, Salı

Arjantin’de hükümet, enflasyonla mücadele bahanesiyle bir taraftan tarım ürünleri ihracatını sınırlandırırken, diğer taraftan kooperatiflerin elindeki tesisleri uluslararası sermayeye satıyor.

resim

DIŞ HABERLER Arjantin’de tarımsal üretim yapan şirketler, Pazar günü hükümetin gıda temini konusunda yürüttüğü politikalara karşı bir eylem başlattı. Güney Amerika’nın en büyük tarım ürünleri ihracatçısı olan ülkede, son dönemde hükümetin ihracatı desteklemeyen politikalar yürütmesi Arjantinli tarım şirketlerinin boykot kararında etkili oldu.

Grev kararı açıklanırken sözcüler, ülkenin en büyük tarım gruplarından dördünün dokuz gün boyunca tahıl, yağ tohumu ve sığır eti satışlarını durduracaklarını ve hükümetin sığır eti, buğday ve mısır pazarına müdahale etmesini engellemekte kararlı olduklarını dile getirdiler. İç pazarda et fiyatlarının yükselmesini engellemeye yönelik olarak sığır etinin ihracatının kısıtlanması, sektörün sıkıntıya girmesine neden olurken, Carbap tarım birliği sekreteri, Jorge Srodeck yerel bir kanala verdiği demeçte, hükümetin bu tutumunun serbest ticaret kösteklemek anlamına geldiğini ifade etti.

Üreticilerin grev kararını, tarihi bir birlik olan Arjantin Tarım Topluluğu da dahil olmak üzere 10 bin kadar üreticiyi aynı çatı altında toplayan Arjantin Tarım Federasyonu (CRA) birliği açıkladı. Arjantin dünyanın üçüncü büyük sığır eti ve soya fasulyesi ithalatçısı ve ikinci büyük buğday üreticisi ve ithalatçısı konumunda. Tarım sektörünün Arjantin gibi verimli topraklara sahip bir ülkede ucuz ham maddeyle uluslararası pazarda yüksek fiyatlarla ihracat yapılması şimdiye kadar tarım şirketlerinin işine gelen bir durumdu. Ancak hükümetin enflasyon oranlarını kontrol etmek için ihracata sınırlama getirmesiyle satışlarında yavaşlama yaşayan tarım şirketlerinin sıkıntısına şimdilik çare bulunamayacak gibi görünüyor. Hükümet görevlileri yaptıkları açıklamada grev kararını siyasi bulduklarını dile getirirken, bazı çiftçi grupları bu durumun sadece çiftçileri zarara uğrattığını ihracatçıların ise sektörün dünya çapındaki yüksek fiyatlarından dolayı kâr etmeye devam ettiklerini dile getirdi.

Hükümetin enflasyonu ayarlamak için aşırı kâr eden şirketlere yönelik bir kısıtlamaya gitmesi olumlu karşılanıyor. Yabancı şirketlerin ülkede yatırım yapması için uğraşan hükümet bunu için Agro Austrial Argentine ve Farming Negocios adlı uluslararası danışmanlık şirketlerinden yararlanıyor. Şirketler internette, Arjantin’in tarım konusunda ne kadar zengin topraklara sahip olduğunu anlatan bir girişten sonra yaptıkları hizmeti tanıtıyorlar. Yatırımcılar için ülkede en iyi ekilebilir alanları tespit etmekten, yasal süreçler, vergiler, planlama ve üretime kadar her türlü konuda danışmanlık yapan bu kurumlar “Anahtar Teslimi” adlı bir projeyle denizaşırı ülkelere danışmanlık hizmeti veriyorlar. Arjantin’in tarım topraklarını pazarlama yeöntemi, emlakçılara benzetiliyor.

Ülkenin tarımının uluslararası pazarda yer alması çabasının bir başka örneği de ülkenin en büyük mandıra işletmesi olan Sancor’da görülüyor. Sancor, Macar milyoneri George Soros’un sahibi olduğu Adecoagro şirketinin mandıranın yüzde 62,5’lik kısmını kendisine satması teklifine olumlu yanıt verdi. Karar, üç ay içinde uygulamaya girecek ve alınacak paranın 70 milyon doları Sancor’un borçlarının kapatılmasında, kalan 50 milyon doları ise şirketin sermayesine eklenecek. Bir kooperatif olan Sancor’un, mandırasını dünyanın en büyük yatırımcısı olan Soros’a sattığında Arjantin süt sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaktan çıkacağı ve kâr amaçlı bir yabancı sermayeli şirkete dönüşeceği vurgulanıyor. Tarımın Arjantin ekonomisindeki ağırlığı dikkate alındığında hükümetin “enflasyonla mücadele” adı altında yaptığı bu uygulamanın bir ihanet olduğu iddia ediliyor.

yazici   mail