www.soL.org.tr
Bolivya'da Evo hükümeti bir yaşında
24 Ocak 2007, Çarşamba

Bir yıllık iktidar dönemini değerlendiren Morales, 2007 yılında yoksul Bolivyalılar yararına “demokratik bir devrime” doğru daha büyük adımlar atılacağı sözünü verdi.

resimDIŞ HABERLER Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales 2007 yılının yoksulluğu azaltmak için daha fazla önlemin alınacağı bir yıl olacağını duyurdu. Yabancı maden şirketlerinin ödediği vergileri arttırmak istediğini söyleyen Morales, yoksul çiftçilere toprakların yeniden dağıtılması için yapılan planların uygulamaya konacağını söyledi.

Morales’in bu açıklamaları yaptığı dört saatlik konuşması sırasında muhalefet üyeleri meclisi terkettiler. Yaptığı konuşmada bir yıllık iktidar dönemini değerlendiren Morales hükümetinin gerçekleştirdiği başarıların altını çizdi. Önümüzdeki yılda ülkesinin “demokratik bir devrime” doğru ilerlemesi için çalışmalarını hızlandıracağı sinyalini veren Morales, kendisini eleştirenlere hitaben “bu küçük yerli görevini kolayca bırakmayacağı için endişelenmeniz gerekir” şeklinde konuştu.

Bolivya’nın ilk yerli devlet başkanı olarak bir yıl önce göreve başlayan Morales, Güney Amerika’nın en yoksul ülkesi olan Bolivya’da yoksulluğun üstesinden gelmek için radikal değişiklikler yapma sözü vermişti. On iki aylık iktidarı sırasında Morales hükümeti ülkenin enerji endüstrisini kamulaştırdı ve yeni bir anayasa yazılması için bir Kurucu Meclis oluşturulmasını sağladı.

Kamulaştırmaya devam
Meclise yabancı maden şirketlerinin vergilerinin yükseltilmesi için bir önerge gönderen devlet başkanı, ülkenin zengin maden yataklarından bütün yoksul Bolivyalıların faydalanması gerektiğini savunuyor. Morales mecliste önceki gün yaptığı konuşmada, "Maden kaynaklarından bütün ülke faydalanmalı, sadece ihracatçı şirketler değil” şeklinde konuştu. Morales ayrıca ülkenin yasa dışı şekilde elde tutulan ya da kullanılmayan topraklarının beşte birini yoksul halka dağıtma sözü vermişti. Önceki gün konuşması sırasında bu isteğini yenileyen Morales’in yapacağı toprak reformu, en çok muhalefetin güçlü olduğu Santa Cruz’da bulunan büyük toprak sahiplerini korkutuyor.

Morales konuşmasında sunduğu önergeyi detaylandırmadı ancak reformlarının geçen yıl 792 milyon dolar değerinde ihracat yapan ve yatırım yapmaya istekli sektörün “ikinci kamulaştırması” olacağını kaydetti. Morales aynı zamanda Vinta olarak bilinen ve bir zamanlar devlet İsviçre sermayeli Glencore tarafından satın alınan ülkenin en büyük kalay maden yatağını tekrar devlete geri kazandırma yolundaki isteğini yineledi. Morales 2005 yılında gerçekleşen bu eylemi “ülkenin mirasının hile yoluyla satışı” olarak nitelendirdi.

Bizden biri
Muhalefetin sürekli olarak ülkenin bölündüğü ve hatta içsavaşa doğru gittiği yolundaki iddialarına rağmen, halkın Morales’e olan desteği devam ediyor. Uluslararası Florida Üniversitesi’nde Latin Amerika ve Karayipler Merkezi başkanı ve bir Bolivya yerlisi olan Eduardo Gamarra “İşçi sınıfı onu kendinden biri olarak görüyor. Bolivya’daki insanlarla çalışmalar yürüttüğümde insanlar sürekli ‘O bizden biri’ diyor” şeklinde konuşarak Morales’in halktan büyük destek gördüğünü vurguladı. Gamarra muhalefetin eleştirilerini “Morales’in bakanlarının eğitimsiz olduğundan ve Harvard diplomaları olmadığından yakınıyorlar. Bugün Havana Üniversitesi’nden bir diploma almak çok daha iyi olacaktır” şeklinde yanıtladı.

Önceki gün, La Paz gazetesi La Razón ise Morales’e olan desteğin büyük şehirlerde yüzde 59 oranında olduğunu gösteren bir anket yayımladı. Morales’in kırsal kesimde daha da fazla desteklendiği tahmin ediliyor.

yazici   mail