www.soL.org.tr
Kore’nin açıklaması bomba etkisi yarattı
10 Ekim 2006, Salı
resim

DIŞ HABERLER Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni (KDHC), gerçekleştirdiğini açıkladığı nükleer silah denemesi nedeniyle kınadı.

KDHC için yeni yaptırımların söz konusu olabileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı George W. Bush, deneme iddiası üzerinde halen çalıştıklarını söylerken, bunu barış ve istikrarı tehdit eden provokatif bir hareket olarak niteledi.

Bush, kendisinin ve bölge liderlerinin KDHC'nin hareketlerinin kabul edilemez olduğu ve acil bir BM yanıtını hak ettiği konusunda uzlaştıklarını söyledi.

Güvenlik Konseyi'nin başkanı Japon Kenzo Oşima, KDHC'ye başka deneme yapmaması ve altılı görüşmelere dönme çağrısı yaptı.

ABD'nin yaptırımlarla ilgili 13 maddelik bir karar tasarısını Konsey üyeleri arasında dolaştırdığı belirtiliyor. Maddelerin bazıları şöyle:

Kitle imha silahı yapımında kullanılabilecek malzemelerin ithalinin engellenmesi.

KDHC'ye giren ve çıkan her türlü kargonun kontrol edilmesi.

Nükleer çalışmaları finanse etmekte kullanılan her türlü kaynağın engellenmesi.

Lüks eşyaların ithalinin engellenmesi.

 

Yedinci madde gündemde

ABD, yaptırımların BM Sözleşmesi'nin yedinci maddesine göre düzenlenmesini istiyor. Bu, yaptırımların nihai olarak askeri yollarla da uygulanabileceği anlamına geliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett de yedinci madde altında esnek bir yanıt için bastırdıklarını söyledi.

Çin ve Rusya'nın ise yaptırımlar konusunda daha sakin davranmaktan yana oldukları belirtiliyor.

ABD'nin BM Büyükelçisi John Bolton, konseyin güçlü ve sert bir yanıt konusundaki fikir birliğinden etkilendiğini söyledi. Bolton, "bu salonda Kuzey Kore'nin hiçbir koruyucusu olmadığını görüyorum" dedi.

Buna karşılık, KDHC'nin BM Büyükelçisi Pak Gil Yon, Güvenlik Konseyi'nin işe yaramaz kararlar almak yerine Pyongyang'ı kutlaması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush, Çin, Japonya, Rusya ve Güney Kore liderleriyle telefon görüşmesi yaptığını ve hepsinin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda fikir birliği içinde olduklarını söyledi.

Bush, "bir kez daha Kuzey Kore uluslararası toplumun isteklerine karşı geldi ve uluslararası toplum buna yanıt verecek" dedi.

"Kuzey Kore rejimi, İran ve Suriye'ye yapılan transferler de dahil olmak üzere nükleer silahların artışında en büyük paya sahip" diyen Bush, gelişmelerin "daha iyi bir geleceği hak eden baskı altındaki yoksul Kuzey Kore halkına" bir yarar sağlamayacağını söyledi.

Güney Kore'yi ziyaret eden Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Seul'da bulunduğu sırada denemenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çin de konuyla ilgili açıklamasında nükleer denemenin uluslararası toplumun muhalefetine karşın yapıldığını söyledi.

 

Türkiye de kınadı

Güney Kore medyasında yer aldığı kadarıyla nükleer deneme Gilju'da Türkiye saatiyle 03.36'da gerçekleşti.

Bombanın büyüklüğü konusunda 550 tonla 15 kiloton arasında değişen rakamlar telaffuz ediliyor.

Uzmanlar, KDHC'nin yaptığı testin, tamamlanmış bir nükleer bomba veya savaş başlığına sahip olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor.

KDHC'nin KCNA haber ajansı denemenin, halka mutluluk getirecek tarihi bir olay olduğunu duyurdu.

yapılan açıklamada denemenin bölgede barış ve istikrarı sağlayacağı ve "büyük, zengin, güçlü bir sosyalist toplum kurmak için büyük bir adım olduğunu" belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da KDHC'nin yaptığını açıkladığı nükleer denemeyi kınadı. Bakanlığın açıklamasında şöyle denildi: "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin bu sabah bir nükleer deneme gerçekleştirdiği endişeyle öğrenilmiştir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince 5 Ekimde yapılan Başkanlık açıklamasında, yapılmaması konusunda açık uyarıda bulunulan ve gerçekleştirildiği takdirde barış, istikrar ve güvenliği tehlikeye düşüreceği belirtilen denemenin bu uyarılara rağmen gerçekleştirilmiş olması tarafımızdan kuvvetle kınanmaktadır. Bu gelişmenin nükleer silahsızlanma yolunda sürdürülen gayretlere yardımcı olmayacağı açıktır."

yazici   mail