www.soL.org.tr
Erdoğan ve Merkel fırsatı kaçırmadı
9 Şubat 2008, Cumartesi

Ludwigshafen?daki yangının ardından Almanya'ya giden Başbakan Erdoğan'ın, Almanya Başbakanı Merkel'le yaptığı görüşme iki ülke arasındaki ilişkilerde özel bir dönemden geçildiğinin göstergesi oldu. PKK'ye karşı işbirliği, Avrupa'nın güvenliği gibi konuların gündeme geldiği görüşmede, Erdoğan Almanya'daki Türklerin entegrasyonu için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

resim

HABER MERKEZİ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Almanya-Türkiye dostluğu öyle kolay kolay zedelenecek bir dostluk değildir” dedi. Erdoğan, PKK’ye karşı Almanya’nın da desteğini istediklerini bildirdi.

Ludwigshafen’daki yangında 9 Türk’ün yaşamını yitirmesinin ardından Almanya’ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Angela Merkel'le biraraya geldi. Erdoğan-Merkel görüşmesinde Türkiye’nin AB süreci, Kosova, Türk toplumunun entegrasyonu, PKK’ye karşı mücadele gibi çok sayıda konu ele alındı. Her ne kadar Ludwigshafen’da meydana gelen olay nedeniyle gerçeklese de görüşme, Türkiye ile Almanya arasında ivmelenen ilişkilerin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Hafta başında da Almanya İçişleri Bakanı Ankara’ya resmi bir ziyarette bulunmuştu. İddialara göre bu ziyaret sırasında Alman bakana PKK’nin Avrupa’daki finansal örgütlenmesiyle ilgili bir dosya sunuldu.

Diğer yandan Almanya ve Türkiye’nin Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı sürülen iki cephe ülkesi olduğuna da işaret edilerek iki ülke arasında artan mesainin, hala tamamlanamayan, Soğuk Savaş sonrası yeniden yapılanmanın bir parçası olarak da değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu yeniden yapılanmanın özellikle kontrgerilla faaliyetlerini içerdiği vurgulanıyor.

Ahde vefa
İki başbakanın görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında Merkel, kendi partisinin Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde eleştirel tavırları savunmakta olduğunu hatırlatarak “Ancak ahde vefa esastır” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine belirli bir öngörülebilirlik kazandırmak istediklerini belirterek, “Önümüzde uzun bir yolun olduğunu biliyoruz. Ve bu yol içerisinde sürekli güvensizlik olmasını istemiyoruz” dedi.

Avrupa’nın güvenliği, Kosova’da işbirliği
Entegrasyon konusuna da değinen Merkel, bu yolda önemli gelişmeler katedildiğini belirterek, bu vesileyle Başbakan Erdoğan'a bu konudaki gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

Görüşmede uluslararası ilişkilere de değindiklerini anlatan Merkel, Türkiye'nin Avrupa güvenlik ve savunma politikasına katılmasının kendileri için son derece sevindirici olduğunu ifade ederek, Kosova'da iş birliği içerisinde çalıştıklarını anlattı.

Türbanın AB sürecine bir yansıması yok
Merkel, “Türkiye'de giderek artan sayıda kadın başörtüsü, türban takmakta. Avrupa Birliği açısından bunun bir sorun oluşturduğunu düşünüyor musunuz ve Almanya'da bunun sınırı nerededir?” sorusu üzerine, Şimdi Almanya için şunu söyleyebilirim. Eyaletlerimizde farklı yasalar var. Bugün mesela öğrenciler arasında birçoğunun başörtüsü olduğunu da gördük. Mesela öğretmenler, resmi bir makama sahip olanların başörtüsü takması genelde mümkün değil” dedi.

Angela Merkel, şimdi AB’ye üyelikle ilgili müzakereler açısından bunun (türban) Türkiye'nin üyeliğine herhangi bir yansıması olmadığını kaydetti.

Almanca üniversiteye hatırlatma
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da burada yaptığı konuşmada, Almanya'nın, Türkiye'nin “Dost, müttefik, yakın bir ortağı” olduğunu vurguladı. Türkiye ile Almanya arasında, özellikle siyasi, askeri, ekonomik, kültürel alanlarda çok anlamlı bir ilişki olduğunu kaydeden Erdoğan, Almanya'nın, Türkiye'nin birinci sıradaki dış ticaret ortağı olduğunu belirtti.

Erdoğan, “Temennimiz odur ki entegrasyon konusunda biz siyasiler üzerimize düşeni yaparak, dil, din, ırk, milliyet gibi konular bir kenara bırakılarak insan ortak paydasında bütünleşmek suretiyle entegrasyonu sağlamamız gerekir” dedi.

Türkiye'de, orta öğretimde Alman liseleri ve Almanca eğitim gören liseler bulunduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, Almanca ile eğitim yapacak üniversitenin kurulma aşamasında olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, "Arzumuz şudur: Aynı şekilde biz de Almanya'da bu tür adımları atabilelim. Bu tür girişimlerde bulunalım. Almanya'da bu tür adımların atılmasıyla gençler bu imkanı, bu fırsatı yakalasınlar" diye konuştu.

Erdoğan sürekli “entegrasyon” dedi
Dünyadaki terör eylemlerine karşı neler yapılabileceğinin de Merkel ile yaptığı görüşmede ele alındığını belirten Erdoğan, “uluslararası terör örgütleri listesinde yer alan bölücü örgüt PKK ile mücadelenin uluslararası dayanışma ve kararlılık gerektirdiğini, bu konuda da Angela Merkel'den yardım ve destek istediklerini” bildirdi.

Erdoğan, “Almanya-Türkiye dostluğu öyle kolay kolay zedelenecek bir dostluk değildir” dedi.

Erdoğan ve Merkel baş başa görüşmelerinin öncesinde de Türk ve Alman öğrencilerle biraraya gelerek soruları yanıtladılar. Bu görüşmede de entegrasyon öne çıkan konulardan biri oldu.

Erdoğan, bugün, Avrupa, transatlantik ve küresel güvenlik konularının ele alındığı Münih Güvenlik Konferansı'nın açılışını yapmak üzere Münih kentine geçecek.

yazici   mail