www.soL.org.tr
Artık 'orman kanunları' geçerli
17 Mayıs 2008, Cumartesi

Bütün ormanlık alanlarda turizm amaçlı tesis kurulmasına olanak sağlayan "Turizm Teşvik Kanunu"ndaki değişiklik Gül tarafından onaylandı. Kanuna göre parasını bastıran herkes istediği ormanlık alanı yok edip, yerine turizm amaçlı tesis kurabilecek.

resim

soL Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından “kamu yararına aykırı” bulunarak iptal edilen “turizm teşvik yasası” küçük bir oran değişikliği sonrasında TBMM’de kabul edilmesinin ardından hafta içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Hazine ve orman arazilerinin turizme açılmasını öngören yasaya göre 1 hektar için 24 bin ytl ödeyen her sermayedar turizm için istediği kadar ağaç kesebilecek.

AKP’den sermayeye özel çalışma
1982 yılında çıkarılan “turizm teşvik yasası” sermayenin çıkarlarına yönelik hiçbir fırsatı kaçırmayan AKP hükümeti tarafından özel olarak düzenledi. 2004’te turizme tahsis edilecek ormanlarla ilgili Turizm Bakanlığı’nın söz hakkı artırıldı. Hemen ardından 335 ihale açıldı. Antalya barosu ormanların talan edilmesine karşı tahsis yönetmeliğini Danıştay’a götürdü. Danıştay “Ormanların orman olarak korunmasındaki kamu yararının daha öncelikli ve üstün nitelikte olduğu açık” diyerek tahsisleri durdurdu. Konuyu Anayasa Mahkemesi’ne havale etti. Anayasa mahkemesi ise Danıştay doğrultusunda karar verdi. Yasa yapılan küçük bazı değişikliklerin ardından TBMM Genel Kurulunda onaylandı. Son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de yasaya onay verdi.

İsteyen istediği kadar ağaç kessin
Kanuna göre, Hazine'ye ait yerler Maliye Bakanlığı'nca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilecek. Başta Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye olmak üzere birçok bölgede ormanlık alanlar turizm amaçlı yok edilecek.

Yayla, termal, kış, golf ve eko turizme uygun tüm ormanlar turizme tahsis edilebilecek. Tahsis edilen alan o ildeki ormanlık alanın binde 5’ini geçmeyecek. Küçük gibi görünen bu oran örneğin Antalya’da, 1 milyon 126 bin ağacın kesilmesi anlamına geliyor.

Sermaye grupları, ormanlık alanlarda açacakları oteller için kestikleri ağacın parasını peşin ödeyecek, böylece hiçbir ceza yaptırımına uğramadan ormanlık alanları yok edebilecek.

Kanuna göre Turizm yatırımı için tahsis edilen orman alanının üç katı kadar alanın ağaçlandırma bedeli ve ağaçlandırılan bu alanın 3 yıllık bakım bedeli, yatırımcı tarafından Orman Genel Müdürlüğü hesabına yatırılacak. Fakat uzmanlar ağaçlandırma yapmanın bir bütün halinde yok edilen eko-sistemin yerini alamayacağını belirtiyor.

Kanunda, Hazine mülkiyetinde yeterli alanın bulunmadığı durumlarda, Orman Kanunu'na göre orman sayılan yerlerden hangilerinin Çevre ve Orman Bakanlığı'nca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edileceği de belirleniyor. Böylece sermayenin yağmasına daha fazla alan açılma fırsatı doğuyor.

Ayrıca Bakanlık, kendi tasarrufuna geçen taşınmazları, Türk ve yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilere tahsis edebilecek.

yazici   mail