www.soL.org.tr
UÇK komutanı yargılanıyor
6 Mart 2007, Salı

Eski UÇK komutanı ve Kosovo Başbakanı Ramuş Haradinay, Sırplara karşı işlediği suçlar nedeniyle yargılanıyor.

resim

DIŞ HABERLER Kosova'nın eski başbakanı Ramuş Haradinay'in, uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına başlandı.

Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) eski bölge komutanı Kosovalı Arnavut Haradinay, 1998-1999 yıllarında Kosova'da savaş suçu işlemekle suçlanıyor. Ramuş Haradinay'la birlikte UÇK'nın özel birimi ''Kara Kartallar''ın komutanı İdriz Balaj ve Haradinay'in yakın iş arkadaşı olan eniştesi Lahi Brahimaj da yargılanıyor.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin savcıları Haradinay'ın UÇK'nın komutanlığını yaptığı 90'lı yılların sonunda Sırpları ve onlarla işbirliği yaptıklarını iddia ettikleri Arnavutları Kosova'nın batısındaki Dukagjin bölgesinden atmaya çalıştığını belirtiyor. Savcılara göre o dönemde Sırplar öldürüldü, tecavüze maruz kaldı, işkence gördü, yasadışı bir şekilde nezaret altında tutuldu. Ramuş Haradinay ise suçlamaların yöneltildiği dönemde UÇK'nın komutanıydı.

Başsavcı Carla Del Ponte, Kosova'nın geleceği üzerinde "tarihi müzakereler" yürütüldüğü bir sırada gerçekleşen davanın politik değil adli olduğunu belirtti. Savcı, sanıkları savaş lideri, yaveri ve gardiyanı şeklinde tanıtırken "bu vakadaki suçlarda asil ya da kahramanca hiçbir şey yok. Bunların yurtseverlikle alakası yok. Bunlar adi ve kanlı birer katil. Bu suçlanan üçü resmi üniformalı çetecilerdi" şeklinde konuştu.

Ramuş Haradinay, 2005'te Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından resmen suçlanması sonrası başbakanlık görevinden istifa etmiş ve mahkemeye teslim olmuştu. Haradinay, ilk duruşmasından sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Haradinay'ın eskiden başkanı olduğu Kosova'nın Geleceği için İttifak Partisi (AAK) ise Kosova'da halen iktidar ortağı.

Birleşmiş Milletler'in Kosova temsilcisi Marti Ahtisaari bölgenin nihai statüsüne ilişkin Sırplar ve Kosovalı Arnavutlara sunduğu planda, 1999'dan bu yana BM kontrolünde olan bölgenin resmi olarak bağımsız olmasa da kendi anayasası, bayrağı, marşı ve uluslararası anlaşmalara imza atma yetkisi olmasını önermişti.

yazici   mail