Geçtiğimiz hafta CHP’nin öncülük ettiği bir inisiyatifle alınan gizli oturum kararı, Kerkük başlığında müdahale yanlısı dalganın doruk noktası olmuştu.
Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından bu konunun gündemin geri sıralarına düşmesi, hatta görüşmenin yapıldığı gün bazı gazetelerde hiç yer bulmaması dikkat çekiyor.
Milliyet ve Radikal vermedi
TBMM’de gerçekleştirilen ve Kerkük’ü konu alacağı belirtilen gizli oturumun haberi, Aydın Doğan’ın Milliyet ve Radikal gazetelerinde yer almazken, Hürriyet’te de “magazin” boyutuyla yer aldı. Gazete, oturumun olası içeriğinden çok, oturumda görev alacak sağır ve dilsiz kavaslar, stenograflara ayrılan süre, gibi "ilgi çekici" prosedürlere yer verdi.
Kontrol mü amaçlanıyor?
Özellikle Kuzey Irak Kürt yönetimi tarafından dün yapılan kışkırtıcı açıklamalar göz önüne alındığına, gizli oturumun daha da büyük önem arz etmesi beklenirken yaşanan bu gerileme, akıllara “Dink cinayetiyle birlikte işgal hezeyanı kontrol edilmeye mi çalışılıyor” sorusunu getirdi.
AKP'nin seçimlerde kendisine yönelebilecek milliyetçi eleştirilere karşı Kerkük konusunu kullandığı biliniyor. Ancak diğer yandan tartışmanın Kerkük'e girme noktasına kadar varması, AKP'yi zor durumda bırakıyor. Milliyetçi eleştirilere karşı "önceliğimiz AB değil, Irak'tır" diyen AKP, Dink cinayetiyle birlikte yeniden AB ve demokratikleşmeyi gündeme taşıyarak, Irak konusundaki sıkışmasını geri plana itmeye çalışıyor.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson başta olmak üzere bir dizi üst düzey ABD’li yetkili, Kerkük’e olası bir Türkiye müdahalesini ima ederek “Türkiye kararlarını kendi alır, biz de buna saygı duyarız” açıklamasında bulunmuştu. Bunun üzerine CHP öncülüğünde gerçekleştirilen bir girişimle konunun Meclis’e taşınması kararı alınmış ve dün gerçekleştirilen gizli oturumun tarihi belirlenmişti.