soL Hrant Dink’in katledilmesinin ardından paniğe kapılan hükümet, cenaze töreninde “birlik” havası yaratarak emperyalistlerle pazarlıklarında zayıflayan elini yeniden güçlendirmeye çalışıyor. Kerkük ve Irak’taki gelişmelerle ilgili bugün gerçekleşecek gizli oturumu ertelemeyi reddeden Başbakan, iki bakanını cenazeye gönderdi.
Törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’i ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yu gönderen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımcıların tepkisinden korktuğu için Bolu tünelinin açılışına katılacağı, programını değiştirmeyeceği bildirildi. Cenaze için AKP’nin bugünkü grup toplantısı da iptal edildi. CHP Başkanı Deniz Baykal’da cenaze törenine katılmazken yerine İstanbul’dan milletvekillerini gönderdi. Gazeteci Hrant Dink’in “Türklüğe hakaret” ettiği gerekçesiyle yargılanıp 6 ay hapis cezasına mahkum edildiği meşhur 301’inci maddeyi de içeren Türk Ceza Yasası’nın çıkaran AKP ve yasayı yeterince “ağır” olmamakla eleştiren CHP’nin Dink’in cenaze törenine katılmaları “riyakarlık” olarak niteleniyor.
ANKA'nın haberine göre, Hrant Dink’in cenaze törenine Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk ile Avrupa Parlamentosu AP Yeşiller Grubu üyesi Cem Özdemir katılacak. Bu arada, Avrupa Parlamentosu'nun da Dink için özel bir anma etkinliği planladığı belirtildi.
Ermeni diasporasına bedava uçak bileti
Aynı tavrın hükümet tarafından Ermeni diasporasına karşı da sürdürüldüğü gözlemlendi. Emperyalistlerin eline koz vermekten çekinen AKP hükümet, kanlı bıçaklı olduğu ABD ve Fransa’daki Ermeni diasporasının temsilcilerini Türkiye’ye davet etti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden ilk kez resmi davet alan, aralarında ABD’deki Ermenilerin ruhani lideri New York Başpiskoposu Barsamyan’ın da bulunduğu diaspora temsilcilerine bedava uçak bileti sağlandı. Konuyla ilgili olarak “Sizi tüm masraflarını Türkiye Cumhuriyeti'nce karşılamak üzere İstanbul'a cenazeye davet ediyoruz. Gelin diyalog için tarihi adımı birlikte atalım” yorumunda bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, diasporanın temsilcilerinden “Fanatiklerin Türkiye'ye karşı provokasyonlarına izin vermeme” ricasında bulundu. Barsamyan’ın Gül’ün önerisine sıcak baktığı belirtilirken, Fransa başta olmak üzere Avrupa’daki diaspora temsilcilerine de benzer tekliflerde bulunulduğu bildirildi.
AKP’nin, özellikle Fransa’daki soykırımı kabul etmemeyi suç sayan yasanın görüşülmesi sırasında gerilen ilişkilere karşın Ermeni diasporasını Türkiye’ye davet etmesi, Hrant Dink’e atılan kurşunun hedefini vurduğunu, emperyalistlerin AKP’yi daha da köşeye sıkıştırdığını gösterdi. Bu bağlamda Dink cinayetinin ardından oluşan baskının AKP’yi bugün TBMM’de gizli oturumda görüşeceği Kerkük konusundaki tutumunu da yeniden gözden geçirmeye itebileceği belirtiliyor. Emperyalizmin tehdit ve sopası altında kurulan ilişkilerin ise Ermeni ve Türk halkları arasında dostluğu değil, düşmanlığı körükleyeceği biliniyor.