www.soL.org.tr
IMF’den Türkiye’ye niyet mektubu uyarısı
14 Mayıs 2007, Pazartesi

Bu hafta içerisinde toplanacak olan IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin altıncı gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubunu da görüşecek. IMF, yanlış siyasi adımların krizin tetikleyicisi olabileceği uyarısında bulundu.

resimHABER MERKEZİ IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun, 18 Mayıs’ta yapacağı toplantının gündeminde Türkiye de olacak. 18 Mayıs’ta Türkiye’yle ilgili olarak altıncı gözden geçirmenin yanı sıra IMF’nin tüm üyelerinde yürüttüğü dördüncü madde konsültasyon çalışmalarının Türkiye bölümü ele alınacak. Ayrıca enflasyon konusundaki taahhütlerle ilgili durum da değerlendirilecek.

Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, altıncı gözden geçirme çalışmaları kapsamında Mart ayı içinde Türkiye’de temaslarda bulunmuştu. Görüşmeler sonrasında hükümet önce genel bütçeden daha sonra da KİT’lerden yapılmak üzere bir tasarruf paketi açıklamıştı.

Toplam büyüklüğü 4.8 milyar YTL’ye ulaşan paket çerçevesinde bazı yatırımların kesilmesi söz konusu. Türkiye, altıncı gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubunu ise 1 Mayıs’ta IMF’ye göndermişti. Niyet mektubunun onaylanması durumunda Türkiye’ye 1.1 milyar dolarlık kredi serbest bırakılacak.

Yanlış siyasi adımlar tetikleyici olur

Diğer yandan, IMF'nin Türkiye'yle ilgili Beşinci Gözden Geçirme Uzman Raporu'nda yeralan "Türkiye: Hassasiyetler" bölümünde "İç gelişmeler yönünden, gelecek seçimler, AB'ye katılım ya da yanlış politik adımlarla ilgili gerginlikler tetikleyici olabilir" ifadelerine yer verildi.

IMF uzmanları, Türkiye'nin "düşük rezerv karşılığı ayrılması, yüksek kamu borcu, enflasyonda belirsizlik görünümü, yüksek dolarizasyon" ve "siyasi riskler" nedeniyle yatırımcılar nezdinde beklenmedik değişiklikler açısından çabuk etkilenen konuma düştüğünü belirtiyorlar. IMF ayrıca Gümrük Birliği'nde gelişme olmadan Türkiye'nin AB'ye katılım görüşmelerinin ivme kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

"Son Gelişmeler" bölümünün bir alt başlığını da "Siyasi zemin daha az destek verir hale geliyor" başlığı oluşturdu. Türkiye'deki son Cumhurbaşkanlığı krizinden önce yazılan bu kısımda, "Seçimlerin yaklaşmasıyla -Parlamentodaki Cumhurbaşkanlığı seçimi Mayıs'ta ve genel seçimler en geçen gelecek Kasım'da yapılacak- mali baskılar da yükseliyor. Ayrıca AB ilişkileri daha gergin bir hale geldi. Kasım'daki AB İlerleme Raporu reformların gecikmesini eleştiriyordu ve Türkiye'yi Gümrük Birliği anlaşmasıyla uyum içinde olması konusunda uyardı. Bu alanda gelişme olmadan katılım görüşmeleri ivme kaybetme riskiyle karşı karşıyadır" dendi.
yazici   mail