www.soL.org.tr
Arjantin ABD’nin etanol planlarına tepkili
14 Mayıs 2007, Pazartesi

Arjantin hükümeti yakıt tüketiminin yüzde beşini biyoenerjiden sağlama kararı alarak ABD’nin etanol kervanına katılırken halkın büyük kesimi çevreyi kirleteceği ve fiyatların yükselmesine neden olarak yoksulluğu artıracağı gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

resimDIŞ HABERLER Birinci Amerika Biyoyakıt Kongresi'nde konuşmak üzere Arjantin'e gelen eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, Buenos Aires'te büyük protesto gösterileriyle karşılandı.

Al Gore, Arjantinli işadamlarına ABD'nin etanol planları hakkında bilgi vermek ve onları bu alanda yatırım yapmaya teşvik etmek için bir konuşma yaptı. Buenos Aires'te düzenlenen toplantı sırasında binlerce gösterici toplantının yapıldığı otelin önüne gelerek ABD'yi, çokuluslu şirketleri ve hayata geçirmek istedikleri etanol projesini protesto etti.

"Etanol yoksulu daha yoksul yapacak"
Birçoğu bisiklet süren ve etanol projesinin çevresel zararlarını ifade etmek için gaz maskesi takan göstericiler biyoyakıt alanında yatırım yapmak isteyen çokuluslu şirketler aleyhinde sloganlar attı. Göstericiler "biyoyakıt çılgınlığı"nın yeşil alanları tarıma açarak ormanların yok edilmesine ve bölgenin çölleşmesine yol açacağını dile getirdiler. Gösteri sırasında yapılan bir konuşmada biyoyakıtların zengini daha zengin yapacağı ve yoksullara sadece daha fazla açlık ve sefalet getireceği vurgulandı.

Protestocuların ABD'nin etanol projesine destek veren Arjantin hükümeti aleyhinde de slogan attıkları ifade edildi. Arjantin hükümeti daha önce vergi ve çeşitli düzenlemeler yoluyla üç yıl içerisinde enerji tüketiminin yüzde beşini biyoyakıtlardan sağlayacak konuma gelmeyi planladığını duyurmuştu.

Ancak Arjantin halkının büyük çoğunluğu hükümetin planlarının karşısında yer alıyor. 2002 yılındaki büyük ekonomik krizle büyük bir yoksullaşma yaşayan Arjantin halkı var olan tarım arazilerinin biyoyakıt üretimi için kullanılmasının gıda fiyatlarını yükseltmesinden endişe ediyor.

BM Konsorsiyumu etanolü destekliyor
BM Enerji Konsorsiyumu geçen hafta içerisinde yayınladığı bir raporda biyoenerjinin sera etkisini azaltmak, küresel ısınmayı durdurmak, enerji güvenliğini sağlamak ve kırsal kalkınmayı hızlandırmak için "olağanüstü bir fırsat" olduğunu dile getirdi. Raporda yer alan fiyatların yükselebileceği ve yoksulların kötü etkilenebileceğine dair bazı çekinceler ise BM Konsorsiyumu'nun etanol konusundaki olumlu görüşünü değiştirmiyor. Al Gore'un da konuşmasında biyoyakıt projesini meşrulaştırmak için küresel ısınmaya engel olacağı iddiasını öne sürmesi dikkat çekti.

Bu tür açıklamaların aksine bir dizi uzman projenin olumsuz yönlerine işaret ediyorlar. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü uzmanlarından Loek Boonkamp dünyadaki petrol tüketiminin yüzde 10'unu biyoyakıtlardan sağlamak için ABD, Kanada, AB ve Brezilya'nın toplam tahıl üretimlerinin yüzde 30'unun kullanılması gerektiği açıklamasında bulundu. Küba lideri Fidel Castro da kaleme aldığı bir dizi makaleyle etanol projesinin zararlı yönlerine karşı Latin Amerika halklarını ve tüm dünyayı uyarıyor.

yazici   mail