www.soL.org.tr
Telekom işçilerine sabotaj cezası
5 Şubat 2008, Salı

45 gün grev yapan Türk Telekom işçilerine yönelik işverenin yaptırımları sürüyor. Gaziantep Başsavcılığı tarafından işçiler kablolara sabotaj yaptıkları gerekçesi ile suçlanıyor. Greve desteği kırmak için sabotaj iddiaları kullanılmış ve işçiler haksız yere suçlanmıştı.

resim

HABER MERKEZİ Türkiye Haber-İş Sendikası'nın geçen yıl gerçekleştirdiği grev sonrasında Türk Telekom işçilerine yönelik yaptırımlara bir yenisi eklendi. 1980 sonrasında Türkiye genelinde gerçekleştirilen en geniş katılımlı grev olan Telekom grevine, 26 bin 500 işçi katılmış, grev 45 gün sürmüştü. Türk Telekom’un Oger firmasına satılmasının ardından işçiler farklı statü, kapsam ve ücretlerle çalıştırılırken, bu durumu protesto eden işçiler toplu iş görüşmelerinde istenen sonuç elde edilmeyince greve başvurmuşlardı.

Grev boyunca işçilerin direncinin kırılması, greve karşı desteğin azalması için işveren sabotaj iddialarını kullanmıştı. Özellikle altyapı hizmeti veren şirketler ve internet kullanıcılarını işçilerle karşı karşıya getirmeyi deneyerek ideolojik saldırılarını sürdüren şirket, sabotaj iddiası ile işçilere dönük fiziki ve hukuki saldırılarında bulunmuştu. Yaşanan arızaları gidermek bahanesiyle taşeron işçileri çalıştırmayı deneyen Türk Telekom işçilerin müdahalesi sonucu amacına ulaşamayınca işçilere yönelik yine sabotaj suçlamaları kullanılmıştı.

Yine Gaziantep
Grev sürecince bu durumun Gaziantep’e yansıması ise Türk Haber-İş sendikası Gaziantep Şube Başkanı dahil 41 işçinin sabotaj iddiasıyla gözaltına alınması olmuştu. Yine grev süresince polis Türkiye Haber-İş'in Gaziantep şubesinde arama yapmış, sendika evraklarına el koymuştu.

Grevin sonlanmasının ardından Gaziantep'te Türk Telekom'a ait fiber optik kablolara sabotaj düzenledikleri gerekçesiyle aralarında sendikanın Gaziantep Şube Başkanı Ali Tabur'un da bulunduğu 32 kişi hakkında 68'er yıldan 357'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor. İşverenin bu kez de yargı yolu ile greve çıkan işçileri cezalandırma yoluna başvurduğu görülüyor.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 45 sayfalık iddianamede sanıkların, ‘örgütlü kamu malına zarar vermek’, ‘kurulan örgüte üye olmak’, ‘nitelikli zarar vermek’, ‘çalışma hürriyetini tehdit’ ve ‘haberleşme hürriyetini engellemek’ suçlarından yargılanmaları istendi. İddianamede, sendika üyelerinin başlattığı grev sırasında, 32 sanığın ‘Türk Telekom'a ait hat, kablo, saha dolapları ile fiber optik kabloların kesilmesi’ şeklinde 40 ayrı fiili saldırı olayını gerçekleştirdikleri ileri sürüldü. Suçlanan işçilerin, güvenlik güçlerince, ‘fiziki takip’ ve ‘gizli izleme’ yöntemleriyle izlendikleri, kabloları kestiklerine dair telefon görüşmesi kayıtlarına ulaşıldığı kaydedildi. Ayrıca telefon haberleşmesinin ve ADSL hatlarının kesilmesi suretiyle 40 kez haberleşme hürriyetinin engellendiği de ifade edilen iddianamede, örgütlenmenin başı olduğu iddia edilen Şube Başkanı Ali Tabur’un hürriyetinin engellenmesine dair telefon kayıtlarının bulunduğu iddia edildi.

Grev boyunca işçiler yaptıkları açıklamalarda sabatoj iddialarının bir komplo olduğunu belirtmişlerdi. İşçiler, “Türk Telekom’da şimdiye kadar olmayan arızalar oldu, müdürlüklerin hepsine kablolarımızın çalınmaması için, hatta dolu kablolar değil boş kablolara bile alarm sistemi takmıştık. Birisi gelip çalmaya çalışırsa, keserse o alarm çalışır. Hangi kablo olduğu tespit edilir” açıklamasında bulunmuşlardı.

yazici   mail