www.soL.org.tr
Tersanelerde vahşetin resmi bilançosu
7 Eylül 2007, Cuma

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre tersanelerden 8 ayda 42 iş kazası ihbarı geldi. Bildirilen kazaların gerçek durumun sadece bir bölümünü yansıttığı biliniyor. Bakanlığa bağlı teftiş kurulunun raporunda ise iş kazalarının nedeni “eğitimsizlik” olarak açıklandı.

resim

HABER MERKEZİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre tersanelerden 8 ayda 42 iş kazası ihbarı geldi. Bakanlığa bağlı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin Ağustos ayı sonu itibariyle 97 teftiş yaptığı, teftişler sonunda noksanı bulunan bazı işyerleri hakkında çeşitli işlemler yapıldığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre tersanelerden Ağustos ayı sonu itibariyle toplam 42 iş kazası ihbarı geldi. Basına yansıyan iş kazalarının da ihbar kabul edilerek incelemeye alındığı açıklanırken, bazı ihbarların incelemesinin tamamlandığı diğerlerininse değerlendirilmesine devam edildiği kaydedildi.

Bakanlığa bağlı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin 2006’nın Kasım ve Aralık aylarında Tuzla’da yaptıkları teftişler sonunda hazırlanan rapora göre geçen yıl tersanelerde 276 iş kazası meydana geldi. Bu kazalarda 12 işçi yaşamını yitirdi, 258 işçi yaralandı, 6 işçi ise sakat kaldı.

“Tersanelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Projesi'' kapsamında yapılan teftişlerin sonuçlarının yayınlandığı rapora göre, tersanelerdeki ölüm ve yaralanmalar, en fazla yüksekten düşme nedeniyle gerçekleşti. Diğer önemli kaza nedenleri ise cisim çarpması veya düşmesi, takılarak düşme, kalp krizi, araç çarpması ve elektrik çarpması olarak sıralandı. Teftişlerde, işyerlerinde 99 başlık altında 1061 eksiklik tespit edildi. İşyerlerinden 36'sına bu eksikliklerini gidermeleri için süre tanındı. Eksiği bulunmayan 8 işyerine işletme belgesi verilirken, 3 işverene de idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Teftiş raporunun sonuç bölümünde işverenlerin tersanelerdeki sorunları bildikleri, ancak sorunların çözümünü uzun zamana bırakma eğiliminde oldukları belirtildi. İşveren ve işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitime ihtiyaçları olduğu görüşüne yer verilen raporda, işçi giriş-çıkışının sıklığı nedeniyle işçilerin eğitim ihtiyaçlarının sürekli olarak giderilmesi gerektiği vurgulandı.

Öte yandan tersanelerde çalışan kayıt dışı işçilerin geçirdikleri iş kazalarındaki ölüm, yaralanma ve sakatlanmalar Bakanlık verilerine yansımıyor.

Yaklaşık 25 bin işçinin çalıştığı Tuzla tersanelerinde iş aletlerinin yenilenmemesi, işçilere koruyucu malzemelerin verilmemesi, uzun çalışma saatleri gibi nedenlerle 13 gün içinde beş işçi yaşamını yitirmişti.

yazici   mail