www.soL.org.tr
Mahir Çayan’ın kitabına yasak
17 Mayıs 2008, Cumartesi

1972’de öldürülen THKP-C lideri Mahir Çayan’ın Su Yayınları tarafından basılan “Toplu Yazılar” adlı kitabı “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle toplatıldı. Mahkeme aynı yayınevinden çıkan devrimci marşlar ve türküler derlemesine de el koyma kararı verdi.

resim

HABER MERKEZİ İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, THKP-C lideri Mahir Çayan’ın “Toplu Yazılar” adlı kitabının “suçu ve suçluyu överek yasadışı terör örgütlerinin propagandası yaptığı” gerekçesiyle toplatılması kararı verdi. Mahkeme Su Yayınları’ndan çıkan kitapla birlikte, aynı yayınevinin yayınladığı “Devrimci Marşlar, Türküler, Ağıtlar, Şiirler” adlı kitaba da el koydu.

Su Yayınları’nın avukatı Sabri Kuşkonmaz “Toplu Yazılar”ın daha dağıtıma verilir verilmez toplatıldığını belirterek toptancı ve yasakçı bir zihniyetle hareket edildiğini söyledi. Karara itiraz ettiklerini açıklayan Kuşkonmaz “Kitabın toplatılması kitabın idamıdır; karar için daha ayrıntılı inceleme yapılmalı” dedi. Kuşkonmaz, Çayan’ın kitabında yer alan örgütlerin yakın siyasal tarihin özneleri haline geldiğini, bu örgütlerin adlarının anılmasının terör örgütü propagandası yapmak anlamına gelmeyeceğini dile getirdi. 

Mahkeme ise, toplatma kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “3713 sayılı yasanın 6/son maddesi irdelendiğinde özellikle el koymaya konu kitabın birçok kısmında alıntıya dayalı yazıların mevcut olduğu, yer yer bilimsel eleştiri kapsamında kalan değerlendirmelerin bulunduğu, isimleri kamuoyunca bilinen ve kolluk kayıtlarında bulunan belli terör örgütleri ile ilgili terör örgütü ismi verilerek yüceltildiği, okuyuculara objektif kriterle değil, yüceltici ifadelerle terör örgütünden bahsedilip, somut bir şekilde şiddet teşvik edildiği, özellikle kitabın son kısımlarında THKC ve THKP gibi yasadışı örgütlerin propaganda mahiyetinde bildirimlerine yer verildiği dikkate alındığında bu eserin ifade özgürlüğü kapsamında ele alındığının kabul edilemeyeceği, el koyma için yeterli hukuki gerekçenin bulunduğu kanaat getirilerek talebin kabulüne karar verilmiştir.” 

Devrimci marşlar da yasak!
Mahkeme aynı yayınevi tarafından yayınlanan “Devrimci Marşlar, Türküler, Ağıtlar, Şiirler” adlı kitaba da el konulmasına karar verdi. Kararda “Özellikle el koymaya konu kitabın ilk 52 sayfasında, isimleri kamuoyunca bilinen belli suç örgütleri ile ilişkili kişilerin zaman zaman somut terör örgütü isimleri verilerek yüceltildiği, şiirlerin çoğunda kan, silah, direniş vs. temalar işlenerek okuyucuların somut bir şekilde şiddete teşvik edildiği, ifade özgürlüğü kapsamında kaleme alındığının kabul edilemeyeceği, el koyma için yeterli hukuki gerekçenin bulunduğu” kaydedildi.  

Avukat Sabri Kuşkonmaz kitabın çıktığının ertesi günü toplatma tutanağının kendilerine ulaştığını belirterek “Bugün bu marşların, türkülerin kaydedildiği binlerce kaset ve CD var, bunları silemezsiniz ki. Bu şiirler ve marşlar halkın gönlündeki anıtlar” dedi. 

Mahir Çayan ve arkadaşları, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını önlemek amacıyla, Ünye’deki Radar Üssü’ndeki üç İngiliz teknisyeni kaçırmış, bu kişilerle birlikte geldikleri Niksar’ın Kızıldere Köyü’nde 30 Mart 1972’de öldürülmüşlerdi.

yazici   mail