www.soL.org.tr
Kürt yönetiminden petrol muhalefeti
24 Ocak 2007, Çarşamba

Irak hükümetinin çıkarmayı planladığı petrol yasası, Kuzey Irak yönetiminin muhalefetine takılıyor. Kürt yönetimi, referandum öncesinde petrolü bir koz olarak kullanma peşinde.

DIŞ HABERLER Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar ve Petrol Bakanı Aşti Havrami, Irak’ta petrol kaynaklarının paylaşımı konusunda henüz herhangi bir anlaşma imzalamadıklarını belirtti.

Havrami, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, Irak hükümetine bağlı Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad’ın geçtiğimiz hafta dile getirdiği “ülkenin petrol kaynaklarının nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşma sağlandığı” iddialarını yalanladı. Havrami, geçtiğimiz hafta Irak meclisinin onayına sunulan yeni petrol yasasıyla ilgili olarak, merkezi hükümetle herhangi bir anlaşmaya varmadıklarını ve “daha çözülmeyi bekleyen pek çok sorun” olduğunu belirtti.

Financial Times’in yorumuna göre, Kuzey Irak yönetiminin Bağdat'la görüşmelerinde ikna olmadığı 3 temel konu bulunuyor. Yasaya son hali verilmeden önce tartışılması gereken bu konular petrol gelirlerinin paylaşımı, ulusal petrol şirketinin statüsü ve petrol bakanlığının yeni rolleri olarak sıralanıyor. Gazetenin haberinde bu üç konu dışında, Kürtlerin yasaya muhalefetinin nedeni olarak kendi bölgelerinde petrol arama hakkı verecekleri şirketler konusunda merkezi hükümete danışmadan karar vermek istemeleri gösteriliyor.

ABD Bağdat'a oynuyor
Yeni petrol yasası, Irak’taki petrolün çıkartılması için yabancı petrol tekellerinin ülkede faaliyetlerine başlamasının önünü açarken, ülkede çıkarılan petrolün ulusal bir denetleme komitesinin gözetiminde olmasını öngörüyor. ABD’nin, petrol gelirlerinin yüzde 75’ine el koyacak özel şirketleri ve bu şirketlerin ulusal koordinatörü görevindeki hükümeti desteklemesi, Kuzey Irak yönetiminin yasaya muhalefetinin temel nedeni olarak görülüyor. Yönetim, böylece petrol gelirlerinin kontrolünde Bağdat’ın üstünlük sağlayacağını düşünüyor.

ABD’nin, Kürt yönetiminin petrol yetkilerini kısıtlayacak yasayı destekliyor olması, Kuzey Irak’ın bağımsızlığı tartışmasının bir süre daha erteleneceği yorumuna neden oluyor. Havrami’nin açıklamaları da, petrolü bir an önce uluslararası tekellere devretmek isteyen ABD’nin, referandum öncesi petrolü siyasi bir koz olarak kullanmaya çalışan Kuzey Irak yönetimiyle yaşayacağı sorunların ilk işaretleri olarak görülüyor.

yazici   mail