www.soL.org.tr
Sağda birlik ‘sahte DP’ engeline takıldı
14 Mayıs 2007, Pazartesi

DYP ve Anavatan Partisi’nin Demokrat Parti adı altında birleşmesi, eski bir DP’linin elini çabuk tutarak bu isimde bir parti kurmasıyla çıkmaza girdi. DYP ve Anavatan İçişleri Bakanlığı’na itiraz etmeye hazırlanırken, bir yandan da alternatif çözüm arayışları devam ediyor.

HABER MERKEZİ Erken seçim kararıyla birlikte sağda ve solda birlik arayışları gündeme gelirken, barajın altında kalma endişesi taşıyan DYP ve Anavatan Partisi, Demokrat Parti adı altında birleşmeye karar verdiklerini açıklamıştı. Sağda birliğin adresi olarak belirlenen “Demokrat Parti” kuruldu, ancak başvuru DYP ve Anavatan tarafından değil, elini çabuk tutan eski bir DP’li tarafından yapıldı. İki parti, yeni partinin Kurucular Kurulu listesini ve gerekli evrakları Cuma günü mesai bitimine kadar tamamlayamayınca, eski DP Genel Başkan Yardımcısı Cemal Şen ve bir grup arkadaşı İçişleri Bakanlığı’na gerekli başvuruyu yaparak Demokrat Parti’nin kuruluşunu resmen tescil ettirdi. Bu durum DYP ve Anavatan partilerinde büyük bir şaşkınlığa yol açtı. İki parti, DP ismini almak için neler yapabileceklerini araştırmaya başladı. Partilerin “Yeni Demokratik Parti” ya da “Birleşik Demokrat Parti” ismi altında birleşmesi de değerlendirilen alternatifler arasında.

Erken kalkan partiyi kurar
Demokrat Parti isminin sahibi durumuna gelen Cemal Şen’in kim olduğu ve neden böyle bir girişimde bulunduğu ise merak konusu haline geldi. Kuruluş başvurusunu gerçekleştirerek sağda birlik çabalarını çıkmaza sokan Şen, Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes tarafından yeniden kurulan DP’nin 2000–2001 döneminde Genel Başkan Yardımcılığını yürüttü. Halen Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir şirkette çalışan Şen, girişiminin ardında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek’in bulunduğu iddialarını reddetti. Şen, şöyle konuştu: “Başka partilerde siyaset yapma imkânı bulamayan arkadaşlarımla zaman zaman oturur ‘Biz de bir siyasi hareket başlatsak mı’ diye düşünürdük. İnternete baktım, partimden söz edilmiş. Bunun üzerine 30 arkadaş yasal prosedürü yerine getirerek DP’yi kurduk. DP’yi tamamen kişisel irademle kurdum.”

Zaman kısa, prosedür uzun
Demokrat Parti’nin 2005 yılında Anavatan Partisi’ne katılması nedeniyle isim hakkının bu partiye ait olduğu ileri sürülürken, Anavatan yönetiminin bugün İçişleri Bakanlığı’na itirazda bulunacağı öğrenildi. Ancak hukuki başvurudan sonuç alınamaması ya da sürecin uzaması halinde, seçim tarihinin yaklaşması nedeniyle birleşmenin başka bir isim altında gerçekleşmesi de mümkün olabilecek. Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler, “DP’nin isim hakkı bizde. Ancak zamanla yarışıyoruz. Bunun netleşmesi için zaman gerekirse, B planımızı hayata geçirir, belirlediğimiz alternatif isimlerle yolumuza devam ederiz. Bu girişim kötü niyetli. Arkasında kimlerin olduğu önemli, AKP ve birleşme karşıtları kokuyor” şeklinde konuştu.

Birlikten ayrılık doğabilir
Öte yandan, DYP ile birleşme görüşmelerinde devre dışı kalan eski Başbakan ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın Ağar ve Mumcu liderliğine karşı bir oluşuma gideceği öne sürüldü. Birleşmenin perde arkasındaki mimarı olan Süleyman Demirel’e uzak duran Yılmaz’ın yeni parti için önerdiği isimlerin Mumcu tarafından kabul edilmemesi üzerine ayrılık sinyalleri verdiği öğrenildi.

Mesut Yılmaz’ın memleketi Rize’de Anavatan Partisi İl Örgütü’nün toplantısında Genel Başkan Erkan Mumcu’nun posterlerinin yakılması, ayrılık startının verildiği yorumlarına yol açtı.

yazici   mail