17 Haziran 2006, Cumartesi
“Seçimlerin güvenliği” bahanesiyle AB tarafından Kongo’ya gönderilen birliklerin komutasını, Nazi dönemine sahip çıkmasıyla ve savaştaki katliamlarıyla tanınan Alman Kara Havacılık Tugayı üstleniyor.
JUNGE WELT German Foreign Policy adlı internet gazetesinin hazırladığı habere göre, Almanya’nın Temmuz’da Kongo’ya göndereceği askeri birliklere adı skandallarla anılan 26’ncı Kara Havacılık Tugayı komuta edecek. Kongo halkı ise “seçimlerin güvenliği” gerekçesiyle ülkeye gelecek olan AB kuvvetlerini protesto etmeye hazırlanıyor.
Saarland Tugayı olarak da bilinen 26’ncı Kara Havacılık Tugayı, Alman ordusunun yurtdışı operasyona en çok katılan birliği olarak biliniyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir daha ülke dışına çıkmayan Alman ordusu, 1992 yılında Kamboçya’ya asker gönderdi. Gönderilen birlikler arasında 26’ncı Kara Havacılık Tugayı da vardı. Aynı birlik 1993’te Somali’ye, 1995’te Hırvatistan’a ve Kosova’ya gitti. Tugay son olarak Afganistan’da görev yaptı. Özel Operasyonlar Birliği’ne bağlı bulunan tugay, çoğunlukla paraşütçülerden oluşuyor. Paraşütçü birliklerin seçimlerde ne şekilde görev alacağı ise anlaşılamadı.
Tugay, Nazi dönemini sahipleniyor
Tugayın yurtdışı tecrübesi kadar kirli bir geçmişi de var. Naziler döneminde Yunanistan’ın işgaline katılan Hava Kara Birlikleri özellikle Girit adasının işgalinde önemli bir rol oynamışlardı. Mayıs 1941’de adayı kontrol altına alabilmek için kitlesel katliamlara girişen Hava Kara Birlikleri, direnişçiler tarafından öldürülen veya yaralanan her Nazi askeri için 10 Giritli öldürüyorlardı. Naziler Girit’te savaş boyunca 10 binden fazla sivili katlettiler.
İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin yaptığı katliamların bugünkü Alman ordusuna mal edilmesi doğru olmayabilir, ancak 26’ncı Kara Havacılık Tugayı bu konuda ısrarcı. Zira söz konusu tugayın Nazi dönemini sahiplenmesi, 1990’lar boyunca bir dizi sıkıntıya neden oldu. 1995 yılında tugayla ilgili bir televizyon belgeselinde tugayın sözcüsü Girit’te yapılanları kahramanlık olarak adlandırmış, “Girit’teki paraşütçüler efsane oldular” demişti. Bunun üzerine bir açıklama yapan dönemin Savunma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Peter Wichert ise tugay adına yapılan açıklamanın “askeri tarih açısından doğru” olduğunu belirtmişti. Tugay, ilerleyen yıllarda Girit saldırısına gönderme yapan bir dizi tatbikat ve anma gerçekleştirdi. 2003 yılında ise Özel Kuvvetler Komutanı ve eski Kara Havacılık Tugayı komutanı Reinhard Günzel görevinden alındı. Yahudi düşmanı bir konuşma yaptığı için görevden alınan Günzel’in, Kara Havacılık Tugayı’nda görevliyken emrindekilere eski Nazi marşları söylettiği “askerlerimden Ispartalılar, Romalılar ya da SS güçleri gibi disiplin beklerim” şeklinde ifadeler kullandığı da ortaya çıktı.