Eski Doğu Bloku ülkeleri, Küba’ya karşı ABD tezlerini benimsemeye başlarken, İspanya, Fransa ve İngiltere, “demokratikleşme”ye ihtiyaç olduğunu düşünmelerine rağmen ABD politikalarını desteklemiyor.
DIŞ HABERLER ABD hükümetinin, Küba’da insan hakları ihlallerine yönelik iddialarına destek vermesi konusunda Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı çağrı sonuçsuz kaldı. AB’ye bağlı kaynaklar, son dönemde Küba karşıtı politikasında destek sağlamak üzere Avrupa ülkelerini ziyaret eden ABD’li yetkililerin umduklarını bulamadıklarını ifade etti. AB yetkilileriyle görüşmek üzere İspanya, Finlandiya ve Almanya’ya giden ABD Küba Değişim Departmanı Koordinatörü Caleb McCarry, Avrupa’dan Küba halkına yardım ederek demokratik dönüşüm sürecine destek olmalarını istediklerini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise geçtiğimiz yaz AB Latin Amerika işlerinden sorumlu ülke İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos’la görüşerek Küba’nın demokratik reformları hayata geçirmesi için AB’nin bir bildiri yayınlamasını istemiş, İspanyol bakan da bu isteği reddetmişti.
Siyasi uzmanlar Avrupa ülkelerinin ABD’nin konuyla ilgili talepleri karşısındaki sessizliğinin AB’nin Küba politikası konusunda ABD’yi desteklemekte isteksiz olmasına bağlıyor. AB’ye bağlı çok sayıda uzman Küba’yı eleştirmeye devam ederken ABD’nin Küba karşıtı politikalarının etkisiz olduğunu da kabul ediyorlar. ABD’nin Küba’ya yönelik ambargosuna da karşı çıkmayan Avrupa Birliği, Küba’nın hassas bir konu olduğunu ifade ediyor.
AB Bush’un Küba politikasını desteklemiyor
ABD Başkanı Bush’un Küba’da demokrasinin geliştirilmesi konusunda Avrupa ülkelerinden destek beklemesine rağmen Avrupa Birliği ülkelerinin çoğu konuyla ilgili tavır almaktan kaçınıyor. ABD’nin bu talebine bugüne kadar destek veren ülkeler arasında Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi eski Doğu Bloku ülkelerinin yönetimleri bulunuyor. İspanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin ise Küba’da ‘demokratik dönüşüm’ projesine katılmakla birlikte ABD’nin Küba politikasını desteklemedikleri belirtiliyor. Nobel Barış Ödülü sahibi Kosta Rika Başkanı Oscar Arias, geçtiğimiz aylarda Küba’da dönüşüm projesini desteklediği gerekçesiyle başta Küba olmak üzere birçok Latin Amerika ülkesinden büyük tepki almıştı.
Fidel Castro’nun görevi Raul Castro’ya devretmesinin ardından Küba’da sistemin değişmesiyle ilgili çalışmalarını hızlandıran ABD’nin, Latin Amerika’da sol hükümetlerin giderek güçlenmesi sonucunda yalnız kaldığı düşünülüyor. Bölgede ve dünyada Küba’ya yönelik desteğin artması nedeniyle istediği desteği şu anda bulamamış gibi gözüküyor.
![]() | Tecrit karşıtı mücadele sonuç verdi |
![]() | Kürt yönetimi meydan okudu |
![]() | Türkiye, AB için ‘paha biçilmez kaynak’ |
![]() | Borç stoku 345 milyar YTL’ye dayandı |
![]() | Amerikan karşıtlığı yükseliyor |