www.soL.org.tr
Önce Manta, sonra bütün yabancı üsler
6 Mart 2007, Salı

Dün başlayan Yabancı Üslerin Kapatılması için Uluslararası Konferans’ta, Ekvador Savunma Bakanı “Bir ülkenin egemen olması için, bütün topraklarını kontrol edebiliyor olması gerekir” dedi. Kadınlar, 8 Mart’ta üsse yürüyorlar.

resim

DIŞ HABERLER Ekvador, Yabancı Üslerin Kapatılması İçin Uluslararası Konferans'ta, Manta üssünü kapatmak için egemenlik hakkını kullanacağını yineledi. Dün başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Savunma Bakan Yardımcısı Miguel Carvajal "Bir ülkenin egemen olması için, bütün topraklarını kontrol edebiliyor olması gerekir" dedi.

Carvajal, Devlet Başkanı Rafael Correa'nın, Washington'un üs için 2009 yılında dolan kullanma iznini yenilemeyeceğini açıkça söylediğini hatırlatarak, Ekvador'un güvenlik politikasında barışın korunması ve ulusal kalkınmanın öncelikli olduğunu ve bunlar olmaksızın istikrar olmayacağını ifade etti.

Başkent Quito'daki Katolik Üniversitesi'nin kültür merkezinde düzenlenen konferansa 40 ülkeden 400 delege katılıyor. Cuma günü sona erecek olan etkinlikte yabancı askeri üslerin nüfus ve çevre üzerindeki etkileriyle doğal kaynakları denetlemede bir araç olarak kullanılmaları ele alınacak. Konferans kapsamında ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Quito'dan Manta'ya "Askeri üslere karşı barışı savunan kadınlar kervanı" yürüyüşü gerçekleşecek.

Konferansa Şiddete Karşı grubundan katılan ABD'li Andres Thomas, toplantıda dünyadaki askeri üslere karşı mücadelede edinilen deneyimlerin paylaşılacağını ve dayanışma mekanizmaları geliştirileceğini ifade etti.

ABD tedirgin
Diğer yandan ABD'nin Güney Amerika'daki önemli harekat merkezlerinden olan Manta üssünün kapatılması ihtimali, kıtanın kuzeyinde endişe yaratıyor. 1999 yılında Panama'daki Howard Hava Üssü'nün kapatılması üzerine Manta'yı kullanmak için dönemin Ekvador hükümetiyle anlaşma imzalayan Washington, o zamanlar üssü kıtadaki kokain ve eroin kaçakçılığını denetlemek amacıyla kullanacağını belirtmişti. Daha sonra üssün, bölgedeki solcu hareketler karşı paramiliter çetelerin örgütlenmesi için kullanıldığı anlaşılsa da, ABD bu iddiaları asla kabul etmedi.

Manta üssünde şu anda 220 ABD askerinin yanı sıra, küçük bir uçak filosu ve büyük bir uluslararası havalimanı bulunuyor. ABD, üsten yapılan uçuşların Güney Amerika'dan ABD'ye kaçak uyuşturucu trafiğini engellemede önemli rol oynadığını, hatta Pasifik'in doğu yakasında ele geçirilen kaçak uyuşturucunun yüzde 60'ının bu uçuşlar sayesinde yakalandığını iddia ediyor.

Buna karşın Ekvadorluların, ABD'nin Ekvador'la Kolombiya arasında sınırlar üzerinden bir çatışma yaratmak istediği inancında olduğu belirtiliyor. Kolombiya'daki solcu gerillaların sık sık Ekvador sınırını geçmesi, Kolombiya'dan çok sayıda mültecinin Ekvador'a akın etmesi, ABD tarafından iki ülke arasında ilişkilerin bozulması için birer argüman olarak kullanılıyor.

ABD'li yetkililer, Quito'nun 250 kilometre doğusunda yer alan Manta'dan kalkan uçakların Kolombiya'daki solcu gerillalarla ilgili istihbarat topladığını inkar etse de, uçakların bölgedeki telsiz konuşmalarını dinlediği herkes tarafından biliniyor.

En son 2006 yılında belirlenen rakamlara göre ABD'nin Latin Amerika ve Karayip ülkelerinde aktif olarak görev yapan iki bin kadar askeri personeli bulunuyordu. Bu personelin yarısı, Küba'da ABD tarafından yasadışı olarak işgal edilmiş durumda olan Guantanamo Üssü'nde konuşlandırılmış durumda. ABD Savunma Bakanlığı'ndan 6 bin kadar görevli ise Teksas ve Florida'da bölgeyle ilgili çalışmalar yürütüyor. Diğer yandan ABD'nin, başta Avrupa ve Asya'da olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerindeki üslerinde ve işgal ettiği topraklarda yaklaşık 1,4 milyon askeri bulunuyor.

yazici   mail