www.soL.org.tr
Patronlardan 'stratejik diyalog'a uyum
17 Mayıs 2008, Cumartesi

Diyarbakır, Erbil ve Dohuk Ticaret ve Sanayi Odaları arasında imzalanan protokol, bölgede sermaye çevrelerinin "stratejik diyalog"a uyum gösterdiğini ortaya koydu.

resim

HABER MERKEZİ Diyarbakır, Erbil ve Dohuk Ticaret ve Sanayi Odaları (TSO) arasında ticaret ve sanayinin geliştirilmesi amacıyla dün bir protokol imzalandı. Türkiye ile Kuzey Irak Kürt yönetimi arasındaki yakınlaşmanın hızlandığı dönemde gerçekleştirilen anlaşmanın, bölgedeki sermaye çevreleri arasında işbirliğinin ilerlediğini göstermesi bakımından önemli olduğu vurgulanıyor.

“Ortak çözüm arayacağız”
Konuyla ilgili açıklama yapan Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, protokol ile patronların karşılıklı olarak çıkacak sorunlara çözüm arayacaklarını söyledi. Irak’ın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu belirten Kaya, Diyarbakır’ın bu pazardan yeterince yararlanamadığını söyledi.

Stratejik diyalogla birarada
Protokol imzalama kararının, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik son harekatının ardından gündeme gelen “stratejik diyalog” süreciyle eş zamanlı olması dikkat çekti.

Türkiye ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ve başta ekonomi olarak çeşitli başlıklarda birlikte hareket edilmesi olarak formüle edilen “stratejik diyalog” ilk olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından ilan edilmişti. İlişkilerin iyileştiğine ilişkin en açık gelişme ise TSK operasyonlarına KDP lideri Mesut Barzani’nin sessiz kalması, hatta örtük bir onay vermesi oldu. Operasyonlar konusunda uyumlu bir tavır takınan Ankara ve Erbil, ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesinden yana olduklarını açıkladılar.

Bu ortamda gündeme gelen TSO’lar arası protokol, “stratejik diyalog”a patronlar cephesinden de katkı geldiği şeklinde yorumlandı. Protokolün tarafı olan TSO’ların bulunduğu Diyarbakır, Erbil ve Dohuk kentlerinin üçünün de Kürtler için önemli şehirler olması ve TSO’larda Kürt patronların etkin olması Kürt patronlarının sürecin parçası olacaklarını da gösterdi.

“Talabani’nin gelmesi olumlu”
Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, rakamlar vererek Türkiye’nin Irak’la olan ticaretinin yetersizliğinden yakındı ve şöyle konuştu:

“Irak ile ticaretimiz istenilen seviyede değil. Diyarbakır’ın da son dönemlerde gelişen önemli sektörleri var. Bu sektörlerin Irak pazarından pay almasıyla ilgili bu anlaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz. İnşaat, mermer ve gıda sektörü anlamında önemli bir pay alacağız. Diyalogsuzluk ve bilgisizlikten ilişkiler yeterli değil.”   
 
Kaya, gelişen süreç içerisinde Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Türkiye’ye gelmesi ile olumlu bir gelişme kaydedildiğini söyledi.  
       
Erbil TSO Başkanı Darajalil Al-Khayat da protokol için Kaya’ya teşekkür ederek, daha önce de işbirliğini geliştirmek için görüştüklerini bildirerek, protokolün işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olduğunu söyledi ve “kazançları artacaktır” diyerek işadamlarını Kuzey Irak’a çağırdı.

Konuşmalardan sonra patronlar arası işbirliğini öngören protokol imzalandı.

yazici   mail