Ana muhalefet partisi PODEMOS, geçtiğimiz aylarda kabul edilen ve bu yıl içerisinde uygulanmaya başlanacak toprak reformu yasasının geçersiz sayılmasını istedi. PODEMOS’un talebinin hidrokarbon sektöründeki kamulaştırma uygulamalarını da kapsadığı belirtiliyor.
DIŞ HABERLER Bolivya'da ana muhalefet partisi, Evo Morales hükümetinin geçirdiği toprak reformu ve kamulaştırma yasalarını iptal ettirmek için harekete geçti. Senatodan usulüne uygun olarak geçmiş bu yasalara karşı çıkmanın hukuka aykırı olduğunu belirten hükümet ise, muhalefeti ülkeye zarar vermeye çalışmakla suçladı. Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia, muhalefete ülkedeki dönüşümlere eşlik etmesi, zararlı ve gerici yönelimlerden kaçınması konusunda uyardı.
Sağ zorluyor
Morales hükümeti toplumsal dönüşümlerde ilerleme kaydettikçe Bolivya'daki sağ muhalefetin de yasal sınırları zorlamaya başladığı görülüyor. Santa Cruz eyaletindeki iş çevreleri ve toprak sahiplerinin başını çektiği muhalif gruplar, ülkede "yarım ay" olarak nitelenen dört eyalette azımsanamayacak bir güce sahipler. Hükümetin toprak reformunu geçirmesinden sonra bir dizi açık toplantı gerçekleştiren muhalifler, yasanın uygulamaya konulmasını engellemek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtiyorlar.
Toprak reformu, yoksulların giderek daha fazla desteğini almakta olan Morales hükümetine karşı muhalefetin dört eyaleti temel alan açılımının da nedeni olarak değerlendiriliyor. Büyük oranda ülkedeki varlıklı kesimlerin ağırlıklı olduğu bu dört eyaletteki muhalif gruplar, kamulaştırmadan zararlı çıkan ulus ötesi petrol ve doğal gaz şirketleri, büyük toprak sahipleri ve ABD elçiliği tarafından da büyük destek görüyor.
Gerilim yüksek
Muhalifler dört eyalet için özerklik sağlanmadığı takdirde anayasayı yeniden yazmakta olan anayasal meclisi tanımayacaklarını ifade ediyorlar. Son olarak geçtiğimiz günlerde patlak veren ve hâlâ devam etmekte olan Cochamamba olayları, gerilimin daha da yükselmesine yol açtı. Özerklik yanlısı eyalet valisi Reyes Villa'nın istifasını talep eden kitleler ve Reyes destekçisi sağcı güçler arasındaki çatışmalar birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu.
Morales hükümeti reformlara hız verdikçe muhalefetin de yasal sınırları daha da zorlayacağı tahmin ediliyor. Kırsal bölgelere hâkim toprak ağalarının silahlı milislere sahip oldukları bilinen bir gerçek. Ülkede muhalefetin reform kapsamındaki topraklara el konmasına karşı çıkmak için silaha başvurabileceği ve bir iç savaş patlayabileceği ihtimali de ciddiye alınıyor.
![]() | Akyıl işçisi kararlı |
![]() | Sadr geri adım attı |
![]() | Erdoğan büyükelçilerle toplandı |
![]() | Halkbank ihalesi imza bekliyor |
![]() | Kürt parlamentosundan çağrı |